„Olimpia”, iar cu ghinion: CSU Asesoft și-a năruit visul accederii în Top 32 din EuroCup!

Redactia -

„Olimpia”, iar cu ghinion: CSU Asesoft și-a năruit visul accederii în Top 32 din EuroCup!

După ce CSU Asesoft reușise să spargă ghinionul în modernizata și extinsa sală Olimpia, din Ploiești, în EuroCup, câștigând miercuri, 4 decembrie 2013, în fața bosniacilor de la Igokea Aleksandrovac, după numai o săptămâna terenul din Parcul Tineretului a fost iar cu ghinion pentru „alb-albaștri”, care și-au văzut spulberate visele pentru a rămâne în cărțile calificării în Top 32 al celei ce-a doua competiții continentale intercluburi ca importanță. Deși avea nevoie de o victorie la doar trei puncte diferență, în dauna echipei Hapoel Migdal Ierusalim, pentru a putea aborda, apoi, accederea în Top 32, la Sofia, în fața formației LukOil Akademik, israelienii s-au impus mai clar decât acasă la ei, după acel 82-80 câștigând acum cu scorul de 77-69 (21-17; 22-18; 17-18; 17-16). Chiar dacă debutul de meci fusese favorabil gazdelor, Gerald Raymond Lee jr. câștigând prima angajare în fața lui Josh Duncan, un baschetbalist american cu un salariu de 1,3 milioane de euro/an, la Hapoel Migdal, iar compatriotul celui din urmă, Alhaji Mohammed (foto sus, la minge, în fața lui Yotam Halperin, priviți de Christopher Lee Dunn; Mirela OPREA), a întors aproape imediat plasa din afară, ceea ce a urmat nu a fost deloc pe gustul celor circa 2.000 de fani ai formației CSU Asesoft, mai puțini decât ar fi fost de așteptat și, mai ales, de dorit la ultimul joc de pe teren propriu din EuroCup, unul foarte important pentru Cătălin Burlacu și coechipierili săi. Fericiți au fost, aproape tot parcursul întâlnirii, fanii lui Hapoel, care – în număr 15 – s-au transformat într-o galerie zgomotoasă. La fel ca și suporterii lui Pinar Karșiyaka Izmir, la primul duel de acasă al Asesoftului în această competiție!

S-a văzut din nou cât a contat pierderea în acel meci al lui Jermaine Jonte Flowers, shooter-ul yankeu care a încheiat sezonul din EuroCup aproape de debutul acestuia. În absența lui, rolul i-a fost preluat de Mohammed, un baschetbalist fără de care trupa lui Vladimir Arnautovic ar pierde nu numai din culoarea evoluțiilor, ci și, în special, din puterea de a replica în momentele dificile ale confruntărilor. El a fost coșgheterul disputei, ținându-și echipa în joc, însă, la toate apropierile de pe tabela care a dat rateuri impardonabile pentru acest nivel, erorile coechipierilor și replica imediată a israelienilor – care au beneficiat de forma excelentă a unui mare jucător, internaționalul evreu Lior Elyahu (foto mijloc, aruncând la coș; Mirela OPREA), transferat de la rivala Maccabi Electra Tel Aviv, pe parcursul partidelor din Grupa E, au condus la rezultatul final negativ. Cu un stil deosebit de aruncare și cu un ritm bun de joc, insinuările sale de sub panoul advers producând mereu panică, numai Duncan depășindu-l, la limită, la numărul de recuperări, Elyahu a fost adesea decisiv. Dacă oaspeții au avut, mare parte din meci, mai mulți Elyahubaschetbaliști finalizatori, ploieștenii au trăit mai ales prin reușitele lui Mohammed, Rawle KJ Marshall (foto jos, atacând panoul advers; Mirela OPREA) și, abia din sfertul al doilea, Dragan Zekovic. Prea puțin pentru o echipă care lupta pentru a-și menține șansele intacte la calificare. Și asta s-a văzut, la sfârșit, pe tabelă! De-acum, atenția se mută pe campionatul Ligii Naționale Baschet Masculin și pe Cupa României, sperându-se la un nou wild card, în sezonul 2014-2015 din EuroCup. Cum se mai speră și că se va reuși prelungirea contractelor unor jucători importanți de-acum, ca și unele transferuri tari. Dacă așa se va întâmpla, atunci nu ar fi exclus să se obțină și o ieșire din grupă. Ceva i-a lipsit Asesoftului, rămânând ca acest fapt să fie conștientizat și să se ia măsurile care se impun, pentru că a fost extraordinar să se câștige la Moscova și Aleksandrovac și trist să se piardă patru partide acasă! Culmea, după eșecul cu ploieștenii, rușii au mers ceas, câștigând seria la pas!

