Punct ochit, punct lovit în Moldova! Petrolul a câștigat cu un gol creat de doi jucători veniți de pe bancă

Redactia -

Punct ochit, punct lovit în Moldova! Petrolul a câștigat cu un gol creat de doi jucători veniți de pe bancă

Petrolul a bifat obiectivul stabilit pentru deplasarea la Botoșani – trei puncte la finele meciului cu echipa locală, nou-promovata FC, impunându-se cu scorul de 2-1 (1-0). În prima repriză, ploieștenii au avut superioritate clară la posesie, singurele ocazii de gol și o reușită venită repede, cea din minutul 15. Dacă am fi fost la box, „lupii” ar fi primit verdictul de câștigători ai celui dintâi mitan, nu numai pentru scorul de pe tabelă. La reluare, jocul s-a mai echilibrat, moldovenii fiind, și ei, mai periculoși în suprafața de pedeapsă adversă, fiind nevoie, în minutul 60, de un reflex de mare portar al lui Peterson dos Santos Pecanha, la o a doua încercare de șut a lui Fulop Istvan, de la circa 10 metri, ușor lateral dreapta. După 300 de secunde, Petrolul putea decide mai devreme soarta confruntării, dacă arbitrul Kovacs Istvan, deși bine plasat, ar fi judecat corect faza în care Abel Camara i-a „ciupit” mingea lui Vasile Curileac, aruncat la picioarele atacantului și apoi împiedicându-l, cu mâinile, să urmărească obiectul de joc. Cum infracțiunea s-a consemnat în careul mare al echipei FC Botoșani, singura decizie era lovitură de la „11 metri” și cartonaș galben pentru goal-keeper-ul gazdelor. Kovacs a ezitat o clipă, moment după care a apreciat că fusese vorba despre o… simulare, avertizându-l pe Camara!!! Cum, numai după patru minute, fostul om de gol al găzarilor, din eșalonul secund, Hadnagy Atila, a egalat, această decizie a centralului sătămărean ar fi putut conduce la vicierea rezultatului final. L-au „salvat” două dintre rezervele la care a apelat, prin… telefon, antrenorul principal Cosmin Contra – aflat într-o lojă a arenei, alături de președintele consiliului de administrație, Daniel Capră, și de managerul sportiv Marius Nicolae, din cauza ispășirii ultimei etape de suspendare. Walter Lee Fernandez Balufo și Ferebory Dore (foto jos, primul din stânga, distrându-se după marcarea golului decisiv, alături de Abel Camara, Romario Santos Pires și Văduț Morar; www.gsp.ro) au conlucrat perfect la stabilirea scorului cu ajutorul căruia Petrolul a terminat victorioasă întâlnirea de la Botoșani. De altfel, dupa acea fază, Kovacs a avut câteva minute de „ceață”, neavertizându-l pe Romario Santos Pires pentru o intervenție de cartonaș galben, iar imediat l-a iertat de eliminare pe Andrei Poverlovici, care l-a oprit, tot prin fault, pe Damien Boudjemaa, cel care putea scăpa spre buturile adverse. La fel, la o ciocnire între Camara și un jucător al echipei FC Botoșani, arbitrul a lăsat jocul să curgă, deși petrolistul avusese o intervenție ce trebuia sancționată cu o lovitură liberă directă ân favoarea gazdelor. Spre final, centralul s-a mai echilibrat, dar răul putea fi făcut pentru oaspeți.

