„Nu tot stadionul Ilie Oană este în administrarea SC FC Petrolul”/Interviu în exclusivitate acordat www.gazetaph.ro de preşedintele consiliului de administraţie şi, totodată, directorul general executiv Alexandru Crângu

Redactia -

„Nu tot stadionul Ilie Oană este în administrarea SC FC Petrolul”/Interviu în exclusivitate acordat www.gazetaph.ro de preşedintele consiliului de administraţie şi, totodată, directorul general executiv Alexandru  Crângu

Om cu multiple obligaţii, alături de afacerile personale având de condus şi un club de fotbal cu tradiţie bogată în fotbalul românesc, Alexandru Crângu, mai cunoscut drept Andi Crângu, şi-a rupt două ore din timpul său limitat, pentru a discuta cu reprezentanţii siteului ploieştean www.gazetaph.ro, într-o după-amiază rece, dar într-un decor de vis – pub-ul destinat iubitorilor Petrolului, din cadrul complexului Best din cartierul Albert. Cu o cafea şi un ceai în faţă, cu rolul de a crea senzaţia de căldură caracteristică unor interlocutori care-şi doresc, pe de o parte, să afle ce se mai întâmplă la echipă, şi, pe de alta, să explice care este starea de fapt din prezent de la clubul găzarilor, discuţia a decurs lin. În dreapta cu zăpada care cădea din belşug, dincolo de geamul termopan uriaş din pub, şi în stânga cu plasmele conectate – se putea altfel? – pe „DigiSport”, totul a fost ca o discuţie liberă între prieteni. Despre ce s-a vorbit, puteţi vedea mai jos.


Domnule preşedinte, vom începe cu subiectul de maxim interes de imediat de după Anul Nou –  sosirea unui nou acţionar şi renunţarea celor vechi la SC FC Petrolul. A cam trecut timpul, suntem în februarie deja şi încă nu se ştie nimic sigur. Suporterii speculează pe forumul lor, jurnaliştii –  la fel, în presa scrisă, video şi online. Se întâmplă ceva real sau e doar o legendă, ca să zicem aşa?
Alexandru Crângu: Nu, nici vorbă de legendă, totul este absolut real. Numai că o trecere de la nişte acţionari la altul nu se face cât ai bate din palme. Sunt multe de discutat şi apoi de pus pe hârtie. Iar dacă viitorul acţionare cere, înainte de eventuala semnare a actelor, confidenţialitate, nu putem decât să ne supunem rugăminţii sale. Dar, să nu aibă grijă fanii că, atunci când totul va fi în regulă, vom  organiza o conferinţă de presă şi vor afla atunci tot ceea ce-i interesează. Vreau să se ştie, repet, că nu-i vorba despre poveşti. Atunci, vom informa că transferul de acţiuni s-a finalizat şi că vom trece la un alt nivel cu echipa de suflet a ploieştenilor.
Am înţeles, deci, că nu mai sunt poveşti, dar cât se va prelungi această stare interimară, dacă putem să o numim astfel?
A.C.: Până când se vor semna documentele oficiale. Juriştii studiază toate actele şi vor proceda la întocmirea protocolului de transfer de acţiuni. Ulterior, părţile vor avea un răgaz pentru a le studia, de a mai aduce anumite modificări şi – când toată lumea va fi mulţumită – va veni şi momentul mult aşteptat al semnării hârtiilor. Îi rugăm pe suporteri să înţeleagă toate acestea şi să mai aibă puţină răbdare, fiindcă viitorul clubului se anunţă a fi unul foarte frumos.

