PROSPECŢIUNI S.A.: Activitatea companiei nu este în niciun fel dăunătoare mediului înconjurător

Redactia -

PROSPECŢIUNI S.A.: Activitatea companiei nu este în niciun fel dăunătoare mediului înconjurător

În urma publicării articolului „Presiuni din toate părţile asupra singurului edil din Prahova care s-a opus gazelor de şist„, subiect despre care aţi mai putut citi aici şi aici, PROSPECŢIUNI S.A. a trimis pe adresa redacţiei un drept la replică pe care vi-l reproducem în cele ce urmează:


Drept la replică

 

Stimate domnule Daniel Dimache,

Compania noastră apreciază activitatea dumneavostră jurnalistică şi faptul că sunteţi preocupat de interesul public şi dreptul la liberă informare. În legătură cu articolul “Presiuni din toate părţile asupra singurului edil din Prahova care s-a opus gazelor de şist”, publicat la data de 23 noiembrie 2014 de publicaţia dumneavoastră, vă aducem la cunoştinţă următoarele informaţii, pe care vă solicităm să le prezentaţi public în virtutea dreptului la replică şi pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră:

Activitatea companiei Prospecţiuni nu este în niciun fel dăunătoare mediului înconjurător, lucru confirmat la nivel internațional de toate Agenţiile pentru Protecția Mediului, care au încadrat achiziția de date geofizice ca având un impact nesemnificativ asupra mediului, dar și de faptul că, în cele peste șase decenii de activitate, lucrările noastre s-au derulat fără a cauza vreo problemă de mediu.

Cu toate acestea, am respectat decizia administraţiei locale din comuna Bucov și nu am derulat niciun fel de lucrare în această localitate. De altfel, nici nu s-au făcut presiuni, așa cum se menționează în titlul articolului, ci s-a acționat exclusiv în limitele cadrului legal.

Privind temerile oamenilor din Prahova, aşa cum am precizat în repetate rânduri, lucrările de achiziție de date geofizice ale Prospecţiuni din această zonă nu vizează gazele de șist, ci resursele de petrol. Obiectul de activitate al companiei îl reprezintă realizarea unei ”ecografii a pământului” de către specialiști cu vaste cunoștințe în domeniul geologiei și geofizicii.

Folosirea acestui termen medical nu este întâmplătoare, întrucât realizarea acestei ecografii are același scop ca echivalentul său în medicină: să arate structura geologică din interiorul pământului. Această “ecografie” indică numai structura acestuia. În consecință, domeniul nostru de activitate nu permite identificarea gazelor de şist sau a oricărui alt tip de resurse naturale, ci doar realizarea unor măsurători de suprafață.

Prospecţiuni îşi desfăşoară activitatea de aproape 65 de ani, timp în care nu numai că lucrările noastre nu au dăunat mediului, dar am contribuit la descoperirea zăcămintelor de gaze și petrol din România. Suntem mândri că am revenit în judeţul Prahova, după aproximativ 3 ani, locul în care s-a marcat naşterea industriei petroliere din România.

Este important pentru noi ca localnicii să înţeleagă specificul activităţii noastre şi să fie cât mai informaţi despre importanţa prospecţiunilor geofizice. De aceea, înainte de a începe orice proiect, ne asigurăm că fiecare proprietar de teren a fost identificat, contactat şi informat, pentru a avea o imagine clară asupra activității companiei. Respectarea acestor proceduri ne-a asigurat în ultimii zeci de ani succesul lucrărilor noastre.

Vă asigurăm încă odată că susținem o comunicare deschisă atât cu media locală, cât și cu localnicii. Biroul de comunicare Prospecţiuni depune toate eforturile pentru a asigura un dialog cât mai bun cu localnicii din Prahova, cărora le răspundem constant la întrebări, şi cu reprezentanţii presei. De aceea, suntem la dispoziţia dumneavoastră oricând aveţi nevoie de mai multe detalii despre activitatea noastră.

 

Biroul de Presă Prospecţiuni SA