Putin… mai mult noroc pentru falsa pastișă a Zbornaiei de altădată: 5-0 cu saudiții abia ieșiți din Ramadan!

Dragos Trestioreanu -

Putin… mai mult noroc pentru falsa pastișă a Zbornaiei de altădată: 5-0 cu saudiții abia ieșiți din Ramadan!

Sub privirile președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, cel care a ținut un scurt speech la festivitatea de deschidere a Cupei Mondiale 2018, organizată de țara sa, și a regelui Arabiei Saudite, Salman al Saud, cei care l-au încadrat pe președintele FIFA, simpaticul avocat elvețian Gianni Infantino, acesta având un discurs mult gustat de spectatori, echipele naționale ale Rusiei și Arabiei Saudite au disputat meciul de debut al competiției, unicul din cea dintâi zi a turneului final al Campionatului Mondial.

Înainte de primul fluier al arbitrului argentinian Nestor Pitana, a avut loc un frumos show susținut atât de artiști ruși, cât și de superstarul britanic Robbie Williams și de o soprana locală, Aida Garifullina. Apoi, cei peste 80.000 de fani ai fotbalului de pe marea arenă moscovită Lujniki – frumoasă coregrafia suporterilor Rusiei, de la o peluză! – au început să încurajeze combatantele, fiecare după simpatii. Jucând la alibi, tactică impusă probabil de selecționerul Stanislav Cercesov, un fost portar din ex-URSS, rușii – despre care compatrioții lor au spus că alcătuiesc cea mai slabă echipă națională din toate timpurile! – au cedat deliberat posesia unei trupe abia ieșite din Ramadan, una care a pasat frumos în câmp, dar care, odată apropiată de buturile goal-keeper-ului fără vârstă al Rusiei, căpitanul Igor Akinfeev, se speria ca… dracul de tămâie!

Situație în care gazdele au realizat că, bazându-se numai pe contraaatc, va fi o pâine bună de mâncat, în meciul cu „verzii” cu nume cvasi-imposibil de pronunțat. Așa s-a și întâmplat încă din minutul 12, atunci când, după o centrare perfectă din stânga a lui Iuri Jirkov, printre puținele vedete din selecționata lui Cercesov, mijlocașul lui FK Krasnodar, Iuri Gazinski, a deschis scorul, cu capul, așa cum nu se mai întâmplase la un meci de debut la Cupa Mondială, de 20 de ani!

A fost momentul unui prim-plan al televiziunii, Vladimir Putin bucurându-se reținut și făcând gesturi parcă de scuze față de înaltul oaspete saudit, aceleași copiindu-le și Gianni Infantino, cel care parcă încerca să determine părțile să-și dea… mâna, cu fair play. Și a și reușit! Dar, atunci, Salman al Saud nu știa ce urma a-l aștepta! Când rusul Alan Dzagoev s-a oprit din senin, din plin fuleu, căzând în iarbă și suferind fie o ruptură musculară, ceea ce ar însemna că s-a terminat Cupa Mondială pentru el, fie o întindere musculară, ceea ce i-ar permite să revină dacă ai săi coechipieri vor reuși să iasă din grupă, Rusia părea descumpănită. Cercesov a mutat însă cu Denis Cerișev, iar fotbalistul lui Real Madrid, detașat la Villarreal, avea să fie omul care a risipit toate emoțiile de pe „Lujniki”. Și într-un sens, și în altul! Astfel, în minutul 43, a driblat ca în curtea școlii și a marcat cu un șut, sus, în plasă, iar în primul minut de prelungiri, din finalul meciului, a oferit reușita partidei, trimitere cu exteriorul piciorul stâng, în cross, în vinclul porții saudiților! Chiar și a doua rezervă utilizată de selecționerul rus, uriașul cu înălțime de… baschetbalist, Artem Dziuba, trimis de Zenit St.Petersburg la Arsenal Tula, a marcat un gol, iar asta la doar un minut după intrarea pe teren, el folosindu-se de procedeul favorit – lovitura cu capul. Era minutul 71 și meciul era jucat! Totuși, după ce Cerișev a făcut de 4-0, onoarea de a închide tabela i-a revenit unui tânăr și talentat fotbalist de la ȚSKA Moscova, Aleksandr Golovin, care a punctat peste un zid aranjat cam aiurea de adversari, rusul profitând și de plasamentul bizar și intervenția târzie a portarului advers! Cu 5-0, debutul totuși unei false copii a Zbornaiei de altădată a fost mai mult decât mulțumitor! Însă, urmează meciurile tari: cu Egipt și Uruguay! Vineri, 15 iunie, cu o exact o lună înainte de… finalul competiției, sunt programate trei dueluri la Cupa Mondială: Egipt – Uruguay (15.00 – ora României; Ekaterinburg), Maroc – Iran (18.00 – ora României; Sankt Petersburg) și Portugalia – Spania (21.00 – ora României; Soci), jocul vedetă al zilei.

Altfel, dacă România nu s-a calificat la Cupa Mondială, în schimb doi puști de-ai noștri, Sasha Pavel (8 ani) și Denis Matei (10 ani), s-au numărat printre cei 22 de copii din toată lumea aleși să joace rolul de însoțitori ai fotbaliștilor ruși și saudiți, până la centrul terenului. Poate că (măcar) ei vor apuca și un turneu final de CM pe… teren!

Foto: www.gsp.ro și www.fanatik.ro