„Libertatea de exprimare este garantată, dar violenţa stradală este inacceptabilă”. Citeşte declaraţia de astăzi a lui Emil Boc

Redactia -

Libertatea de exprimare este garantată în România, este un câştig al societăţii democratice şi al statului de drept. Protestele paşnice, în condiţiile legii, sunt legitime, dar violenţa stradală este inacceptabilă şi de netolerat, a declarat primul-ministru Emil Boc
Primul-ministru Emil Boc a susținut astăzi declarații de presă Vezi galeria Primul-ministru Emil Boc a susținut astăzi declarații de presăEmil Boc: Bună ziua tuturor! În această dimineaţă s-a desfăşurat la Palatul Victoria şedinţa coaliţiei de guvernare, care a făcut o analiză a situaţiei create în urma protestelor de ieri şi de alaltăieri. Am să vă prezint foarte pe scurt concluziile coaliţiei, precum şi punctul de vedere al primului-ministru în legătură cu situaţia creată.
Libertatea de exprimare este garantată în România, este un câştig al societăţii noastre democratice şi al statului de drept. Protestele paşnice în condiţiile legii sunt legitime, dar violenţa stradală este inacceptabilă şi de netolerat. Obligaţia statului este ca cetăţeanul să fie în siguranţă, indiferent unde se află, pe stradă sau acasă. Coaliţia a solicitat foarte clar şi explicit autorităţilor statului să protejeze cetăţeanul, indiferent, repet, unde acesta se află într-un moment sau altul al zilei sau al nopţii, acasă sau pe stradă. Legea se respectă, nu se negociază. În al doilea rând, dialogul pe toate palierele societăţii este şi rămâne singura cale democratică de rezolvare a problemelor şi a conflictelor. De aceea am solicitat intensificarea dialogului pe toate palierele, la nivel local, intensificarea dialogului prin comisiile de dialog social existente la nivelul prefecturilor pentru analiza şi soluţionarea, cât este posibil a problemelor economice şi sociale cu care oamenii se confruntă. La nivel guvernamental, intensificarea dialogului prin intermediul Consiliului tripartit şi dialogul cu organizaţiile non-guvernamentale. La nivel politic, dacă vor fi întrunite condiţiile legale pentru convocarea sesiunii extraordinare, să se desfăşoare, şi Parlamentul să fie implicat în tot ce înseamnă dezbatere publică şi dezbatere politică din această ţară, potrivit Constituţiei.
Cu alte cuvinte, este mult loc pentru dialog, dar nu este loc pentru violenţă şi, încă o dată o spun foarte clar şi răspicat: trăim în democraţie, într-un stat democratic. Protestele paşnice în condiţiile legii sunt legitime, dar acţiunile violente stradale, care compromit siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică nu au ce căuta în România şi într-o societate democratică. Totodată, am spus de fiecare dată că înţeleg şi că înţelegem ca și coaliţie de guvernare greutăţile prin care trec românii. Ştim că nu trăim vremuri uşoare, ştim că suntem într-o criză economică ce a fost mult mai aspră şi încă este în Europa mult mai aspră decât cineva şi-a imaginat vreodată. Ştim că am fost obligaţi să luăm măsuri care nu au fost pe placul oamenilor. Ştim că aceste măsuri le-au adus necazuri, le-au adus privaţiuni financiare şi le-au creat mari probleme. Dar tot lor, tot oamenilor, vreau să le mulţumesc pentru faptul că cu sprijinul şi suportul lor în aceşti ani am reuşit să salvăm ţara de la colapsul economic şi să ajungem la o relativă stabilitate economică. Această stabilitate economică este rezultatul muncii românilor şi al eforturilor lor şi este păcat să o compromitem. Această stabilitate economică, ştiu la fel de bine că încă nu se resimte în buzunarele oamenilor. Ea, deocamdată, se regăseşte în cifre, în raportări şi aprecieri internaţionale şi încă mai durează până când această stabilitate economică despre care vorbim se va regăsi şi în buzunarele fiecărui român, dar drumul este acesta, nu se poate însă peste noapte, din nefericire.
Ce se întâmplă în Europa ne demonstrează încă odată că am făcut ce a trebuit la momentul respectiv, că am atins această stabilitate economică şi suntem pe drumul de a culege şi roadele ei. Dar, repet, nu peste noapte şi din nefericire încă nu se resimte în buzunarele fiecărui român acest lucru.
De asemenea, această stabilitate economică la care am ajuns ne permite să spunem astăzi că nu există niciun fel de risc de neplată a obligaţiilor sociale ale statului – salarii, pensii sau alte obligaţii pe care statul le are din punct de vedere social. Acest lucru este posibil, repet, datorită stabilităţii economice în care ne aflăm şi al eforturilor făcute de români, că nu există niciun fel de risc astăzi de neplată a obligaţiilor sociale. Însă, violenţele stradale şi modul de manifestare a unora dintre concetăţenii noştri ne fac mult rău din perspectiva violenţelor. Mult rău pentru că pe termen mediu şi lung compromit această stabilitate economică a României pe care am câştigat-o, compromit şansa noastră de a avea o creştere economică ce să ne aducă mai repede prosperitatea despre care am vorbit sau să se resimtă în buzunarele românilor. De asemenea, compromit situaţia României în plan internaţional pe termen mediu şi lung.
Încă o dată, mesajul meu este foarte clar: niciun fel de violenţă stradală nu este tolerată, orice protest paşnic, în condiţiile legii, este legitim, cu menţiunea că înţeleg suferinţele, necazurile, nevoile şi problemele cu care oamenii se confruntă, doar că ele nu pot fi rezolvate peste noapte, ci gradual putem ajunge să avem acea stabilitate economică pe termen mediu şi lung, care să ne permită, tot pe termen mediu şi lung, să avem mai mulţi bani şi resurse financiare în buzunare. Dar ele, din nefericire, aceste măsuri, au fost şi sunt necesare pentru a corecta problemele care au fost în trecut. Din nefericire, a venit şi criza economică ce ne-a agravat situaţia şi, în consecinţă, am fost nevoiţi să luăm măsuri în privinţa bugetarilor, şi în privinţa reformei pensiilor, a reformei salarizării, a educaţiei, a justiţiei şi a altor domenii fundamentale din societatea românească.
În privinţa sănătăţii, am discutat şi acest aspect în cadrul coaliţiei de astăzi. A fost mandatat ministrul sănătăţii să formeze o echipă care să redacteze un nou proiect de lege a sănătăţii, o echipă din care să nu lipsească reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi, ai medicilor, ai sindicatelor, ai patronatelor, Colegiului Medicilor, reprezentanţi ai societăţii civile, care, în urma analizei, să ne propună un nou proiect sau modificarea legislaţiei existente după concluziile pe care le vor avea că atare.