Pușcaș marchează pentru prima dată. Keșeru îl egalează pe… Contra la numărul de goluri de la echipa națională. Stanciu a bifat reușita cu numărul 10. România-Lituania 3-0, la Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

Pușcaș marchează pentru prima dată. Keșeru îl egalează pe… Contra la numărul de goluri de la echipa națională. Stanciu a bifat reușita cu numărul 10. România-Lituania 3-0, la Ploiești!

Pe o arenă, „Ilie Oană”, înghețată, a fost doar 1 grad Celsius la ora meciului, și adesea într-o liniște deplină, spartă din când în când de inimoșii fani ai oaspeților, de la tribuna 0, România lui Cosmin Contra – tot în cârje, în plină și lungă recuperare după operația la tendonul lui Ahile! – a trecut peste tristețea tribunelor și a peluzelor goale, câștigând cu 3-0 în dauna Lituaniei. O echipă națională susținută la Ploiești și de vedeta… Rapidului, Deividas Matulevicius, fostul internațional baltic venind imediat după un succes în deplasare al actualei sale fotmații, pe terenul Unirii Slobozia, în derbiul uneia dintre seriile Ligii a III-a! Pe „Ilie Oană” a fost o confruntare în care s-au bifat fel de fel borne statistice în rândul componenților echipei naționale a României.

Selecționerul României, Cosmin Contra, a tot modificat primul „11” folosit în penultima etapă a grupelor Ligii Națiunilor, amețindu-i, ca niciodată, pe jurnaliști, formula de bază fiind parcă stabilită abia după aflarea rezultatului celuilalt duel din grupă, cel dintre Serbia și Muntenegru, încheiat cu scorul de 2-1 pentru liderul gazdă. Conștientizând astfel că trebuie să joace la… totul sau nimic, Contra a mizat pe un 1-4-2-3-1 foarte ofensiv însă, cu Stanciu mijlocaș central lângă închizătorul clasic Anton, cu Keșeru – încadrat de Chipciu și Maxim – în spatele debutantului Pușcaș. O opțiune pe care nu ar fi intuit-o nici măcar… Mafalda, darămite omologul lituanian Edgaras Jankauskas, fostul atacant al Benficăi, FC Porto sau Real Sociedad, la ultimele două ajungând înaintea lui… Cristi Săpunaru, respectiv după Gică Craioveanu!

Mișcarea a fost una cu succes, echipierul lui Palermo marcând primul său gol pentru echipa națională de seniori a României, după o acțiune de efect a lui Chipciu și o pasă fructificată la colțul scurt, din 8 metri. S-a deschis scorul, deci, încă din minutul 7, după ce, când nu se scurseseră nici 60 de secunde de la cel dintâi fluier al italianului Marco Guida, lituanianul Sirgedas ratase o lovitură de cap, din careul mic, una pe care trebuia să scrie gol, la finele unei suite de pase în viteză și o centrare de manual! A mai fost o bară a lui Maxim, la capătul unei acțiuni personale superbe, și un șut tot al fotbalistului lui Mainz puțin pe lângă buturi, repriza încheindu-se cu scorul afișat de tabelele reparate de pe „Ilie Oană” după reușita lui Pușcaș.

La reluare, odată cu golurile cu numărul 2 și 3 – bifate de Keșeru (47), după respingerea greșită a portarului Șetkus a șutului pe jos al activului Maxim, și Stanciu (66), transformare din lateral stânga, la colțul scurt, a unei lovituri libere, portarul balticilor acuzând atunci intervenția-i tardivă prin mascarea lui de către un coechipier -, singura atracție rămasă a fost cea a minutului în care Contra urma să-i facă bucuria lui… Gică Hagi. Evident, prin debutul fiului Regelui! Avea să fie a doua schimbare, la numai 2 minute după intrarea lui Deac i-a venit rândul și lui Ianis, cel care a pășit dezinvolt pe excelentul gazon al stadionului ploieștean – felicitări gospodarilor și tuturor celor care răspund, de la CSM, de arena Ilie Oană! – și s-a certat, din prima, cu asistentul Matteo Passeri, de parcă se afla la… Ovidiu, la un meci de Liga 1! Apoi, a intrat serios în joc, s-a mișcat mult și pe final a avut chiar și o ocazie – „cap” peste buturi.

S-ar părea ca ideea lui Gică Popescu, unchiul lui Ianis, cu privire la oferirea echipei naționale de seniori cât mai multor tineri care vin din spate, așa cum „sună” limba de lemn, pare singura strategie benefică de viitor. Acum a fost 3-0 (1-0) pentru România, rămânând de văzut ce va fi în Muntenegru, marți, 20 noiembrie 2018, de la ora 21.45, pe stadionul din Podgorica. Dar, asupra meciului cu balticii, care a menținut șansele matematice ale calificării din grupe, merită să mai revin. Nu înainte însă de a remarca primul gol al lui Pușcaș la echipa națională de seniori, al 7-lea al lui Keșeru, câte are și șeful de pe bancă, al 10-lea al lui Stanciu, egalul de-acum al lui Dorin Mateuț și Ion Liță Dumitru, al 13-lea duel – a fost unul cu noroc! -al lui Cosmin Contra, la fel ca și Cornel Dinu și Boloni Laszlo, la cârma tricolorilor, și mai sunt și alte borne atinse!

ROMÂNIA: Tătăruşanu – Benzar, Săpunaru (cpt), Moţi, Bancu –  Anton, Stanciu (72 – Cicâldău)  – Chipciu (65 – Deac), Keşeru (67 – I. Hagi), Maxim – Puşcaş. Rezerve neutilizate: Pantilimon, Niță – Toșca, T. Băluță, Nedelcearu, Pașcanu, Mitriță, Țucudean, Manea. Selecționer: Cosmin Contra.

LITUANIA: Șetkus – Baravykas, Girdvainis, Zulpa, Vaitkunas – Petravicius (80 – Kazlauskas), Vorobjovas, Șimkus (65 – Slivka) – Cernych (cpt; 73 – Șernas), Sirgedas, Novikovas. Rezerve neutilizate: Bartkus, Zubas – Beneta, Algis Jankauskas, Janușevskis, Klimavicius, Romanovskij, Slavickas, Giedrius Matulevicius. Selecționer: Edgaras Jankauskas.

Au arbitrat: Marco Guida – Matteo Passeri și Filippo Meli (toți din Italia).

Arbitri adiționali: Daniele Doveri și Marco di Bello (ambii din Italia).

Arbitru de rezervă: Ciro Carbone (Italia).

Cartonașe galbene: Novikovas (44 și 88), Anton (81).

Cartonaș roșu: Novikovas (88). 

Foto: www.gsp.ro