Războiul fals al unor sporturi de la CSM Ploiești. Care-i interesul aruncării „bombițelor” dintr-un județ… vecin?!?

Dragos Trestioreanu -

Războiul fals al unor sporturi de la CSM Ploiești. Care-i interesul aruncării „bombițelor” dintr-un județ… vecin?!?

De când s-a trecut – la echipa de baschet masculin CSM Ploiești – de la vorbe (vara trecută, în mandatul fostei conduceri interimare), la fapte (mai de curând, în cel al actualului management) și-a făcut loc, la început mai timid, apoi tot mai zgomotos, un zvon. Unul total fals. Mai exact, au ieșit vorbe că s-ar intenționa desființarea echipei de handbal masculin a clubului sportiv al municipalității, pentru a se pompa serios fonduri în cea a practicanților sportului jucat la panou. Chiar s-a zis, pe la colțuri, că handbaliștii ar fi fost penalizați, de fapt, cu scopul de a se fi putut atrage bani pentru contractele celor nouă achiziții și al noului antrenor de la formația de baschet masculin. Bine, gura lumii e slobodă, dar cine o fi avut interesul aruncării acestui „șarpe veninos”? Nu-i chiar greu de dedus, dar fără dovezi, știți cum este, „hoțul” neprins e om cinstit. Stând strâmb și judecând drept, acest război al unor sporturi din cadrul CSM-ului este unul închipuit. Iar zvonul cu pricina ușor de demontat. Chiar atât de ușor, încât uimește prin lipsa de discernământ a celor care l-au scos.

În primul rând, echipa de handbal masculin poate fi bănuită mai degrabă că ar fi în pericol de retrogradare, nicidecum de desființare. În al doilea rând, penalizările aplicate la salariiile pe luna februarie a.c. au avut un suport cât se poate de clar: prestațiile și rezultatele slabe, din campionat și Cupa României, ale lui Szopka și compania. Dacă ei ar mai fi și câștigat măcar câteva meciuri, nici nu s-ar fi discutat vreodată de amenzi, darămite să fi fost și acordate. La mijloc fiind atât imaginea clubului, cât și mai ales banii publici, a fost absolut normal să se aplice și penalizările. Care, uite, au avut un efect mobilizator, băieții luând un punct mare – și mai neașteptat – la Vaslui, în fața echipei locale, Handbal Club!

Deci, foarte simplu, e clar că penalizările nu au fost cu dedicație pentru secția de baschet, care are fond separat de salarii pentru componenții celor după trupe, masculin și, respectiv, feminin, ambele combatante în eșalonul secund. Dar și cu performanțe diferite, băieții – calificați în turneul semifinal și cu șanse de accedere în Final Four-ul de promovare, pe când fetele, (cam) ciuca bătăilor. Dar nici la ele nu s-a gândit nimeni la vreo desființare. Având în efectiv, în majoritate, jucătoare foarte tinere, nici nu li s-a cerut luna de pe cer.

Când au auzit de nu mai puțin de nouă achiziții și un tehnician nou la echipa de baschet masculin, pesemne că zvonerii s-or fi gândit că ar fi fost readuși, la Ploiești, Dee Brown, Marius Runkauskas, Gerald Lee jr., Jonte Flowers, Alhaji Mohammed, Michalis Pelekanos, Jarvis Hayes, Dragan Labovic și Chris Cooper, plus Sașa Ocokoljic, de a fost nevoie să se penalizeze sportivi din club pentru a li se plăti contractele… vedetelor! Când colo, toți nou-sosiții, la un loc, abia de scot din vistieria CSM-ului cât o fac… trei handbaliste ale aceluiași club! Chiar poate crede cineva că s-a pus în discuție rămânerea ploieștenilor fără o echipă de handbal masculin?!? Nici vorbă! Iată că – cu un efort financiar rezonabil – s-au creat premisele unei reveniri a baschetului local pe prima scenă. Evident, pentru a se merge pe urmele defunctei CSU Asesoft și pentru ca tradiția să nu se fi sfârșit în vara trecută. Apropo de tradiție, cine zice că handbalul ploieștean o are, dar baschetul local – nu, ori are memorie scurtă, ori are vreun alt interes. Nu, ambele au tradiție, cu amendamentul că baschetul, prin mai sus-numita Asesoft, a cucerit 11 tiluri naționale, în 12 ani, câteva Cupe ale României, la intern, trofeul FIBA Europe Cup și s-a calificat în Top 32 din EuroCup, a doua întrecere intercluburi de pe continent, iar handbalul a punctat mai mult prin mari performanțe individuale, cu destui ani în urmă. Cum se înțelege clar, războiul nu există și, drept urmare, zvonul e un… fâs! De neînțeles ar fi că „bombițele” au fost aruncate și din media unui… județ vecin!