Remiză a „lupilor”, la Brașov, în 11 contra 10, egalitate și la Piatra Neamț, dar… 10 împotriva 11!

Redactia -

Remiză a „lupilor”, la Brașov, în 11 contra 10, egalitate și la Piatra Neamț, dar… 10 împotriva 11!

Fără vârf de atac de meserie, forțându-l inutil acolo, pe planul efiacității, pe Adrian Mutu (foto sus, căzut între Andrei Dumitraș și Adrian Gheorghiu; www.prosport.ro), câtă vreme se observă clar că ar fi foarte util în altă zonă a ofensivei, antrenorul principal al Petrolului, Cosmin Contra (foto mijloc; www.prosport.ro), le-a oferit fanilor trei prime reprize, în 2014, la fel de terne, aproape. Echipa lui începe să joace mai bine abia la reluare și in crescendo, odată cu schimbările efectuate, logice și eficiente. Iar când pe teren intră și Toto Tamuz, cu adevărat un atacant de clasă, peste un Ferebory Dore și, chiar, Jeremy Bokila, de exemplu, fiind imprevizbil și de neoprit în poziție de „unu la unu” cu adversarul direct, numărul situațiilor de gol se înumulțește. Așa s-a întâmplat și la Brașov, cu Fotbal Club, și pe arena Ilie Oană, cu Oțelul Galați, ba, chiar și mai mult, la Piatra Neamț, împotriva Ceahlăului. Culmea, pe stadionul de la poalele Pietricicăi, oaspeții au fost mai prezenți în careul advers și au avut ocazii de a înscrie mai multe decât în precedentele două partide oficiale din acest an, deși – de data asta – au jucat cu un om mai puțin fix 66 de minute. Deci, destul peste o repriză! Și-așa, Petrolul a avut și un număr de oportunități de gol superior moldovenilor, și pe cele mai mari ale meciului, dintre care cele ale debutantului fundaș central stânga brazilian Gerson Goncalves – din minutul 62 (lovitură de cap, din 2 metri, peste poarta goală, în urma unui corner executat perfect de Filipe Teixeira, de pe stânga), și Ovidiu Hoban (90), reluare, din cădere, în plasa laterală, de la 6 metri, după o angajare inteligentă a lui Mutu pentru Ianis Zicu, nou-intratul „ciupind” mingea, pe care și-o făcuse cam înainte, pe lângă internaționalul din Republica Moldova, Nicolae Calancea, ieșit dintre buturi, în disperare de cauză – fiind de-a dreptul uriașe. Ca o paranteză, actualul titular al postului de portar al Ceahlăului este fratele unui campion mondial și european de haltere al României, Valeriu Calancea! Inedit este că, din mini-retur, trupa de pe „Borzoghean” are în lot un trio de goal-keeperi străini, în afara lui Calancea, mai fiind sârbul Bojan Jovic și cehul Martin Jicha.

Cosmin_Contra_la_Piatrea_Neamt_9.III.2014_prosport.roPrima parte a confruntării  de la Piatra Neamț nu prea a avut sare și piper, cum aminteam mai sus, fiind un fel de deja-vu după jumătățile similare de la Brașov și, respectiv, Ploiești. Cel care putea deschide scorul a fost Juan Angel Albin (7), aflat într-o zi modestă, lovitura de cap a uruguyanului, după o centrare foarte bună a lui Guilherme Haubert Sitya, în careul mic, trimițând minge în diagonală, pe lângă buturi. După aproape un sfert de oră și-a încercat șansa și Romario dos Santos Pires, dar șutul de la 25 de metri al lui nu a avut sorți de izbândă, balonul ocolind bara dreaptă. În acest timp, gazdele doar i-au verificat priza la balon lui Peterson dos Santos Pecanha, cel care parcă a avut lipici pe mănuși la centrările înalte ale jucătorilor lui Costel Ilie. Practic, nemțenii s-au putut „lăuda”, în prima repriză, doar cu un șut cu exteriorul, din lovitură liberă de la 30 de metri, pe centrul porții, al lui Marius Onciu (43), atunci când Pecanha a prins în doi timpi obiectul de joc. În mitanul secund însă, oportunitățile de marca s-au înmulțit: căpitanul Bojan Golubovic (69) a reluat mai încet, de la 7 metri, după pasa lui Adrian Gheorghiu, de pe dreapta, și i-a prilejuit astfel lui Hoban să respingă, cu piciorul stânga, din fața liniei porții, Mutu a răspuns, și el, cu un șut puțin pe lângă stâlpul drept, plus o lovitură liberă executată peste același vinclu, iar apoi, „partea leului” și-a tăiat-o Tamuz, care s-a distrat fie cu Andrei Dumitraș și Alexandru Ichim, fie cu Gabriel Cânu, în minutele 77 și 89, șutând puțin pe lângă colțul lung, de la 18 metri, ușor lateral stânga, respectiv trimițând un „trasor”, de la 18 metri, respins în față cu dificultate de c[tre Calancea. Și astfel meciul s-a terminat 0-0, un rezultat apreciat drept echitabil de către nemțeni.

