Regele Mihai a încetat din viaţă. Trupul neînsufleţit va fi depus la Castelul Peleş

Redactia -

Regele Mihai a încetat din viaţă. Trupul neînsufleţit va fi depus la Castelul Peleş

Regele Mihai al României a murit astăzi, după ce la începutul lunii martie 2016 anunța că se retrage din viața publică, fiind grav bolnav de leucemie și cancer de piele, anunţă Antena 3.  Regele Mihai avea vârsta de 96 de ani. 

Casa Regală a României anunţă printr-un comunicat de presă faptul că Majestatea Sa a decedat marţi, 5 decembrie, la ora 13.00. Trupul său va fi depus a Castelul Peleş şi apoi la Palatul Regal din Bucureşti. Comunicatul oficial, aici

Mihai I (n. 25 octombrie 1921, Sinaia) a fost regele României între 20 iulie 1927 și 8 iunie 1930, precum și între 6 septembrie 1940 și 30 decembrie 1947.  Fiu al principelui moștenitor Carol, Mihai a moștenit de la naștere titlurile de principe al României și principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunțat mai târziu).

Mihai a devenit pentru prima dată rege al României în 1927, după moartea bunicului său Ferdinand, întrucât tatăl său renunțase în decembrie 1925 la tron și rămăsese în străinătate. Minor fiind, atribuțiile regale erau îndeplinite de o regență, care nu s-a ridicat la nivelul problemelor vieții politice, întoarcerea inopinată și ilegală din iunie 1930 a lui Carol neîntâmpinând rezistență.

În ianuarie 1948 a plecat în exil, unde a încercat să pledeze cauza țării sale, însă s-a izbit de un zid al obtuzității. S-a căsătorit cu principesa Ana de Bourbon-Parma și s-au stabilit după mai multe peregrinări la Versoix, în Elveția. Cuplul are cinci fiice, principesele Margareta, Elena, Irina, Sofia și Maria.