Punct și de la capăt pentru Petrolul. Dar de la vară!

Dragos Trestioreanu -

Punct și de la capăt pentru Petrolul. Dar de la vară!

Când pierzi al patrulea meci consecutiv pe teren propriu, în retur, când ești condus încă din primul sfert de oră al fiecăreia dintre acele partide, când primești goluri peste goluri din fază fixă, culmea în aceeași poartă, nici măcar victoria, după aproape 16 ani, în dauna FC Steaua SA, nu te mai poate cauționa în fața suporterilor! Degeaba a învins Petrolul pe „Arena Națională”, în urmă cu patru zile, dacă tot ce s-a luat pe… mere, atunci, s-a dat pe pere, luni seara, în fața a 4.000 de spectatori, și CS Universitatea Craiova este tot la un punct în urmă, amenințând serios treapta a treia de pe podium! Fără Geraldo și Teixeira, scoși din lot de Mircea Rednic și devenind deja istorie pentru Petrolul, după declarația tehnicianului, cu Astafei pe bancă, în prima repriză, „lupii” păreau să repete duelul de la București. Dar, după numai 11 minute de joc, a venit fatidica fază fixă – de data aceasta, un corner executat de Nicoliță de pe dreapta și o reluare cu capul, de la 12 metri (!!!), din poziție centrală, a golgheterului Ligii I, Mitrea, și senzația de deja-vu a și apărut pe stadion. Apoi, dacă mijlocașii și atacanții ploieșteni nu au avut sorți de izbândă, nici Tamuz, nici Kronaveter, nici Nepomuceno, nici Pastorini nelipindu-se de gol, a fost aproape… Alcenat, care i-a suflat o minge internaționaului israelian, a driblat scurt și a șutat la colțul lung, de la 10 metri, însă balonul a lovit bara dreapta. Însă, e adevărat, ceva mai devreme și Daminuță „mușcase”din transversală, la o altă fază fixă care se putea termina cu deranj la poarta lui Pecanha. În zadar a fost raportul de ocazii favorabil găzarilor în prima repriză, 5-2, la vestiare, pentru pauză, s-a mers cu scorul stabilit aproape de debutul meciului.

La reluare, Rednic l-a trimis în iarbă pe Astafei în locul lui Nepomuceno, internaționalului din Curacao – la conferința de presă de după meci – reproșându-i-se lipsa de curaj de a ataca direct buturile adverse și întoarcerile dese către propria poartă. Asta deși impresia cvasi-generală a fost că a fost mai în joc decât alți coechipieri din ofensivă, menținuți pe teren și în repriza secundă. Nou-intratul nu a adus un plus, deși a manifestat aceeași determinare, însă greșelile la serviciu au rămas mai vechea problemă a lui. Pe acel fond de neputință, tinerii jucători ai lui Hagi au zvâcnit în minutul 67, salvadorianul Bonilla a fost angajat pe stânga, l-a întors scurt pe Ioan Filip – victima lui Mitrea la primul gol al Viitorului – și i-a pus mingea perfect, la 10 metri, puțin lateral dreapta, lui Cristi Manea pentru primul gol al acestuia din urmă în Liga I, devenind astfel cel mai tânăr marcator din istoria celui dintâi eșalon fotbalistic. Internaționalul oaspeților a înscris lejer, trimițând balonul în poarta goală! S-a făcut de 2-0 pentru vizitatori, la singura lor oportunitate de a marca din partea a doua jocului. Petroliștii au redus din handicap din patru încercări, dar de-abia în minutul 89, atunci când Vasilache l-a surprins pe Albuț cu un șut expediat de aproape de linia de fund a terenului, goal-keeper-ul advers nefiind pentru prima oară învins, în retur, la colțul scurt. S-a terminat 1-2, iar Viitorul pare a nu se mai opri din victorii, ajungând de la retrogradare aproape de cupele europene! Succesul de la Ploiești a lăsat totuși urme grele în tabăra oaspeților, Henrique și rezerva utilizată Nedelcu ieșind accidentați, brazilianul umplându-se de sânge după un contact involuntar cu cotul lui Ipșa, suferind probabil o fractură de piramidă nazală!

