Puțină istorie: Jocul palmei – tenisul

Redactia -

Puțină istorie: Jocul palmei – tenisul

Pornind drept un jeu de paume sau jocul palmei, tenisul pe care îl știm astăzi a prins contur în jurul secolului al XVI-lea. Popular inițial doar în Anglia și Franța, tenisul este cunoscut în întreaga lume, fiind un sport olimpic și practicat de persoane de toate vârstele, chiar și de persoanele cu dizabilități (tenis în scaunul cu rotile și tenisul pentru persoane cu deficiențe de auz), datorită efectelor sale benefice.

Regulile jocului nu au suferit modificări majore de-a lungul secolelor, în schimb se pot observa îmbunătățiri în ceea ce privește echipamentele, de la articolele vestimentare, la rachetele performante si totodată la varietatea suprafețelor de joc.

Tenisul se diferențiază de majoritatea sporturilor tocmai prin această diversitate . Deși terenurile pe iarbă sunt cel mai greu de întreținut, turneul de la Wimbledon (1877) este faimos atât pentru suprafață, cât și pentru ținuta care trebuie să fie în totalitate albă. La polul opus, în ceea ce privește întreținerea terenului se află zgură, iar apoi suprafețele dure din beton sau asfalt și terenurile cu gazon artificial.

Pe lângă Wimbledon, cele mai importante competiții de Grand Slam sunt Australian Open(1905), French Open(1891) , Wimbledon(1877) și US Open(1881).

Turneele de Grand Slam sunt cele mai prestigioase datorită numărului de puncte de care câștigătorul beneficiază, câștigurilor substanțiale si posibilitatea de a participa la dublu mixt.

Primul turneu de tenis profesionist a fost organizat la începutul secolului XX, până atunci turneele de tenis nu erau divizate în cele două categorii pe care noi le cunoaștem astăzi, respectiv de amatori si profesioniști.

În România, tenisul a luat amploare din anul 1885, an în care sunt organizate primele cluburi în orașele mari din țară, iar primul club de tenis se înființează în 1910 la București.

Astăzi, tenisul este urmărit si practicat de milioane de români, iar jucătorii de top din clasamentele ATP si WTA, demonstrează popularitatea sportului alb în România.

(Julia Trucă)