Referendum pentru salvarea Greciei

Redactia -

Premierul socialist elen, Georgios Papandreou, a anunţat azi că noul plan de salvare a Greciei, anunţat recent de Uniunea Europeană, va fi supus unui referendum. „Avem încredere în cetăţeni, în judecata lor, credem în deciziile lor”, le-a spus el parlamentarilor socialişti. Premierul nu a anunţat încă o dată pentru consultarea publică.

Majoritatea grecilor au avut o reacţie negativă la noul acord european de susţinere financiară a Greciei, întrucât consideră că va afecta suveranitatea ţării, potrivit unui sondaj citat de Reuters. Astfel, 60% dintre persoanele intervievate cred că acordul va avea un efect negativ.

Sondajul, publicat de ziarul To Vima, a fost efectuat imediat după acordul liderilor din zona euro de acordare a unui nou sprijin financiar de 130 de miliarde de euro Greciei.

Pachetul de sprijin prevede ca băncile, fondurile de pensii şi asigurătorii să accepte o reevaluare în scădere a datoriilor Greciei cu 50%, astfel încât acestea să ajungă la 120% din PIB până în 2020. Datoriile totale ale Greciei, de peste 350 miliarde de euro, vor atinge la sfârşitul acestui an 160% din PIB, potrivit estimărilor.