Raportul de activitate al deputatului Vlad Cosma la final de sesiune parlamentară

Redactia -

Raportul de activitate al deputatului Vlad Cosma la final de sesiune parlamentară

Deputatul PSD Vlad Cosma, a depus în prima sesiune parlamentară 15 propuneri legislative, dintre care cele mai multe vizează aspecte de ordin social și educațional. Astfel, parlamentarul social-democrat a inițiat alături de colegii săi mai multe legi care vizează rezolvarea unor probleme în domeniul protecției sociale, precum reducerea termenelor de plată pentru indemnizația de creștere a copilului și stabilirea unui termen exact pentru începerea plăților către mame, simplificarea evaluărilor pentru persoanele cu handicap, eliberarea certificatelor permanente de handicap pentru persoanele cu boli degenerative la fel ca în cazul persoanelor cu handicap irecuperabil sau plafonarea tarifelor operatorilor de transport pentru deplasarea elevilor care învață în altă localitate decât în cea de domiciliu.

“Consider că este obligația noastră, a politicienilor să ne ocupăm de sprijinirea tuturor categoriilor sociale vulnerabile. Copiii, femeile, persoanele cu dizabilități, vârstnicii trebuie să beneficieze în primul rând de un climat pozitiv de sprijin, bazat pe principii sănătoase, care să le asigure condiții de viață decente, precum și un cadru legislativ şi de politică socială adecvat nevoilor acestora”, a explicat parlamentarul PSD.

De asemenea, în această sesiune parlamentară, Vlad Cosma a formulat mai multe interpelări pentru rezolvarea problemelor privind decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi precum și pentru persoanele cu handicap irecuperabil care nu beneficiau de certificat permanent de handicap. Astfel, în primul caz deputatul a propus Ministerul Educației emiterea unui ordin prin care elevii să obțină direct abonamentele de transport interurban de la școlile unde învață, fără a mai fi implicate operațiunile de achiziție și decontare care există în prezent și care reprezintă principala cauză a disfuncțiilor din sistem.

“Având în vedere că au existat întârzieri în ceea ce privește decontarea cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu și familiile acestora au fost nevoite să suporte mai multe luni de zile costul abonamentelor lunare, respectiv legitimaţilor de călătorie individuale sau au fost înregistrate cazuri de abandon școlar, consider că este oportun ca abonamentele să fie achiziționate de către inspectoratele școlare care să le distribuie mai departe elevilor“, a declarat Vlad Cosma.

În cel de-al doilea caz, reprezentatul social democrat a solicitat Ministerului Muncii să permită Direcțiilor Județene de Asistență Socială să trimită prin poștă certificatele permanente pentru persoanele cu handicap irecuperabil care s-au prezentat la ultima evaluare înainte de intrare în vigoare a Legii nr. 136/2012.

“Având în vedere că dosarele persoanelor cu handicap se află la Direcțiile Județene de Asistență Socială, pot fi identificați cu ușurință oamenii care suferă de afecțiuni care au generat deficienţe funcționale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil. Astfel, pentru această categorie de persoane certificatele cu termen permanent de valabilitate pot fi emise și în absența acestora și fără deplasarea comisiilor de evaluare la domiciliul lor. Certificatele emise în acest regim pot fi trimise prin poștă la domiciliul titularilor, astfel încât aceștia să nu își piardă drepturile (indemnizații lunare, asistentul personal, decontarea anumitor cheltuieli) din momentul în care le expiră certificatul temporar și până la vizita la domiciliu a comisiei de evaluare“, a completat social democratul.

În ceea ce privește activitatea pe plan local deputatul Vlad Cosma a avut întâlniri de lucru și consultări cu miniștrii Dan Șova, Liviu Dragnea și Mihnea Costoiu precum și cu reprezentanți ai autorităților locale și ai agențiilor naționale pentru rezolvarea problemelor de infrastructură, asigurarea surselor de finanțare pentru reabilitarea și dotarea mai multor instituții publice și pentru demararea unor poiecte de investiții economice în județul Prahova.