Raport calitate/preț/obiectiv foarte ciudat la echipa de handbal feminin CSM Ploiești

Dragos Trestioreanu -

Raport calitate/preț/obiectiv foarte ciudat la echipa de handbal feminin CSM Ploiești

Echipa de handbal feminin CSM Ploiești a încheiat turul campionatului Ligii Naționale pe locul al șaselea. După obiectivul fixat de fosta conducere interimară, pozițiile 5-6, formația antrenată de Neven Hrupec este în grafic, la jumătatea competiției. Poate că nu ar fi atras atenția chiar foarte mult acest loc, dacă nu s-ar fi aflat, între timp, ce salarii au componentele unui lot primenit în vară, aducerea unor handbaliste precum fostele internaționale Ramona Farcău și Mihaela Tivadar, dar mai ales a unei ex-vicecampioane mondiale cu echipa națională a Serbiei, Marina Dmitrovic, fiind apreciate drept adevărate lovituri. Și nu numai de imagine. Evident că, pentru a face asemenea achiziții cu ștaif, cu lipici la public, trebuia băgat mâna adânc în buzunar. Numai că, în același timp, mai trebuia luat în calcul și că era vorba despre un club sportiv sprijinit financiar de la bugetul local, ci nu dintr-o sursă privată. Dacă echipa ar fi avut un patron privat ar fi fost treaba acestuia, și numai a lui, ce salarii oferă. Indiferent cât de mari. Cine dă banii comandă (și) muzica, nu-i așa?

Pentru oamenii simpli, a afla ce remunerații au fetele de la CSM Ploiești – și aici nu-i vorba despre Farcău, Tivadar și Dmitrovic, vedetele întotdeauna tăindu-și partea leului – a coincis cu o… dilemă. Oare, cât ar trebui să câștige atunci, lunar, un medic sau un profesor? Dacă, fără a avea cine știe ce studii, poți beneficia de atâția bani, e clar că oricine s-ar simți invidios pe handbaliste. Deși salariile brute au fost date publicității, nici cu cele nete „nu ne-a fost rușine”. OK, așa s-a considerat că – dau un exemplu la întâmplare – și a treia portăriță din lot merită un salariu lunar brut peste 100 de milioane de lei vechi. Însă, atunci cât ar trebui să aibă – iau, din nou, la întâmplare – un chirurg sau un matematician? Pentru că, și ei tot bugetari sunt.

Publicitate

În vară, s-au semnat contracte, cu precădere la echipa de handbal feminin, de s-ar fi zis că CSM-ul din Ploiești ar avea ca și adjudecat locul 3. Ba chiar, s-ar putea lua de piept cu mai bogatele, tot bugetare, CSM București și HCM Baia Mare. Adică, primele două clasate în ierarhia turului, conform anticipărilor, și participante la grupele Ligii Campionilor. Numai poziția de-acum a ploieștencelor nu a mai fost cea conform așteptărilor. A șasea, reamintesc. După ce o comisie a Consiliului Local Ploiești a făcut o verificare la club, iar atunci trupa lui Hrupec era (încă) în top, s-a apreciat că locurile 5-6 stabilite drept obiectiv final ar fi fost ceva contra naturii. Raportat la cheltuielile făcute cu această echipă, evident. Spre exemplu, pe luna octombrie, au trebuit plătite contracte (salarii) în valoare de 240.300 de lei noi, masă de 27.500 de lei noi, chirie la apartamente pentru unele jucătore de 15.000 de lei noi, pentru recuperare și sală de forță 3.300 de lei noi, iar pentru un semicantonament – 4.500 de lei noi. Deci, un total de 290.600 de lei noi, echivalentul, la un curs de 4,44 lei/euro, a aproximativ 65.450 de euro. Asta numai într-o singură lună, repet.

