„Clubul” Agathei Christie. Din curtea găzarilor se dispare ca-n… zece negri mititei!

Redactia -

„Clubul” Agathei Christie. Din curtea găzarilor se dispare ca-n… zece negri mititei!

Nici nu a început bine noul an, 2015, că dinspre clubul găzarilor au și transpirat știri referitoare la primele plecări. Nu ar fi nimic neobișnuit, reținerea patronului Daniel Capră și a directorului general Marius Bucuroiu, de luna trecută, neputând a nu fi lăsat urme. Primul anunțat că a părăsit deja echipa fanion a Ploieștiului, Petrolul, a fost internaționalul uruguayan Juan Angel Albin (foto mijloc, în stânga, alături de ex-antrenorul Cosmin Contra; www.fcpetrolul.ro). De fapt, e impropriu spus anunțat, nimic oficial neapărând încă pe siteul clubului, numai postarea unor fotografii, pe o rețea de socializare, de la antrenamentul trupei din prima liga mexicană Tiburones Veracruz fiind indiciul că Albin a plecat din România. E imposibil de crezut că sud-americanul și-ar fi dat cu… stângul în dreptul, oferind cu bună știință dovezi incriminatoare la adresa sa, el având contract semnat până în vara acestui an. Cu siguranță că vedeta Petrolului a avut ceva la mână atunci când s-a prezentat la ședințele de pregătire ale lui Tiburones și a dorit, apoi, să facă publică această veste. Odată semnată prelungirea angajamentului scadent la finele sezonului trecut, pe site s-a precizat că Albin se putea despărți de Petrolul oricând, dacă ar fi primit o ofertă care să-i fi convenit. Doar lui, ci nu și clubului! Acum se mai zvonește că la acea clauză ar fi fost atașată, de fapt, și o sumă, vorbindu-se despre  350.000 de euro. Mai degrabă este un zvon fals, câtă vreme nu s-a spus nimic oficial în acest sens. Iar dacă așa ar fi și fost, cu siguranță că s-ar fi anunțat transferul, deja. Chiar dacă, e drept, banii s-ar fi dus direct la bugetul de stat, conturile clubului fiind blocate de ANAF. În sfârșit, nu mai are rost să despicăm firul în patru și, chiar dacă nu s-a declarat oficial plecarea lui Juan Angel Albin în Mexic, mai mult ca sigur că el este de-acum istorie pentru SC FC Petrolul.

Juan_Angel_Albin_si_Cosmin_Contra_fcpetrolul.roTot pe linia cvasi-asemănărilor cu un roman al Agathei Christie se înscrie și dispariția, în această iarnă, din organigrama staff-ului tehnic a preparatorului fizic spaniol Alberto Peribanez Rivas (foto jos; www.fcpetrolul.ro), cooptat recent, alături de un alt compatriot al său fost la Petrolul, Angel Lopez Perez, în colectivul de profil al lui Cosmin Contra, la grupa chineză de primă ligă Guanghzou R&F. Aidoma lui Albin, ibericul – un colaborator perfect și al lui Răzvan Lucescu, și al lui Gheorghe Mulțescu, urmașii lui „Guriță” pe banca „lupilor” – a venit la Ploiești la recomandarea de-acum fostului tehnician al lui Getafe CF. Peribanez Rivas se adaugă astfel, și el, pierderilor ce se prefigurează în pauza competițională. La fel cum a fost spre finalul anului trecut, chiar dacă având un impact ceva mai mic, cea a kinetoterapeutului tunisian Morthada Abdellatif, inclus în staff-ul lui Victor Pițurcă la Al-Ittihad, în Arabia Saudită. Mai mult ca sigur că „pe țeavă” se află și Gigi Mulțescu, împreună cu cei doi colaboratori ai săi, turcul Yuksel Yeșilova și fostul internațional român Daniel Timofte. Dar nu este exclus totuși ca lista să mai conțină și numele unora dintre cei care au intrat acum în ultimele șase de luni de contract, fiind mai greu de crezut că unii dintre ei vor accepta prelungiri de contracte în vremuri tulburi. Situație în care, logic, a se mai vorbi despre obiective mărețe, precum titlul național sau Cupa României, devine ilar, punându-se mai curând problema existenței, a continuării activității. Pentru prima oară după ani buni, dacă nu cumva este vorba despre o premieră absolută, apar informații în media legate exclusiv de plecările iminente de la Petrolul și absolut nimic despre eventuale sosiri.

Alberto_Peribanez_Rivas_fcpetrolul.roLovitura de teatru de luna trecută nu a fost însă una chiar neobișnuită, astfel de „bombe” amorsându-se tot mai mult în sportul rege autohton, cluburi cu performanțe lăudabile, superioare Petrolului, fie dispărând, fie ajungând aproape în sapă de lemn, după ce patronii lor au pus lacătul, respectiv au fost dovediți certați cu legea. Formații care au „ars” precum o lumînare – intens, dar repede! Sau, altfel spus, „după noi, potopul”! Cu amendamentul că, dacă Unirea Urziceni nu avea decât puțini suporteri, iar Oțelul Galați nu foarte mulți, Petrolul dovedise țării întregi cât de simpatizată este, galeria „galben-albaștrilor” devenind un adevărat model de manifestare și susținere a propriilor favoriți, mare atracție pentru cei care ajungeau pe stadion sau urmăreau meciurile, de la Ploiești, pe micul ecran. Fără discuție, efectul decesului trupei din Ialomița ar fi total diferit de un astfel de eveniment similar nedorit pe arena Ilie Oană. Petrolul are tradiție, are palmares, are generații întregi de fani, este un simbol, neputându-se pune, deci, semnul egal cu alte grupări care au sucombat sau sunt pe cale s-o facă. Cert este că semnalele sunt sumbre, iar luminița de la capătul unui tunel în care Petrolul a intrat brusc, ca în urma unui accident, pare a nu se mai zări deloc, oficialii clubului fiind legați de mâini odată cu blocarea conturilor. Vorba aceea, degeaba ai bani de salarii, fiindcă nu mai ai pentru ce să le plătești, în condițiile în care nu le mai poți crea angajaților condiții de lucru. În fotbal – cantonamente, deplasări, cazări, mese etc. Ar exista vreo portiță de salvare? Una singură: să vină cineva care să acopere toate datoriile și, apoi, să investească. De data aceasta cu adevărat! Altfel, nu se întrevede vreo cale de ieșire din acest coșmar!