Ferebory_dupa_golul_victoriei_a_Botosani_gsp.roÎn acest meci, Petrolul a avut un jucător în mare formă, Filipe Teixeira (foto sus, ușor mascat de Ciprian Dinu, în momentul șutului ce a condus la prima modificare a tebelei de marcaj;  www.gsp.ro), portughezul deschizând scorul după o pasă a lui Romario și o centrare puțin în urmă, de pe dreapta, a lui Jean Sony Alcenat, pe care a lusitanul preluat-o cu măiestrie, a trimis, apoi, balonul spre vârful de atac, ce nu l-a putut fructifica, dar a și urmărit respingerea lui Poverlovici și a șutat, cu pământul, de la 13 metri, din poziție centrală, printre Curileac și Ciprian Dinu, în colțul din stânga al porții botoșenenilor. Ulterior, Teixeira a fost tot timpul în joc, a driblat, a pasat, s-a luptat cu puternicii fundași adverși. Un meci foarte bun făcut de portughez, care era să nu fi fost încununat și cu o victorie în deplasare, din cauza marii greșeli a arbitrului sau după restabilirea egalității pe tabelă, de către un fost petrolist, care a reluat din cădere mingea venită din cornerul executat de pe dreapta de Marius Croitoru. Venit fără marcaj, la 8 metri de buturile ploieștenilor, Hadnagy a sancționat, printr-o reluare sus, în colțul din dreapta al porții lui Pecanha, un moment de derută din defensiva oaspeților. Petroliștii au revenit la cârmă, au alergat mult după reușita decisivă, pe care au și bifat-o, finalmente, după câteva ratări și un gol anulat corect, ulterior unei faze de mare efect a lui Guilherme, Teixeira și Camara. Adevărul a fost restabilit cu cinci minute înainte de scurgerea timpului regulamentar de joc, atunci când Walter Fernandez a centrat perfect dintr-o lovitură de la colțul terenului, de pe dreapta, Dore a scăpat abil din marcaj și a reluat cu capul, de la 8 metri, din unghi de 45 de grade, spre colțul lung, mingea lovind bara înainte de a intra în plasă. S-a făcut astfel dreptate! Petrolul este a doua echipă din acest tur de campionat care s-a impus pe terenul nou-promovatei moldovene, după Steaua, învingătoare la Botoșani tot cu 2-1, după ce condusese cu 2-0, dar și avusese emoții cam mari către finalul partidei. Cu 25 de puncte acumulate în 12 etape, Geraldo Alves – care a revenit pe gazon cu mult succes – și coechipierii lui se mențin în coasta liderului, pe care l-au egalat, dar având și trei partide mai mult disputate, sperând într-un rezultat favorabil la Cluj, la finalul meciului dintre CFR și Astra Giurgiu. Unul care să-i mențină pe locul 2, unde se află la această oră.

FC BOTOȘANI: Curileac 6 – Patache 6, Poverlovici 5.5, C. Dinu 6, Acsinte 6 – Ghinga 5.5 (57 – Codoban 5.5) – M. Croitoru 6.5, Vașvari (cpt) 6, Fulop 6.5 – Hadnagy 7 (83 – R. Tincu), Cârjan 5.5 (77 – I. Matei). Antrenor: Cristian Popovici.

SC FC PETROLUL: Pecanha 7 – Alcenat 7, Hoban 6.5, Geraldo (cpt) 7, Guilherme 6.5 – Romario 6.5, Pablo de Lucas 6.5 (73 – Dore 7) – Priso 6 (58 Walter Fernandez 7), Boudjemaa 6.5 (68 – Morar 6), Teixiera 7.5 – Camara 6. Antrenor: Laurențiu Roșu.

Au arbitrat: Kovacs Istvan 5.5 (Carei) – Vasile Marinescu 7 și Iulian Radu 7 (ambii din București).

Arbitru de rezervă: Cristina Bujor (București)

Observatori: Marian Albu, pentru joc, și Corneliu Fecioru, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Pablo de Lucas (30), Priso (56), Poverlovici (58), Camara (65), M. Croitoru (84).

Petroliștii i-au dedicat succesul antrenorului secund Laurențiu Roșu, cel care i-a condus victorios, pentru a a doua oară consecutiv, din spațiul tehnic, acesta împlinind astăzi vârsta de 38 de ani! În runda viitoare, cea de-a 13-a, găzarii vor primi vizita, pe arena Ilie Oană, a echipei ACS Poli Timișoara, în cel de-al trei meci la rând, din campionat, împotriva unei formații nou-promovate, după cele cu Săgeata Năvodari și la FC Botoșani. Există astfel șanse mari să se lege același număr de izbânde, înaintea deplasărilor dificile de la FC Vaslui și Steaua, intercalate de o partidă aprioric mai ușoară, la Ploiești, împotriva Viitorului Constanța. În ultima etapă a turului, Petrolul va combate cu a patra formație care a „urcat”, în vară, în Liga I. Contra bănățenilor se va juca luni, 4 noiembrie 2013, de la ora 19.30, tot în direct pe „Dolcesport 1”.