Andi Crângu&Vivi Răchită – o singură echipă

Dacă spuneţi dumneavoastră, nu avem de ce să nu vă credem, domnule preşedinte. Să înţelegem că, tocmai din acest motiv, nu aţi mai însoţit echipa la Belek, aşa cum obişnuiaţi să faceţi când se afla în cantonament fie în Turcia, iarna, fie în Austria – vara?
A.C.: Este una dintre explicaţii. Am foarte mult de lucru în ţară, în această perioadă, legat de club, de jucătorii care vin. Oricum, păstrez legătura zilnic, prin telefon, cu Vivi (n.r. – managerul general Răchită), ne consultăm, ne sfătuim, pentru ca lucrurile să fie cum trebuie. El e cu echipa tot timpul şi ştie perfect ce se întâmplă acolo. Eu fac tot posibilul să-l ajut de aici. Să vedem dacă voi mai pleca în Antalya, fiindcă vremea de acum mă cam sperie, nedorind să pierd ore în şir degeaba prin aeroporturi, având destule de făcut şi pentru Petrolul, şi pentru afacerile personale. Oricum, niciodată nu am fost cu echipa din prima şi până în ultima zi a vreunui cantonament.
Sunteţi mulţumit de rezultatele de până acum ale Petrolului, din stagiul de pregătire de la Belek? Dar de prestaţia nou-veniţilor la formaţia „lupilor”?
A.C.: Nu m-au speriat deloc primele două rezultatele negative (n.r. –  interviul a fost luat aproape de ora de debut a meciului câştigat în dauna echipei FC Dila Gori, urmat de alte două succese, în faţa lui FC Akzhayik Oral şi, respectiv, Tatran Preşov), pentru că nu ne-am propus să câştigăm tot, acolo. De altfel, cine putea garanta asta? E normal ca, după o perioadă de acumulări, odată cu trecerea la jocul propriu-zis să mai apară şi unele probleme. Am practicat eu însumi fotbal şi ştiu pe deplin cum este în cantonamente. Dar nici nu-mi place să dramatizez. Va fi bine când o să se joace pe puncte, o să vedeţi. Cât despre noile achiziţii, fotbalişti care au semnat deja cu noi, portarul lituanian Valincius şi jucătorii de câmp francezi Mustivar şi Boudjemaa, nu pot spune decât că mi-au plăcut, cu un bonus pentru cel de culoare, care mi se pare tipul ideal de închizător – recuperează şi pasează, nu se complică cu „floricele”. Vor mai veni însă şi alţi jucători la probe. A semnat şi Dina şi sunt convins că Vivi îl va face să arate tot ce are mai bun, fiind vorba despre un jucător cu anumite calităţi. Rămâne să mai vedem cu tunisianul Ben Djemia şi cu apărătorul buturilor italian, Gritti. Dar şi ei par băieţi în care să ne punem baza. Mai sunt şi Voican, şi Surugiu, tineri care cred că vor „exploda” la Petrolul, în ceea ce a mai rămas de disputat din retur. E prematur totuşi să dăm, încă de pe acum, verdicte inapelabile.
Au mai fost şi pariuri necâştigate. Cel mai bun exemplu ar fi Steven Thicot, cel care mai dăduse probe şi la Astra, vara trecută, şi fusese refuzat…
A.C.: Şi am pierdut ceva? Vivi l-a văzut, nu i-a plăcut şi i-a spus la revedere. Care ar fi problema? La fel se va întâmpla şi cu alţii, care nu se vor prezenta la nivelul pretenţiilor lui Răchită. E normal să fie aşa, se mai dau şi rateuri. Dar, dacă nu pierzi prea mult timp cu astfel de jucători, nu ne încurcăm cu nimic. De fapt, oricare dintre cei care vor rămâne, dacă nu se vor exprima şi pe viitor la nivelul care ne-a determinat să le propunem un contract, vor pleca. Nu vom ţine la echipă jucători la număr.
Vivi Răchită le-a garantat suporterilor, chiar şi în mai multe rânduri, să stea liniştiţi, deoarece echipa este în grafic, acum, va progresa şi va fi în vârf de formă la meciul cu FC Vaslui, odată cu reluarea sezonului oficial. Mai mult, s-a jurat aproape că nu va retrograda. Sunteţi  la fel de optimist?
A.C.: Da, de ce să nu fiu la unison cu Vivi? Am deplină încredere în el. O spun încă o dată că el stă tot timpul alături de jucători, îi simte, îi antrenează şi sunt convins că nu s-ar fi hazardat să dea astfel de asigurări suporterilor, dacă el însuşi nu ar fi pe deplin convins de spusele sale. Nu-i place deloc să se joace cu cuvintele. Cunoaşte tot ce mişcă în prezent la viitoarele noastre adversare, iar dacă a spus că nu vom retrograda, înseamnă că şi-a făcut calculele sale precise. Noi doi facem o echipă, aşa că nu putem gândi decât la fel, şi am încredere în profesionalismul lui.

