Recomandări pentru întoarcerea în siguranţă din minivacanţa de Rusalii

Redactia -

Recomandări pentru întoarcerea în siguranţă din minivacanţa de Rusalii

Poliţiştii rutieri prahoveni vor acţiona pentru a asigura un trafic rutier în siguranţă, vor folosi aparate de monitorizare a traficului, urmărind în special prevenirea şi combaterea vitezei. O atenţie deosebită va fi acordată tronsonului Valea Prahovei – București. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să adopte o manieră de condus preventivă, să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.

Astfel, se recomandă ca fiecare manevră în trafic să fie efectuată numai după o temeinică asigurare. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, recomandăm ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei, pe toate categoriile de şosele.

Publicitate

Ofiţerii şi agenţii de poliție rutieră vor fi prezenţi activ la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice, precum şi pe traseele de acces către aceste zone, acţionând pentru prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluența şi controlul circulaţiei pe principalele căi de comunicaţie spre staţiunile turistice montane şi locurile de agrement. De asemenea, poliţiştii vor acorda o atenţie deosebită prevenirii accidentelor produse pe fondul conducerii autovehiculelor sub influenţa alcoolului.

Recomandăm conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor autovehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat se dovedesc extrem de periculoase.

Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice! Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8o g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării permisul de conducere este reţinut fără drept de circulaţie.

Totodată, poliţiştii rutieri atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unul dintre principalii factori generatori de accidentelor rutiere în România.

Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.

Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia. Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul de incendii şi trusa medicală de prim-ajutor!

Nu uitaţi permisul de conducere, certificatul de înmatriculare al autovehiculului şi poliţa de asigurare obligatorie auto (RCA)!

Pentru opriri, alegeţi locurile de parcare special amenajate!

Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto)

Dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului!

Când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia!

De asemenea, pentru a preveni pericolele pe timp de ploaie, recomandăm:

 

• reduceţi şi adaptaţi viteza de deplasare pentru a evita acvaplanarea.

• anticipaţi situaţiile periculoase şi frânati din timp, preferând frâna de motor.

• evitaţi bruscarea comenzilor.

• în timpul conducerii folosiţi luminile de întâlnire, sistemul de climatizare, dezaburire, spălare şi ştergere a parbrizului şi lunetei.

• folosirea instalaţiei de spălat parbrizul şi ştergatoarelor de parbriz inaintea şi în timpul trecerii pe lângă un alt autovehicul care circulă din sens opus.

• când parbrizul se murdăreşte în locurile în care nu ajung ştergătoarele de parbriz, iesiţi în afara părţii carosabile şi spălaţi-le. Tot atunci curăţaţi şi geamurile farurilor, semnalizărilor şi numerele de inmatriculare.

• păstraţi distanţe mai mari la depăşirea bicicliştilor, care pot face manevre bruşte pentru a ocoli o baltă.

• atentie sporiă la persoanele care trec strada în fugă şi fără să se asigure.

• atentie sporită la intersectarea cu un drum folosit de maşinile sau utilajele agricole, care aduc noroi pe carosabil. Acesta devine mâzgă şi alunecă foarte tare putând genera accidente.

• dacă plouă torenţial şi vizibilitatea scade foarte mult iar apa bălteşte, este recomandat să vă opriţi în afara părţii carosabile cu luminile de poziţie şi avarie în funcţiune, până la restabilirea condiţiilor propice deplasării în siguranţă

• în cazul călătoriilor lungi, este indicat să faceţi pauze de odihnă şi relaxare frecvente, cu ocazia cărora este bine să aerisiţi şi habitaclul sau cabina

– Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că se poate face în condiţii de siguranţă.