Radu Oprea, anunţurile zilei după prima şedinţă ca ministru al Economiei în Cabinetul Ciolacu

Redactia -

Radu Oprea, anunţurile zilei după prima şedinţă ca ministru al Economiei în Cabinetul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu, Radu Oprea – ministrul Economiei şi Marcel Boloş – ministrul Finanţelor, au făcut declaraţii de presă după prima şedinţă a noului guvern. Iată declaraţiile făcute de ministrul prahovean Radu Oprea:

„Așa cum a spus și domnul prim-ministru Marcel Ciolacu, astăzi a fost aprobată ordonanța de urgență prin care se reorganizează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Așa că în prima ședință de guvern vom putea să venim în primă lectură cu ordonanțele de urgență care se vor referi la schema de stimulare a industriei materialelor de construcții, cu schema de sprijin pentru industria alimentară, pentru procesare.

Sunt câteva principii pe care le-ați văzut și în programul de guvernare și care au fost enunțate. Se referă la patriotismul economic, la dezvoltarea producției în România, la întregirea lanțurilor valorice, pentru că una dintre primele cauze care au generat inflația a fost tocmai aceasta a precarității lanțurilor de aprovizionare. Și atunci, dacă ne-am propus să luptăm cu prețurile, mai multă producție în România înseamnă competiție mai mare și va însemna prețuri scăzute. Deci inflația se va diminua.

Sunt două domenii importante. Ne-am uitat cu foarte mare atenție în datele statistice și am văzut că industria construcțiilor – construcțiile – au generat creștere stabilă în PIB anul trecut – chiar dacă am văzut, spre exemplu, scădere pe producția industrială în ultima perioadă – atunci ne propunem să redresăm, să echilibrăm balanța comercială prin a produce cât mai multe materiale de construcții în România. Vă dau doar câteva cifre, dacă vreți, peste 8 miliarde de euro a însemnat deficitul pe balanța comercială, respectiv importurile pe materiale de construcții. Am importat peste jumătate din ceea ce folosim, până la aproape 70%, și este o industrie care generează 420.000 de locuri de muncă și ne propunem să mai aducem cel puțin 20, să mai creăm cel puțin 20.000 de locuri de muncă noi.

Mai multe detalii despre schemă, ce înseamnă ea, cu bunăvoința dvs, după ce vom avea prima lectură și după ce va intra în circuitul de avizare, astfel încât toți colegii să-și poată spune părerea despre această schemă de ajutor de stat, inclusiv va urma și notificarea comisiei, bineînțeles. Pentru produsele agricole, cu toții ne dorim să avem produse agricole mai ieftine și, de ce nu, și cele care sunt procesate să se întâmple acest lucru în România. Știm exemplele în care exportăm materie primă și importăm produsul deja prelucrat, iar lucrul acesta trebuie să se întâmple aici, în România, pentru a avea o calitate mai bună, locuri de muncă bine plătite în România – peste 120.000 de locuri de muncă sunt în această industrie, peste 10.000 de companii, dintre care 8.000 sunt microîntreprinderi, până la nouă salariați, deci generează locuri de muncă și va putea să genereze în continuare și, de asemenea, lupta cu inflația și cu scăderea prețurilor devine o certitudine atunci când ai mai multe produse prelucrate în România.”, a anunţat ministrul Economiei.