CSU ASESOFT: Filip Adamovic (4), Alhaji Mohammed (23; 7×3), Rawle KJ Marshall (18; 2×3), Dragan Zekovic (12; 2×3), Gerald Raymond Lee jr. (8)/Christopher Lee Dunn, Cătălin Burlacu (2), Vladimir Tica (2), Adrian Guțoaia. N-au jucat: Szijarto Levente, Vlad Negoițescu, Vlad Dumitrescu. Antrenor: Vladimir Arnautovic.

HAPOEL MIGDAL: Derwin Kitchen (11), Yotam Halperin (6), Ronald Dupree (15), Lior Elyahu (15), Josh Duncan (16)/Artsiom Parakhouski (9), Chanan Colman, Rafi Menco (5; 1×3), Yaniv Green. Nu au evoluat: Adam Ariel, Michael Bruesewitz. Antrenor: Brad Greenberg.

Au arbitrat: Sinișa Herceg, Tomislav Vovk (ambii din Croația) și Aleksandar Milojevic (Macedonia).

Delegat FRB: Virgil Căruțașu (România).

Eliminare pentru 5 greșeli personale: Ronald Dupree.

La final, tehnicianul ploieștenilor a declarat: „Este greu să-ți găsești cuvintele după un asemenea meci. Am început ezitant și am fost nevoiți să alergăm după Hapoel, pe toată durata partidei. Deși am înscris de 11 ori de la distanță și, la un moment dat, am fost foarte aproape să egalăm, israelienii au tranșat confruntarea tot printr-o reușită din spatele semicercului, singura a lor din acest meci! Cu siguranță, calificarea a fost irosită la Ploiești, unde am câștigat un singur joc, pierzându-le în schimb pe celelalte patru. Puteam obține mai multe victorii, și mă refer aici la jocul din această seară, ca și la cel cu LukOil Akademik, dar, acum, este deja mult prea târziu, pentru a mai putea schimba ceva„. Omologul său american a spus că „EuroCup este o competiție de prestigiu, în care toate echipele sunt de valori apropiate. Și în această seară, noi am depus eforturi mari pentru a obține victoria, întrucât nu a fost deloc ușor. CSU Asesoft a crezut în șansa ei și, pe final, puteam fi egalați. Așa cum, în acest moment, avem cinci victorii, la fel de bine puteau să fie trei sau șapte. Au fost multe partide echilibrate, decise la ultima fază, dar mă bucur că acesta nu a mai urmat, pentru noi, scenariul celor cu Pinar sau Khimki„. La partida cu Hapoel a asistat și tatăl lui Gerald Raymond Lee jr, Gerald Lee sr., fost coșgheter, în urmă cu 30 de ani, al echipei Marshallnaționale de baschet masculin a Finlandei, fiul călcându-i acum pe urme. Deși acesta a semnat un contracrt valabil doar pentru perioada desfășurării jocurilor din EuroCup, a recunoscut că ar vrea să continue la CSU Asesoft și în competiția internă, dacă se va ajunge la un numitor comun la finalul negocierilor ce vor avea loc în curând. De altfel, și părintele său a fost încântat de sală și de ploieștenii de acolo, regretând însă, firesc, scorul final, după cum scrie www.csuasesoft.ro. Dacă se va reuși menținerea lui Lee jr la Ploiești, el fiind încântat deja că se află aici, va fi un mare atu pentru întrecerile interne. Se apreciază că ar exista șanse, ca și în cazul lui Zekovic și Mohammed, de altfel.

În etapa a IX-a a grupei E s-au mai consemnat următoarele rezultate: Pinar Karșiyaka Izmir – Khimki Moscow Region 76-95 (22-32; 15-23; 21-25; 18-15) și Igokea Aleksandrovac – LukOil Akademik Sofia 74-61 (23-17; 12-22; 18-9; 21-13). Ca urmare, înaintea ultimei runde, s-au stabilit și echipele calificate în Top 32, ocupantele primelor trei poziții, mai trebuind doar a se mai fixa doar ordinea finală: 1. Khimki – 8 victorii, 1 înfrângere; 2. Hapoel Migdal – 5 victorii, 4 înfrângeri; 3. Pinar Karșiyaka – 5 victorii, 4 înfrângeri; 4. CSU Asesoft – 3 victorii, 6 înfrângeri; 5. Igokea – 3 victorii, 6 înfrângeri; 6. LukOil Akademik – 3 victorii, 6 înfrângeri. Înainte de a se trage cortina, se vor mai desfășura meciurile dintre LukOil Akademik Sofia și CSU Asesoft Ploiești (marți, 17 decembrie, ora locală 18.00, aceeași cu a României), Hapoel Migdal Ierusalim – Pinar Karșiyaka Izmir (18 decembrie) și Khimki Moscow Region – Igokea Aleksandrovac (18 decembrie).