„Dubla” lui Antohi şi „cross”-ul lui Cioinac au rezolvat succesul liderului Seriei a VI-a din Liga a III-a

Redactia -

Vineri, 22 martie 2013, a fost o zi fructuoasă pentru echipele prahovene din Seria a VI-a a Ligii a III-a de fotbal, liderul, Fortuna  Brazi, şi AFC Conpet Ploieşti şi-au fructificat avantajul terenului propriu şi au câştigat fără foarte mari emoţii, iar Unirea Câmpina – cu un lot de doar 14 jucători – a scos un rezultat de egalitate în deplasare.

La arena Astra, în prezenţa unui număr mai mic de spectatori, partida Fortunei cu FCM Târgovişte disputându-se la lumina reflectoarelor, frigul i-a ţinut în casă pe iubitorii fotbalului local, atmosfera fiind „încâlzită” de repertoriul galeriei echipei lui Radu Călin, „marcă înregistrată” după cel al suporterilor Petrolului. Încă de la bun început, s-a văzut o diferenţă mare între cele două combatante, băieţii lui Eduard Iordănescu – urmărit din nou de la lojă de tatăl său, ex-selecţionerul României, Anghel Iordănescu – fiind superiori la toate capitolele, doar o anumită ineficacitate – compensată însă iar de reuşite venite pe final de reprize – mai trebuind pusă la punct. Formaţie tânără – cei mai în vârstă fiind fundaşul central Gabriel Coman (29 de ani), fotbalistul cu cască adus de la ACS Urban Titu, şi portarul Radu Zegheru (24 de ani), fost coleg de echipă naţională de juniori cu Costel Pantilimon, în prezent la Manchester City, mai „stricând” o medie de vârstă altfel scăzută -, FCM Târgovişte a jucat ce a putut, mai precis cu multă determinare în defensivă şi la mijloc, plus ieşiri rare pe contraatac, dar fără a-i da emoţii junelul goal-keeper al Fortunei, Cosmin Ion. „Tocaţi” mărunt de către adversari, care l-au avut pe Bogdan Minciună la pupitru, dâmboviţenii au suportat cu stoicism asediul de la buturile lui Zegheru, în prima repriză, cel din urmă salvându-şi echipa din câteva situaţii clare de gol. Nu a mai reuşit să facă faţă în ultimele 10 minute, când – după o acţiune pe dreapta a lui Valentin Munteanu şi o pasă pe şut, la 12 metri, central, lui Robert Elek, care l-a luat la ţintă numărul 99 din poarta FCM-ului -, pe pe o repingere laterală, Andrei Antohi (Foto: www.ligab.gsp.ro), a reluat violent sub bară, din apropiere, în minutul 38. Oaspeţii au acuzat reactivarea poziţiei de ofsaid a autorului deschi8derii scorului, dar singurul care putea vedea exact a fost asistentul Alexandru MIhalcea, acesta nesmnalizând că reuşita ar fi fost neregulamentară. Apoi, aproape să se fluiere finalul celui dintâi mitan, Ionuţ Cioinac şi-a făcut un balon printre doi oponenţi, a ajuns la marginea careului mare şi a trimis plasat, pe diagonală, dreapta-stânga, direct în colţul lung. S-a ajuns astfel la un scor mai aproape de realitatea din teren, mai ales că gazdele ar fi trebuit să beneficieze şi de un penalti, acelaşi Antohi fiind trântit în suprafaţa de pedeapsă, dar centralul Andrei Zaharia după ce a arătat punctul cu var, după două-trei secunde a făcut, ilar, semn ca jocul să continue, enervând la culme „banca” Fortunei, care a protestat la greu, aşa cum a mai făcut-o, adesea, pe parcursul întregului meci, deranjată de o tendinţă pro-FCM Târgovişte.