Brandul „Petrolul”, obligaţie pentru progres

Despre echipă, planuri pe termen scurt şi mediu am aflat. Să trecem acum la noua arenă. S-a scris că SC FC Petrolul a primit în administrare, gratuit, de la Primăria Ploieşti, stadionul Ilie Oană…
A.C.: Nu, staţi puţin, e o greşeală. Nu e adevărat. Noi, SC FC Petrolul, răspundem doar de teren, de vestiare şi de spaţiile de la peluza unu, cea dinspre maternitate. Restul vor aparţine CS Petrolul şi CSM Ploieşti. Acestea le vor administra.
Dar sunt goale şi la acest moment, ca şi cele de la peluza galeriei, de altfel. Vă rog să ne faceţi să înţelegem ce se întâmplă, domnule preşedinte!
A.C.: Sunt goale, deoarece – din câte ştiu – nici CS Petrolul, nici CSM Ploieşti nu dispun, în prezent, de banii care să le permită compartimentarea şi amenajarea spaţiilor ce le vor fi date în grijă, de către municipalitate. Cele două cluburi nici nu le administrează, repet, în prezent, dar o vor face pe viitor, când vor funcţiona toate secţiile actuale. Cei de la handbal însă folosesc sala noastră de forţă şi antrenament. În concluzie, vă rog să reţineţi că acest stadion nu este doar pentru SC FC Petrolul. Oricum, nu era treaba noastră ce se întâmplă în celelalte spaţii. Noi ne vom îndrepta atenţia exclusiv asupra celor destinate viitorului pub al suporterilor, a muzeului şi a celui de-al doilea fan-shop. În plus, ne vom ocupa şi de spaţiul aflat la primul etaj al aceleiaşi peluze, acolo unde vom încerca să facem ceva care să aducă bani la echipă. Încă nu ne-am decis sub ce formă, dar avem asta ca ţintă. Dar, toate la timpul lor. Nu se poate cât ai bate din palme, deoarece orice investiţie necesită bani, iar clubul nostru nu este unul răsfăţat din acest punct de vedere. Am plecat la un drum şi ne dorim, cu paşi mici, sau mai mari când va fi şi posibil, să finalizăm ceea ne-am propus. Vă promit că ne vom ţine de cuvânt. Sunt convins că suporterii acestei echipe s-au convins deja de faptul că am reuşit în ceea ce ne-am propus. S-a promovat, s-a construit o arenă modernă, suntem chiar invidiaţi pentru aceasta, se va construi şi o echipă capabilă să se bată la titlul naţional. Iar asta nu char peste foarte multă vreme. Brandul „Petrolul” ne obligă să gândim mereu numai spre progres. Îi rog pe fani să creadă în noi, pentru că vor avea echipa pe care şi-o visează şi care să readucă gloria de pe vremea fraţilor Dridea, a regretaţilor Pahonţu, Florea, Badea, Mocanu, Mişu Ionescu, Petrică Dragomir. Trebuie, repet, doar să mai aibă puţină răbdare.
Domnule preşedinte, apreciem gândurile dumneavoastră şi sperăm ca promisiunile pe care le faceţi suporterilor să-şi găsească finalizarea într-un timp nu foarte îndelungat, fiindcă şi numai aşteptarea de şapte ani pentru revenirea în primul eşalon a fost ca un coşmar, pe care nu mai doresc să-l retrăiască. Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes!