Recital Cameral – „Balada, un secol de muzică” în Turneul Internațional Stradivarius

Daniel Dimache -

Recital Cameral – „Balada, un secol de muzică” în Turneul Internațional Stradivarius

Cea de-a XI-a ediţie a Turneului Internațional Stradivarius „BALADA, UN SECOL DE MUZICĂ” se află, în această perioadă, în plină desfășurare, iar pe 6 iunie Filarmonica „Paul Constantinescu” va găzdui un recital inclus în acest proiect, susţinut de celebrul violonist Alexandru Tomescu şi pianista Angela Drăghicescu. Evenimentul este deja Sold Out!
În perioada 9 mai – 11 iunie 2018 au fost programate 17 concerte în România, urmate de o serie de recitaluri în străinătate care fac parte din turneul Stradivarius, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale ale anului.
Repertoriul propus publicului în acest an este un regal muzical, de 70 de minute, care cuprinde piese unice și valoroase din creațiile lui Mihail Jora – Mica suită, Dinu Lipatti – Temă cu variațiuni din Sonatina op.1, George Enescu – Legenda, George Enescu – Aubade, George Enescu – Hora Unirii, Nottara – Siciliana, Mircea Chiriac – Serenada, Dumitru Capoianu – Habanera, Tiberiu Olah – Sonatina, Ciprian Porumbescu – Balada cu cor, aranjament Maestrul Grigore Cudalbu.
Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, întruneşte, în conştiinţa publicului, amprenta unei vocaţii şi a unui destin artistic dublate de o energie puţin obişnuită pentru a le traduce în faptă și, în plus, cu șansa de a cânta pe Vioara Stradivarius Elder-Voicu. În acest an dedicat Centenarului Marii Uniri, alături de pianista Angela Drăghicescu, Alexandru Tomescu prezintă, în premieră, cele mai valoroase și apreciate creații ale muzicii clasice românești dintr-un secol, aparținând lui Enescu, Porumbescu, Lipatti, Jora, Nottara, Olah, Capoianu sau Mircea Chiriac. Turneul Internațional Stardivarius 2018 aduce în fața publicului un aranjament muzical special, unic pentru vioară, pian și cor al Baladei lui Ciprian Porumbescu, cu participarea extraordinară a Corurilor Naționale din programul Cantus Mundi și Corului de Copii Radio, aranjament realizat de Maestrul Grigore Cudalbu.
Seria de concerte în România a debutat pe 9 mai la Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța și se va încheia în 11 iunie la Teatrul „George Ciprian” Buzău. Pe 6 iunie, de la ora 19.00, Vioara Stradivarius Elder-Voicu va răsuna în sala „Ion Baciu” a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești. Turneul va continua în străinătate în Belgia, Franța, Italia, Spania, Suedia, USA. Totodată, pe 20 mai va avea loc și un concert la Casa lui George Enescu din Mihăileni, Botoșani, un proiect social și educațional în care violonistul este implicat din 2015.