În repriza secundă, tot Minciună şi coechipierii săi au dominat autoritar, dar sarabanda de ocazii ratate la foc continuu, mai ales de către tehnicul şi rapidul Valentin Munteanu, era să dea mari bătăi de cap pe finalul jocului. Astfel, în minutul 80, arbitrul le-a acordat vizitatorilor o lovitură liberă directă de la 22 de metri, din unghi de aproape 45 de grade stânga, decizie contestată vehement atât pe teren, cât şi în afara acestuia de gazde, iar fundaşul lateral târgoviştean Dragoş Cernea a trimis exact acolo unde nu se aştepta nimeni de la un stângaci: pe jos, pe lângă zid, în colţul lung. La 2-1, cu „albaştrii” readuşi în joc, ultimul sfert de oră de pe teren, incluzând şi prelungirile, se anunţa foarte încins. Aşa a şi fost, dar numai până în minutul 90, atunci când Antohi a marcat în stil mare, din pasa nou-intratului Tudor Mândruşcă, un vârf tânăr, înalt şi puternic. Pirueta, din 8 metri, a fostului echipier al Pandurilor Târgu Jiu şi al CSU Voinţa Sibiu l-a făcut şah-mat pe bravul portar Zegheru şi a stabilit scorul final: 3-1 pentru Fortuna, lider care a trecut peste încă un hop ]n drumul spre promovare, târgoviştenii vânzându-şi scump pielea pe fosta „Columbia”, zice-se că şi stimulaţi dinspre Tărlungeni, localitatea contracandidatei Unirea!

FORTUNA: C. Ion 6 – B. Năstase 6.5, M. Marin 7, A. Stoica 7, Tegzeş 6 (61 – Bilia 6.5) – V. Munteanu 6.5, Cioinac 7, B. Minciună (cpt) 7.5 (86 – Danci), Buhuşi 6.5 (61 – Crosman 6.5) – Elek 6.5 (74 – Mândruşcă 6.5), Antohi 8.5. Antrenor: Eduard Iordănescu.

FCM TÂRGOVIŞTE: Zegheru 6.5 – Banu 5.5 (64 – Daia 5.5), G. Coman (cpt) 6, C. Anghel 5.5 (81- M. Neagu), D. Cernea 7.5 – Gâldău 6, G. Timofte 5.5 (66 – Lungeanu 6) – D. Popa 5.5, D. Grigore 6.5, G. Enescu 5.5 – Dragnea 6 (75 – Mândru 5.5). Antrenor: Gheorghe Manea.

Au arbitrat: Andrei Tudor Zaharia 6 (Slobozia) – Alexandru Mihalcea 6.5 (Muntenii Buzău-Ialomiţa) şi Jenel Ionuţ Dimache 6.5 (Slobozia).

Observatori: Marian Bucurescu, pentru joc, şi Aurel Florescu, pentru arbitraj (ambii din Bucureşti).

Cartonaşe galbene: Zegeheru (38), B. Năstase (71), Mândruşcă (78), D. Popa (80), M. Neagu (84).

La Strejnic, SCM Argeşul Piteşti a început mai bine, adaptându-se la terenul greu, dar unele erori din defensivă, care au condus la acordarea a două lovituri de la „11 metri” pentru gazde, în minutele 13 şi 31, ambele transformate de Cătălin Vlad, au turnat plumb în ghetele argeşenilor, iar reuşita rezervei ploieştenilor, Radu Huza (81), a încheiat definitiv conturile, chiar dacă veteranul Nicolae Diţă a redus din handicap, în minutul 85, diferenţa de trei lungimi fiind însă, apoi, refăcută de către Ionuţ Herea (88), rezultatul final fiind 4-1 (2-0). După cum se observă, echipa lui Florin Pârvu şi-a făcut norma, înscriind din nou de patru ori, ca şi în precedenta partidă de acasă, din retur, cu ACS Civitas Făgăraş, atunci când nu a primit şi gol. La Reghin, Unirea Câmpina, fără trei titulari aflaţi în stare de suspendare, Ionuţ Maria, Cătălin Ruptureanu şi Mamadou Camara, le-a ţinut piept gazdelor de la Avântul, terminând confruntarea la egalitate, 1-1 (1-1), localnicii spărgând gheaţa prin Florin Puşcaşu (40), iar oaspeţii anulând acest avantaj prin Miodrag Savu (45).