PETROLUL: Pecanha 6 – Alcenat 6.5, I. Filip 5, Ipșa 6, Peteleu 5 – Pablo de Lucas 6 (77 – Vasilache 6.5) – Nepomuceno 6.5 (46 – Astafei 5.5), Kronaveter 5.5 (57 – Tchite 5.5), L. Marinescu (cpt) 6, Pastorini 6 – Tamuz 6. Antrenor: Mircea Rednic.

VIITORUL: Albuț 7 – Cr. Manea 7.5, Țâru 7, Mamele 7, Mitrea 7.5 – Daminuță 6 (37 – Nedelcu 6; 59 – S. Pană 6.5 – Nicoliță 6.5, Benzar 6.5, R. Marin 6.5, Fl Tănase 7 – Henrique 6 (21 – Bonilla 7). Antrenor: Gheorghe Hagi.

Au arbitrat: Alexandru Dan Tudor 6 – Mircea Mihail Grigoriu 7 și Vlad Ionuț Bârleanu 6.5 (toți din București).

Rezervă: Bogdan Ionuț Anghelinei (Galați).

Observatori: Marian Bucurescu, pentru joc, și Constantin Ștefan, pentru arbitraj (ambii din București).

Cartonașe galbene: Daminuță (31), Nicoliță (36), Ipșa (39), Bonilla (39), L. Marinescu (62), Tamuz (81), Benzar (90+1), S. Pană (90+3).

La finalul meciului, antrenorul Petrolului a dezvăluit care sunt planurile sale pentru… viitorul apropiat, unul din care Geraldo și Teixeira nu mai fac parte, și din cauza salariilor mari pe care le au. Situație similară cu Pablo de Lucas, despre care a spus că este posibil să se fi accidentat și din cauza supărării avute în iarnă că nu a putut pleca când a avut o ofertă! Semn că și soarta spaniolului ar fi fost pecetluită deși mai are încă un an de contract, numai lui Pecanha urmând a i se mai propune prelungirea angajamentului scadent la vară. Mircea Rednic a declarat la televiziunea DigiSport că „am făcut un meci bun astăzi, dar ca și în celelalte trei partide pe care le-am pierdut acasă începem de la 0-1. Luăm goluri din faze fixe. Am avut o primă repriză bună, ne-am creat ocazii. Am primit al doilea gol dintr-o greșeală la mijlocul terenului. Nu am luat bătaie pentru că au lipsit Teixeira și Geraldo! Viitorul acestei echipe nu e cu cei doi! Eu mi-am prelungit contractul aici pentru încă un an. Nu e semnat, dar ne-am înțeles în mare. Cei doi jucători nu mai intră în proiectul meu pentru la anul. Eu n-am spus încă nimic din ce s-a întîmplat în cantonament! Din acest moment, iau măsuri. Am luat această decizie împreună cu Dan Capră (n.r. – patronul echipei). Le mulțumim pentru tot ce-au făcut pentru acest club, dar n-am nevoie de fotbaliști care iau cartonașe, ca să nu mai joace în următorul meci”!
În schimb, căpitanul Marinescu a pus tunurile, la „Look TV”, pe arbitrajul lui Tudor, care – într-adevăr – i-a enervat destul pe echipierii Petrolului: „Viitorul a avut o fază fixă și un contraatac și a reușit să marcheze. A fost un arbitraj rușinos, a întrerupt jocul de o mie de ori! Nu sunt în măsură să zic dacă s-a simțit lipsa lui Geraldo sau a lui Teixeira. Noi îi așteptăm înapoi, pentru că sunt colegii noștri. Mă așteptam să vină lume mai multă la stadion”.

Meciul următor al găzarilor se va disputa sâmbătă, 18 aprilie 2015, de la ora 20.30, în direct la „Look TV” și „DigiSport”, la Mediaș, în compania echipei locale, Gaz Metan, din efectivul oaspeților lipsind Toto Tamuz (foto, la minge; Cristi STAVRI, www.lifeevents.ro), care a încasat al patrulea cartonaș galben. Deci, din nou, „lupilor” le vor lipsi trei titulari inamovibili din turul campionatului, Geraldo și Teixeira – și în retur! Apoi, luni, 27 aprilie, de la 21.00, ploieștenii vor oferi replica, tot în deplasare și tot în transmisia live a celor două posturi de televiziune mai sus-menționate, formației Ceahlăul Piatra Neamț, în etapa cu numărul 28.