Răzbunarea lui Voiculeț și… eliberarea Petrolului de stresul păstrării invincibilității în deplasare!

Dragos Trestioreanu -

Răzbunarea lui Voiculeț și… eliberarea Petrolului de stresul păstrării invincibilității în deplasare!

Când scrii o cronică a unui meci al Petrolului, eroii ar trebui să fie cei ai acestei echipe. Când însă Petrolul nu mai este în luptă pentru titlul național, ci doar unul dintre „arbitrii” adjudecării trofeului primei competiții fotbalistice autohtone, „rolurile” se schimbă. Și mai ales atunci când s-a spulberat un vis, pe care nu știu când va mai putea fi… visat. Petrolul era, înaintea partidei de pe arena Trans Sil, din Târgu Mureș, una amintind de micile stadioane din eșaloanele inferioare britanice, singura echipă neînvinsă în deplasare din Liga 1, în ediția 2014-2015. Gazdele, ASA, adică AS Ardealul Târgu Mureș, erau în urmărirea noului lider, FC Steaua SA sau FCSB, cine mai știe?, trupă care trecuse, cu destule emoții totuși, de FC Brașov, pe „Silviu Ploieșteanu-Tineretului”, cu 3-2, după ce fusese condusă și cu 1-0, și cu 2-1, în primele 45 de minute. La ora 20.20, gruparea lui Gigi Becali revenise pe locul 1, cu 2 puncte avans, peste două ore, a ajuns acolo de unde „plecase”. Iar asta în urma unui golazo al unui fotbaliast pe care, odată, Steaua îl adusese în „Ghencea”, dar nu l-a mai legitimat! A fost răzbunarea lui Claudiu Voiculeț – despre el e vorba -, care a profitat de „măgărușii” ploieșteni Alexandru Coman și Rok Kronaveter, prinși „la mijloc”, pe stânga, în sensul de atac al mureșenilor, după o aruncare de la margine a lui Sepsi Laszlo către Claudiu Bumba și o pasă în spate a tânărului internațional. Voiculeț a avut spațiu să-și facă balonul pe dreptul, pentru un interior magnific, ce a propulsat mingea sub bară, după un șut în cross, expediat aproape din colțul careului mare. Nici măcar „îngerul salvator” al Petrolului, Peterson dos Santos Pecanha (foto; www.looktv.ro), nu a mai putut face vreo minune, când balonul a mușcat puțin din bara orizontală, ca urmare a unei traiectorii de… poveste! Era minutul 86, și planurile de la Ploiești, pentru a obține măcar un punct, s-au năruit cu totul.

Așa se întâmplă când te mulțumești cu puțin, când ai renunțat la mai mult de jumătate de echipă cu adevărat valoroasă, care își facuse obiceiul de a avea posesia fie acasă, fie pe terenurile străine! Atât mai poate acest Petrolul „găurit” de „gloanțe” trase din interior! Adică, poate să aibă două ocazii mari și late tot meciul, câte una pe repriză, irosite cam nonșalant de către Patrick N’Koyi, respectiv Victor Astafei! În rest, strategie mai nouă – șuturi din afara careului, dar ori necadrate, ori pradă prea ușoară pentru un portar, Eduard Stăncioiu, obișnuit a câștiga campionate. Cu succesul de sâmbătă seară, ASA a rămas în cărțile adjudecării titlului, însă mai are nevoie de încă două victorii, cum-necum. Una la Giurgiu, în dauna Astrei, etapa viitoare, și alta – acasă, din nou, în fața deja retrogradatei Oțelul Galați. Asta fiindcă este de presupus că urmăritoarea sa, FCSB, nu va avea cine știe ce probleme, pe „Arena Națională”, cu FC Botoșani, egala de pe propriul teren a Pandurilor, în acestă rundă. Iar apoi, la Iași, cu CSMS, formație „demolată” acasă la ea, scor: 0-3, de o echipă care nu știe încă dacă va mai juca și la anul în primul eșalon, CFR Cluj.

