Protest în stadă împotriva poluatorilor din Băicoi

Daniel Dimache -

Protest în stadă împotriva poluatorilor din Băicoi

Peste două sute de localnici din Băicoi au ieşit, duminică, în stradă, cerând interzicerea depozitării şi prelucrării deşeurilor periculoase la groapa de gunoi de pe raza localităţii şi verificarea autorizaţiilor pe care le au firmele care administreaza rampa.

Oamenii se plâng că trăiesc într-un mediu poluat și că aerul pe care îl respiră este foarte nociv. Spun că s-au săturat de promisiuni și vorbe și cer închiderea depozitului de gunoi.

Autoritățile au cerut controale la groapa de gunoi. Garda de Mediu a făcut măsurători în zonă.

Reprezentanții firmei de salubritate care dețin groapa de gunoi unde se depozitează deșeuri industriale spun că activitatea lor nu afectează sănătatea oamenilor. De vină ar fi celălalt depozit, unul cu deșeuri menajere. Este abandonat de mai mult timp și degajă gaze.

Groapa de gunoi contestată de localnici și-a început activitatea în 2012. Trei ani mai târziu, când societatea a mai închiriat două spații în care  a început să neutralizeze deșeuri periculoase, oamenii din zonă au început să se plângă de mirosurile insuportabile și de aerul irespirabil care învăluie bună parte din localitate. Mai ales cei care locuiesc la nici 1000 de metri de locul respectiv.

Primarul, alături de oameni

Alături de protestatari a venit şi primarul oraşului Băicoi, Marius Constantin, care a declarat că le înţelege doleanţele oamenilor şi că sprijină în doleanţele lor, dar le-a explicat cetăţenilor ieşiţi la protestul spontan că trebuie să respecte condiţiile legii şi să nu blocheze drumul, aşa cum intenţionau aceştia:

“Autoritatea este de partea sănătăţii oamenilor. În toată această perioadă, eu, în calitate de primar, am ţinut legătura cu ministerul Mediului, cu doamna ministru Graţiela Gavrilescu, cu Garda de Mediu şi cu Agenţia de Protecţie a Mediului. Astfel, în urma controalelor efectuate de Garda de Mediu, firma Vitalia a fost amendată în două rânduri, cu 100 de mii de lei, respectiv 50 mii de lei. În urma măsurătorilor făcute de Garda de Mediu cu un laborator mobil adus în zonă, astăzi, Garda de Mediu, a cerut suspendarea autorizaţiei de funcţionare.”