„Prim Plan” de la o întâmplare scandaloasă din Ploieşti, Prahova, România, nu din Congo

Redactia -

Primul episod din această săptămână al emisiunii Prim Plan, realizată şi moderată de către Daniel Dimache la „Valea Prahovei TV”, i-a avut drept invitaţi pe arbitrul-asistent purtător al ecusonului FIFA, ploieşteanul Cristian Nica, arbitrul din lotul campionatelor judeţene de fotbal, pe Valentin Marinică, din Cornu, şi pe autorul acestor rânduri. Tema emisiunii a fost cazul lui Marinică, agresat cu bestialitate pe arena Prahova, din Ploiesti, la meciul dintre Progresul Bucov şi Tricolorul Varniţa, pe 18 mai 2010, în faza locală a Cupei României-Timişoreana. Huliganul respectiv, Ionuţ-Cristian Constantin, culmea, subofiţer la Gruparea Mobilă de Jandarmi Matei Basarab, nu răspunde nici azi, la peste un an şi jumătate de la episodul violent, pentru fapta sa reprobabilă şi, mai mult, joacă în continuare fotbal, pe aceeaşi legitimaţie de la Tricolorul Varniţa,. Asta deşi a fost scos din viaţa sportivă, de către Comisia de Disciplină a AJF Prahova. Sancţiune  ce a fost menţinută de Comisia de Apel. Adică, acea comisie care a decis totuşi supendarea deciziei de scoatare din campionat a Tricolorului, hotărâtă de CD.

Interesant, dar nu chiar foarte neaşteptat, un coleg al  celui bătut – care promisese că va intra în direct să confirme agresiunea de pe „Prahova”, fiind spectator la acel meci -, arbitrul Marcel Marin, şi-a închis telefonul mobil, la ora când a fost apelat din regie. De ce, oare?! A fost ameninţat de cineva? Avea ceva de pierdut? Sau a fost vorba doar despre principiul neaoş: „lasă să fie la el”? Mai exact, la colegul Vali Marinică.  În schimb, victima unui alt episod violent pe o arenă de fotbal, Ciprian Piciu, şi el arbitru şi coleg cu cei doi mai sus-menţionaţi, a avut o intervenţie lungă şi pilduitoare pentru telespectatori. Piciu a dat exemplu de cum se poate solda un act huliganic mai degrabă cu o „mângâiere” pe creştet, în justiţie, a celui care îl lovise.

Din start, Cristi Nica a dat un citat din convenţia UEFA a arbitrilor. Mai exact aceea pe care ar fi trebuit s-o implementeze comisia judeţeană de arbitri condusă la acea vreme de el, dar a fost demis din funcţie, Vali_micafără a primi însă, nici până în ziua de astăzi, motivarea scrisă a eliberării sale din postul respectiv. În acea convenţie se scrie că arbitrii trebuie să protejeze jucătorii de fotbal, Nica întrebându-se retoric, pe arbitrii, oare, cine îi protejează? Tot domnia sa a explicat că, pe vremea mandatului de şef al comisiei judeţene de profil, în afara lui Valentin Marincă, încă patru arbitri au primit sprijin material, din partea comisiei judeţene, pentru a-şi acţiona în judecată agresorii. Violenţele pe stadioane contra cavalerilor fluierului sau a asistenţilor acestora nu s-au limiitat, de fapt, doar la cazurile celor doi, care şi-au prezentat experienţele neplăcute, marţi seară, la VPTV. Mai mult, cel mai bun tuşier din România, timp de mai mulţi ani, a mărturisit în direct că a fost la fostul comandant al Brigăzii Mobile de Jandarmi Matei Basarab, Ştefan Burlacu, pentru a-i aduce la cunoştină cele întâmplate cu Marinică, însă nici în prezent, după 18 luni, nu a aflat dacă s-a întrunit promisa comisie de anchetă sau, dacă a făcut-o, la ce concluzie a ajuns.

În direct, prin telefon, a intrat şi purtătorul de cuvânt al IJP Prahova, inspector de poliţie Daniel-Alexandru Radu, care a făcut cunoscut că dosarul penal al lui Ionuţ-Cristian Constantin a plecat de la poliţie spre parchet, încă din toamna anului trecut, dar Valentin Marinică nu a fost înştiinţat, nici acum, la ce concluzie au ajuns procurorii. Doar poliţia i-a comunicat, în scris, la data de 11 iunie 2010, că plângerea formulată de el a fost trecută în rândul dosarelor penale cu autor cunoscut. Apoi, linişte totală!

S-a mai încercat intrarea în legătură cu preşedintele AJF Prahova, Silviu Crângaşu, însă nu a putut fi contactat, acesta anunţând astăzi că a avut o problemă delicată de ordin medical în familie şi nu a putut răspunde la telefonul mobil, la ora la care a fost sunat de VPTV. La final, realizatorul Daniel Dimache a subliniat curajul celor doi arbitri de a-şi face publice, personal, cazurile şi a recomandat ca nimeni să nu aibă de suferit de pe urma acestei iniţiative. Ceea ce se speră că aşa se va şi întâmpla, fiind vorba despre speţe cât se poate de limpezi şi care, în niciun fel, nu pot fi trecute cu vederea.