Într-un joc condus bine de arbitrul din Carei, Kovacs Istvan, gazdele au reproșat totuși că ar fi fost oprite, în repriza a doua, pe un contraatac, atunci când centralul a fluierat un henț al lui Guilherme, preferând să-i arate brazilianului, imediat, cartonașul galben, decât să lase avantaj, cu trei nemțeni scăpați singuri spre buturile Petrolului. La rândul lor, ploieștenii au apreciat că Pablo de Lucas, eliminat în minutul 28, nu l-ar fi lovit intenționat pe Onciu, atunci. Se cuvin explicații, care conduc la ideea că sătmăreanul a procedat corect. Mai întâi, la cartonașul roșu direct arătat spaniolului, acesta a atacat cu piciorul sus, la nivelul feții adversarului, scăpat doar cu o lovitură în umăr, în caz contrar putându-se lăsa și cu… sânge și nemaifiind loc de comentarii. Apoi, când Guilherme a lovit cu brațul stâng mingea aruncată de Marian Constantinescu, de pe stânga, spre zona centrală, Kovacs a fluierat pe loc, îndreptându-se către locul infracțiunii, iar petroliștii s-au și oprit la auzul semnalului sonor. De altfel, și Contra a recunoscut că nu din cauza arbitrajului a pierdut echipa lui încă două puncte în deplasare.

CEAHLĂUL: Calancea 6.5 – Dumitraş 6.5, Al. Marc 6 (71 – Ichim 6), Cânu 6, Slavickas 6 – Gheorghiu 6.5, Vl. Achim 6.5, Onciu 6.5, Chitoșcă 6 (75 – M. Constantinescu 6.5) – Lucas Garcia 7 (79 – G. Jula), Golubovic (cpt) 6. Antrenor principal: Marian Bondrea. Antrenor secund: Constantin Ilie.
SC FC PETROLUL: Pecanha 7 – Alcenat 7, Hoban 6.5, Gerson 6.5, Guilherme 7 – Romario 6.5, Pablo de Lucas 3 – Walter Fernandez 5.5 (56 – Zicu 6), Albin 5.5 (63 – Tamuz 7), Teixeira 6.5 (75  – Mustivar 6.5) – Ad. Mutu (cpt) 7. Antrenor: Cosmin Contra.
Au arbitrat: Kovacs Istvan 7 (Satu Mare) – Ovidiu Artene 7 (Vaslui) și Sebastian Stoianov 7 (Constanța).
Arbitri adiționali: Emil Voicu (Bacău) și Ionuț Vlad Iugulescu (Târgovişte).
Observatori: Patrițiu Abrudan (Cluj), pentru arbitraj, și Cristian Vasc (Baia Mare), pentru joc.
Cartonaşe galbene: Albin (43), Alcenat (74), Guilherme (85), G. Jula (86).
Cartonaş roşu: Pablo de Lucas (28).

Galeria_Petrolului_digisport.roInteresant este că echipa din Piatra Neamț îl are ]nscris în raportul de joc ca principal responsabil tehnic pe olteanul Marian Bondrea, adus însă la Ceahlăul doar pentru că este posesor de licență Pro, de care nu beneficiază și adevăratul antrenor al „galben-negrilor”, Costel Ilie, cel care conduce jucătorii în meciuri. De altfel, încă de la încălzire, Bondrea – cu un fes pe cap și înfrigurat – a luat loc pe banca de rezerve și nu a mai fost văzut apoi participând nici măcar cu un sfat pentru colegul său, la joc! Dar nu e de mirare, fiind o practică uzuală de a se ocoli legea, și în fotbal. În Moldova, Petrolul a fost însoțită de o galerie (foto jos, stop-cadru „DigiSport 1”), formată din circa 250 de fani, care au dominat fundalul sonor, replica fiind nici pe sfert din partea celei locale, ploieștenii punctând și la capitolul show, printr-un fel de stroboscop. După meci, antrenorul oaspeților a declarat că „a fost greu, pentru că fiecare meci e greu. Acum ,ne-a dezavatajat terenul. Suntem o echipă tehnică şi nu am putut juca astfel fotbal. Lor le convine, că aruncă mingi pe Golubovic. A fost un meci de luptă. Ei sunt foarte periculoşi la faze fixe, iar noi am încercat să jucăm fotbal atât cât am putut, să ajungem în faţa porţii. Din păcate, am ratat ocaziile mari. Băieţii mi-au spus la pauză că nu pot face două pase, pentru că terenul e tare şi denivelat. Am pierdut din nou două puncte, dar mergem înainte. Pablo (n.r. – de Lucas) mi-a zis că era cu spatele şi a vrut să facă o preluare, nu l-a văzut pe adversar și, deci, nu l-a lovit astfel intenţionat. Nu cunosc regulamentele, iar dacă aşa a văzut domnul arbitru, înseamnă că aşa a fost. Dacă era terenul bun, sigur câştigam şi în zece jucători. Nu e arbitrajul de vină pentru cele două puncte. Eu am spus că nu mai avem şanse la titlu, dar lumea nu m-a crezut”! În etapa următoare, „lupii” vor avea parte de un derbi pentru stabilirea ocupantelor pozițiilor a doua și a treia din ierarhia finală a actualei ediții a Ligii I, cu Astra Giurgiu. Partida se va desfășura duminică, 16 martie 2014, pe arena Ilie Oană, de la ora 20.30, și va fi preluată în direct pe „DigiSport 1”. Până la disputarea confruntării dintre Pandurii Târgu Jiu și Astra, de luni, 10 martie, din runda cu numărul 22. ambele viitoare combatante au câte 45 de puncte, la șapte lungimi distanță de liderul la zi – Steaua. Dacă băieții lui Daniel Isăilă nu vor câștiga în Gorj, iar petroliștii vor trece de ei, în meci direct, cei din urmă nu numai că vor trece deasupra lor în clasament, dar vor lua și o opțiune pentru clasarea finalmente pe locul al doilea, la sfârșitul primăverii. De urmărit…