La Târgu Mureș, Valentin Sinescu, consiliat de Mihai Teja, nu-i un secret, a mizat pe același clasic 1-4-2-3-1, acum optând pentru N’Koyi ca vârf împins, și – am trăit s-o vedem și pe asta – l-a ținut tot meciul pe teren pe Gevaro Nepomuceno, integralist în sfârșit. În rest, defensiva devenită deja obișnuită, mijlocașii centrali care erau de așteptat, nici trioul din spatele congolezo-olandezului nefiind vreo găselniță. Schimbările s-au făcut târziu, nici măcar nefiind trei, cum se întâmpla de regulă, și tocmai la acest capitol ASA a obținut decizia. Liviu Ciobotariu l-a băgat pe Bumba, imediat după Ousmane N’Doye, iar Sinescu – pe Alexandru Coman, doar spre final mai apelând la Mohamed Tchite. Doi „figuranți”! Bumba a însemnat declicul, Coman – unul doar la număr! Iar când ajungi așa, uite că nici Dumnezeu nu te mai ajută să bați recordul invincibilității în deplasare, într-un sezon, așa cum a făcut-0 la Piatra Neamț, la meciul cu Ceahlăul! Sigur, găzarii au venit la Târgu Mureș fără Pablo de Lucas și Toto Tamuz, pe Ciprian Vasilache nemaivând rost să-l punem la socoteală, post-Mediaș. Sigur, găzarii au venit la Târgu Mureș și fără… Juan Albin (autorul unui gol senzațional, cu capul, din plonjon, în meciul din campionatul Mexicului al echipei lui, Vera Cruz, în deplasarea de la Queretaro, trupa lui Ronaldinho!), Soni Mustivar, Geraldo Alveș și Filipe Teixeira. Iar asta s-a văzut. S-a văzut din plin! Și nu numai în rezultatul final. Asta este, punct și de la capăt. Cum o (mai) fi…

ASA TÂRGU MUREȘ: Stăncioiu 7 – Feussi 7, M. Constantin 7, Bejan 6, Sepsi 7 – G. Mureșan (cpt) 6, Voiculeț 9 – Zicu 6 (69 – Bumba 7.5), Goga 7 (82 – Manolov), Hora 6.5 – Axente 5.5 (52 – N’Doyi 6). Antrenor: Liviu Ciobotariu.

PETROLUL: Pecanha 7 – Alcenat 6.5, Ipșa 6.5, Satli 6, Peteleu 6 – I. Filip 6, L. Marinescu (cpt) 6 – Nepomuceno 6.5, Kronaveter 6.5, Astafei 6 (87 – Tchite) – N’Koyi 5.5 (76 – Al. Coman). Antrenor: Valentin Sinescu.

Au arbitrat: Radu Petrescu 7 (București) – Marius Nicoară 7.5 (Băile Herculane) și Marius Marchidanu 7 (Brăila).

Arbitri adiționali: Denis Haidiner (Hunedoara) și Marian Balaci (Drobeta-Turnu Severin).

Arbitru de rezervă: Andrei Constantinescu (București).

Observatori: Eduard Alexandru (Ploiești), pentru joc, și Nicolae Grigorescu (Timișoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Bejan (20), N’Koyi (28), I. Filip (36), Sepsi (62), Pecanha (67), Peteleu (77).

Acum, „lupii” așteaptă cu sufletul la gură meciul Astrei de pe „Cluj Arena”, punându-și speranțele în învinsa lor din etapa trecută, „U”, de a-i menține pe treapta a treia a podiumului. Un succes al giurgiuvenilor, în Ardeal, i-ar arunca pe ploieșteni pe a patra poziție, cu două etape înainte de finalul întrecerilor. Și acolo ar putea – Doamne, ferește! – să și rămână la final. De urmărit…