Recomandări care vă pot salva viaţa şi bunurile. IGSU, sfaturi pentru a nu avea probleme în noaptea de Revelion
Redactia -

Mai este foarte puţin timp până la noaptea dintre ani, iar pompierii au următoarele recomandări pentru dumneavoastră:
“Renunţaţi la utilizarea petardelor, artificiilor periculoase sau a altor mijloace pirotehnice! NU permiteţi copiilor jocul cu petarde şi artificii! Toate aceste acţiuni se pot întoarce împotriva celor care le folosesc! Nu deveniţi victime şi nu-i puneţi în pericol pe ceilalţi!
În afara acestor măsuri extrem de importante pentru siguranţa fiecăruia dintre noi, în perioada premergătoare trecerii dintre ani şi pe tot parcursul acesteia, aproape 5.000 de pompieri care încadrează peste 3.800 de mijloace tehnice vor asigura, zilnic, misiunile pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă, stingerea incendiilor şi salvarea persoanelor din medii ostile vieţii.
Răspunsul la urgenţele medicale va fi asigurat prin intermediul celor peste 540 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanţe de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, ambulanţe pentru transport neonatologic, precum şi autospeciale de descarcerare.
De asemenea, pentru menţinerea climatului de siguranţă pentru participanţi, IGSU a dispus unităţilor subordonate alocarea de resurse şi tehnică specifică de intervenţie în proximitatea locurilor unde se organizează activităţi cultural-artistice cu public numeros, pentru preîntâmpinarea şi gestionarea cu eficienţă a potenţialelor situaţii de urgenţă.
Totodată, pentru furnizarea răspunsului prompt în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice care pot fi prognozate în perioada următoare, pompierii salvatori sunt pregătiţi să intervină în sprijinul autorităţilor şi cetăţenilor pentru limitarea şi înlăturarea potenţialelor efecte înregistrate.
Conlucrarea cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale este una permanentă pentru facilitatea interoperabilităţii şi a intervenţiei în sistem integrat în cazul manifestării diferitelor tipuri de risc.
În domeniul preventiv, pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, încă de la debutul sezonului rece, inspectorii de prevenire au derulat controale la unităţi de turism şi de agrement, spaţii comerciale, lăcaşuri de cult şi ansambluri mănăstireşti, târguri tematice specifice sărbătorilor de iarnă, precum şi în zonele unde s-au desfăşurat sau se vor desfăşura evenimente legate de datini şi obiceiuri specifice acestei perioade. Acţiunile vor continua pe întreaga perioadă a iernii.
Este extrem de important ca toţi cetăţenii să fie partenerii eforturilor pe care autorităţile le depun constant, astfel încât climatul de securitate în rândul comunităţilor să fie asigurat în cele mai bune condiţii.
Recomandările formulate permanent de noi şi comunicate în spaţiul public sunt măsuri simple, la îndemâna oricui, care port salva vieţi şi bunuri atunci când o situaţie de urgenţă se produce!
Pentru că mijloacele pirotehnice sunt folosite cu predilecţie în această perioadă a anului, gândiţi-vă întotdeauna la consecinţe! NU vă riscaţi sănătatea pentru doar câteva secunde de distracţie.
Este important să conştientizaţi pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte, pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite.
Folosiţi doar materialele pirotehnice din categoria celor admise la comercializare şi care prezintă un pericol redus pentru utilizatori. Chiar şi pentru materialele cu nivel de risc foarte scăzut, utilizarea de către copii este foarte periculoasă.
Nu aprindeţi artificiile în încăperi şi spaţii închise, balcoane, holuri de bloc şi pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor/echipamentelor de încălzire.”