Recomandări pentru cei care merg în Bulgaria sau Grecia. Timpi mari de aşteptare la vamă

Redactia -

Recomandări pentru cei care merg în Bulgaria sau Grecia. Timpi mari de aşteptare la vamă

În contextul sezonului estival şi al fluxului ridicat de turişti care călătoresc în Republica Bulgaria sau în Republica Elenă, precum şi retur către România, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) reiterează faptul că în această perioadă se preconizează înregistrarea unor timpi de aşteptare ridicaţi la punctele de trecere a frontierelor (PTF) rutiere bulgare şi elene.

În acest context, MAE precizează că în prima parte a zilei de sâmbătă, 24 iunie a.c., timpii medii de aşteptare pentru tranzitarea punctelor de trecere a frontierei dintre Republica Bulgaria şi Republica Elenă sunt între 50 – 80 de minute. Potrivit estimărilor reprezentanţilor Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, care sunt în contact permanent cu autorităţile bulgare şi elene competente, timpii de aşteptare în intervalul orar 12:00 – 15:00 pot depăşi trei ore, având în vedere fluxul semnificativ de turişti care tranzitează sau intenţionează să călătorească în cele două state.

MAE continuă monitorizarea situaţiei din punctele de trecere a frontierei şi a timpilor medii de aşteptare prin reprezentanţii Ambasadei României la Sofia şi ai Consulatului General al României la Salonic, care sunt, de asemenea, pregătiţi să ofere asistenţă consulară cetăţenilor români care întâmpină dificultăţi, în limitele competenţelor.

MAE reiterează recomandările generale adresate cetăţenilor români şi la data de 17 iunie 2023, respectiv:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să folosească toate punctele de frontieră către Republica Bulgaria sau către Republica Elenă şi să se asigure că deţin combustibil, apă, alimente suficiente pentru astfel de situaţii.

De asemenea, cetăţenilor români ce revin în România li se recomandă să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea prin punctul de frontieră Ruse, la taxa de pod, atunci când turiştii români revin în România şi aleg să intre în ţară prin PTF de la podul Giurgiu-Ruse. Astfel, se recomandă ca turiştii români care aleg să revină în ţară prin PTF Giurgiu-Ruse să pregătească, în prealabil, suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 (doi) euro (monede cu valoare nominală de 1 euro sau 2 euro) sau 4 (patru) leva, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi sau bonuri fiscale.

 

Foto: Photo by Denitsa Kireva, pexels.com