Reţea specializată în fraude informatice, destructurată de poliţişti. Prejudiciu de 2 milioane de dolari

Redactia -

Reţea specializată în fraude informatice, destructurată de poliţişti. Prejudiciu de 2 milioane de dolari

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat astăzi, 9 percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale, specializate infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională se ridică la 2.000.000 de dolari.La data de 26 martie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti au efectuat 9 percheziţii în municipiul Constanţa, Bucureşti, municipiul Sibiu şi municipiul Ploieşti, la locuinţele membrilor unui grup infracţional, profilat pe comiterea de infracţiuni informatice şi cu instrumente de plată electronică.În activităţi au fost angrenaţi şi poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate de la B.C.C.O. Constanţa şi S.C.C.O. Sibiu.

În urma investigaţiilor, a reieşit faptul că, în perioada 2008-2012, membrii grupului infracţional organizat ar fi utilizat diverse aplicaţii informatice pentru a identifica vulnerabilităţi în securitatea POS-urilor. Ulterior, datele de identificare ale instrumentelor de plată erau compromise.

O parte dintre numerele de card-uri obţinute au fost vândute către diverse persoane, în vederea efectuării de operaţiuni financiare în mod fraudulos.De asemenea, alţi membrii ai grupului infracţional organizat ar fi obţinut datele de logare on-line, de la mai multe conturi aparţinând unor persoane din S.U.A., efectuând transferuri de bani din conturile fraudate, în conturile deschise pe numele unor persoane recrutate în acest sens.Sumele de bani ajunse în posesia membrilor grupării erau utilizate la achiziţionarea de monedă virtuală, aceasta ulterior fiind convertită în bani reali.

O altă parte dintre datele de identificare ale card-urilor bancare au fost inscripţionate pe card-uri clonate şi utilizate la retrageri frauduloase de numerar de la A.T.M. – uri din S.U.A..Prin activitatea infracţională, a fost creat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de dolari.În urma percheziţiilor efectuate, au fost ridicate 15 sisteme informatice, 18.000 de lei, două autoturisme, un ceas din aur, 12 suporți din plastic prevăzuți cu bandă magnetică și mai multe dispozitive de stocare a datelor informatice.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti au fost aduse, cu mandat de aducere,   în vederea audierii, 17 persoane.Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei de Operaţiuni Speciale – I.G.P.R. şi al S.R.I..În cauză, s-a cooperat cu Secret Service din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic în scopul obţinerii de date informatice prin intermediul unor programe specializate, transfer neautorizat de date informatice, fraudă informatică, falsificare de instrumente de plată electronică, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori, punerea în circulaţie de instrumente de plată electronică falsificate şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.