Recomandările poliţiştilor pentru elevi

Redactia -

Recomandările poliţiştilor pentru elevi

Școala și-a deschis porțile, iar copiii au pășit din nou în clase, nerăbdători să își revadă colegii și profesorii.

Prima zi de școală  a decurs fără probleme pentru că polițiștii au fost lângă copii, dascăli, părinți,  iar cei mici au respectat sfaturile oamenilor legii și :

  • au mers spre școală doar prin zone circulate;
  • au stat de vorbă doar cu persoane cunoscute;
  • au evitat să aibă asupra lor obiecte de valoare.

În continuare polițiștii vă reamintesc:

  • Micile răutăţi din pauzele şcolare, un geam spart sau orice formă de violenţă, pot atrage tragerea la răspundere penală din partea organelor judiciare (daca sunt întrunite condiţiile procedurale – plângere prealabilă, spre exemplu). Absolut orice facem şi creează un prejudiciu sau un disconfort în jurul nostru are un corespondent în codul penal.
  • Majoritatea experienţelor de viaţă a minorilor care au de a face cu legea încep cu devianţă şcolară: absenteism, note mici, comportament neadecvat la şcoală.
  • Faptul că tinerii sub 14 ani nu răspund penal nu înseamnă că faptele lor scapă nepedepsite. Eventualele sancţiuni atrase în sarcina părinţilor pot avea o însemnătate deloc de neglijat şi se pot răsfrânge asupra viilorul copiilor. De la 14 ani în sus, răspunderea penală priveşte toate persoanele, cu excepţiile prevăzute de lege. Cazierul judiciar este o pată pe reputaţia (şi CV-ul) oricui, care îl va urma peste tot în viaţă;
  • Consumul de tutun şi alcool este interzis de lege pentru persoanele sub 18 ani. Influenţa alcoolului este în strânsă legătură cu producerea multor evenimente nefaste, pentru care unii plătesc cu viaţa sau sănătatea, alţii cu libertatea. În acelaşi timp, tutunul şi alcoolul reprezintă primul pas către consumul de droguri ilegale;
  • Părintele trebuie să rămână cel mai bun prieten al copilului său. Atenţia pe care o acordaţi ca părinţi relaţiei cu propriul copil trebuie să fie cu atât mai specială în perioada adolescenţei. Încercaţi de determinaţi copilul să înţeleagă că în viaţa lor trebuie să facă loc atât prietenilor şi distracţiei, cât şi responsabilitatea.