Deoarece, din cauza cheltuielilor foarte mari, s-a terminat, înainte de termen, bugetul alocat până la finele anului, vechea conducere interimară fiind găsită responsabilă – ei bine, nu numai din acest punct de vedere -, s-a făcut recomandarea, aprobată de CL Ploiești, a fi schimbată din funcție directoarea interimară. Cea care a negociat – și aprobat – contractele handbalistelor. Bașca, a girat un obiectiv minor față de efortul financiar făcut. În această situație ingrată, noua conducere interimară ar fi trebuit să facă un… hocus-pocus, pentru a putea termina cu bine anul. După trei ședințe ale consiliului local, s-a aprobat mutarea unor sume de bani din bugetul clubului, dându-li-se drept destinație plata salariilor restante de chiar până spre trei luni. În caz contrar, jucătoarele nemulțumite ar fi putut să trimită memorii la Federația Română de Handbal, pentru a fi declarate libere de contract. Iar în acest caz, CSM-ul local ar fi fost și… bătut, și cu banii luați, să zic așa. Adică, ar fi plătit cu bani grei handbaliste care nu s-au clasat așa cum lăsa a se înțelege valoarea reală a lor, pierzându-le, apoi, în plină competiție.

Deși s-a apreciat că obiectivul era prea mic față de nivelul valoric al efectivului, nu s-a trecut totuși la schimbarea lui. Asta pentru că noua conducere interimară – obligată să facă economii financiare la sânge, pe luna noiembrie fiind de 30.500 de lei noi, atât putându-se așa, pe fugă – are de gând să renegocieze salariile. De data aceasta, în conformitate cu regulamentul de profil al clubului. Mai exact, o comisie să discute cu jucătoarele, ci  nu doar o persoană sau două. Așa cum s-a arătat în raportul comisiei de verificare a CL Ploiești că s-ar fi întâmplat în vară. Firesc, în funcție de rezultatul acestor discuții, se va stabili și-un obiectiv. Unul care poate și să rămână același, dar se poate și schimba. În sus sau chiar în jos. Mai greu de crezut totuși acest ultim caz. Cert este că, dacă s-a ajuns la o situație aparent fără ieșire în privința banilor, rezolvată aproape în ultimul moment, se pune întrebarea dacă semnatara contractelor din vară, din partea conducerii CSM-ului, a fost – fără supărare – ori… lup(oaică) la stână, ori nu a avut habar nici de sport, nici de finanțe! Una din două, dacă nu cumva chiar amândouă, până la urmă.

Cert este că vechea conducere i-a lăsat urmașei un glob incandescent în mâini, gata să ardă totul de prin jur. Concret, în urma renegocierilor, al căror cuvânt de ordine va fi, cu siguranță, economia de fonduri, există riscul ca handbaliste cu personalitate să spună pas. Desigur, nemulțumite de noile propuneri. În fond, ar avea și dreptate. Una au semnat în vară și alta li se va propune acum. Asta deși, să recunoaștem, gândindu-ne la locul 6 din prezent, viitoarele oferte vor respecta fidel realitatea de moment. Însă, dificil să convingi jucătoare ca Farcău, Tivadar sau Dmitrovic, posibil chiar nu numai pe ele, că se poate juca handbal și pe bani mai puțini, dacă nu arăți mai  mult. Oricum, nu vor fi atât de puțini bani, încât să nu mai conceapă să intre pe teren pentru CSM Ploiești și să plece altundeva. E bine în viață să ai măsură și să fii conștient când dai mai puțin decât iei. Nu numai valoarea se plătește, ci și modul în care este pusă în… valoare. Nu numai CV-ul operează la o negociere, ci și cum (mai) poți să-l respecți. Iar, la locul 6, nu prea mai poți vorbi de prea mult respect. Nici măcar un loc final pe lângă podium, de care vorbea tehnicianul croat, nu ar justifica pretenții la aceleași salarii, după negocierea ce va veni. Oricum, „mingea” e la jucătoare. Vom vedea cum o vor arunca. În „poartă” sau peste „bară”?

❗️De pe 2 și până pe 11 august, 1️⃣8️⃣ echipe naționale, printre care și cea a României, se vor întrece la Ploiești și…

Publicată de Federatia Romana de Baschet pe Luni, 29 iulie 2024

Swisso
Swisso