Remiză în primul meci-test al Petrolului, de la Belek, cu Sturm Graz. O nouă achiziție a „lupilor”: fundașul central brazilian Gerson Guimaraes Ferreira Junior

Redactia -

Remiză în primul meci-test al Petrolului, de la Belek, cu Sturm Graz. O nouă achiziție a „lupilor”: fundașul central brazilian Gerson Guimaraes Ferreira Junior

Antrenorul principal al Petrolului, Cosmin Contra, a folosit, joi, 23 ianuarie 2014, două echipe în primul meci-test de la Belek, cu Sturm Graz, formația de pe locul 6 din ierarhia T-Mobile Bundesliga a Austriei, lăsându-i în afara terenului pe portarii Valincius Povilas, pe care îl mai jenează durerile de la un umăr, și Iuliu Oprea, ca și pe jucătorii de câmp Juan Angel Albin, în continuarecu necazuri la mușchii inghinali, Laurențiu Marinescu, încă inapt de a intra la joc, juniorul în vârstă de aproape 13 ani, Iulian Ilie, dar și – chiar dacă nu era anunțat cu probșeme medicale – Walter Fernandez. Contra a început cu următorul „11”: Bornescu – S. Achim, Hoban, Enza-Yamissi, Guilherme – Mustivar (cpt), Pablo de Lucas – Boudjemaa, Ad. Mutu, Morar – Camara. Jocul a fost echilibrat, iar la terminarea reprizei, și rezultatul – care avea să fie și cel final, de altfel – cel echitabil: 1-1. Ploieștenii au deschis scorul la o fază fixă, în minutul 35. Ulterior unei mingi puse Adrian Mutu lui Vlăduț Morar, în careul mare advers, tânărul fotbalist a șutat la poartă, dar mingea a fost deviată în corner. A executat înalt, de pe dreapta, spre prima bară, Damien Boudjemaa, iar Manasse Ruben Enza-Yamissi (foto, în prim-plan; www.libertatea.ro) s-a înălțat și o lovit perfect balonul, cu capul, din colțul suprafeței de protecție a portarului și a trimis în plasă, pe diagonală, cu toată opoziția goal-keeper-ului din prima repriză a lui Sturm. A fost prma reușitîn tricoul „lupilor” a internaționalui din Republica Centrafricană. Egalarea a survenit aproape de a se fluiera sfârșitul celui dintâi mitan și a fost consecința unei erori în lanț a lui Ovidiu Hoban, Adrian Mutu și Abel Issa Camara, în urma căreia un atacant al austriecilor a ajuns singur cu Mircea Bornescu în față, fiind faultat de acesta din urmă, la 12 metri de buturi. Bornescu a ghicit colțul, cel din dreapta al porții sale, în care a fost trimis obiectul de joc, de la punctul cu var, de către echipierul „alb-negrilor”, însă nu a putut și împiedica restabilirea egalității, pe tabela de marcaj. Au fost prime 45 de minute în care Petrolul a avut mai mult posesia, dar și câteva oportunități de a marca, însă mai mari au fost cele ale lui Sturm Graz. Mutu a trimis puțin pe lângă stâlpul drept, dintr-o lovtură liberă de la 30 de metri, în minutul 22, după 60 de secunde, goal-keeper-ul românilor s-a opus deschiderii scorului, la un șut de la 8 metri, din unghi bun, lateral stânga, fază în care s-a accidentat ușor Sony Mustivar, Camara (25) și-a încercat șansa de la 28 de metri, în urma unei pase înapoi, cu capul, a aceluiași Mutu, dar șutul vârfului de atac a fost pe mijlocul porții adverse. Apoi, Enza-Yamissi (39) i-a trimis riscant lui Bonrescu, care a degajat în picioarele unui adversar, la pasa acestuia, Mustivar fiind obligat să-l „culce” pe un atacant austriac la 17 metri, în poziție centrală, din fericire neînscriindu-se atunci, deși mingea a „spart” zidul, pe jos, trecând razant cu stâlpul stâng.

La reluare, tehnicianul Petrolul a făcut mai multe schimbări și imediat, și pe parcursul reprizei secunde: Pecanha – S. Achim (57 – Alcenat), Geraldo, Enza-Yamissi (67 – Mustivar), Beța – Romario, Teixeira – Priso, Zicu, Guilherme (67 – Pablo de Lucas) – Younes. Deși erau așteptări mai mari de la noul tandem ofensiv Zicu-Younes, ocazia cea mai mare a avut-o Priso (87), care a profitat de un balon sărit din genunchiul oponetului direct, după o pasă a nou-venitului care poartă numărul 27 pe tricou, dar mijlocașul de bandă camerunez al ploieștenilor s-a speriat, după ce a scăpat singur la 10 metri, lateral, și a tras cu ochii închiși în portar. Imediat însă, puteau să facă adversarii de 2-1, Pecanha salvând miraculos de sub bară, la un șut expediat de la 17 metri, din poziție centrală, ulterior semnalizându-se un ofsaid, de la margine. În minutul 77, Romario a recepționat o minge trimisă înapoi de Younes, de pe stânga, și trasorul de la 28 de metri al brazilianului a trecut pe lângă bara dreaptă. După alte 180 de secunde, Teixeira l-a angajat tot pe stânga pe Marian Dean Beța,  în urma centrării elui din urmă, Zicu a deviat, cu capul, în spate, la 18 metri, în poziție centrală, șutul golghterului Petrolului nedându-i emoții mari portarului din mitanul secund al lui Sturm Graz. Și echipierii acesteia au avt o faza caldă, atunci când Geraldo (81) a intervenit insiprat și a respins în corner, după o centrare de pe dreapta, o deviere la 7 metri și un șut căruia i s-a opus ultimul căpitan al  „lupilor” din turul Ligii I.

După acest joc-test, întrebat de către reporterul televiziunii DigiSport despre situația actuală a lui Younes, antrenorul Cosmin Contra s-a cam contrazis în declarații, spunând mai întâi că nu ar avea oferte. Asta deși se vorbește deja de două cluburi interesate din China, în pole-position fiind Shnadong Luneng (locul 2 în prima ligă). Contra a spus că, dacă ar fi existat vreun interes pentru jucător, nu l-ar mai fi folosit, pentru a nu se accidenta. Apoi, a revenit și a zis că “Hamza este până în vară fotbalistul nostru. Îl înţeleg că vrea să plece la mai bine, nu pot să-l ţin cu forţa aici. Doar dacă va pleca el, atunci vom mai aduce un alt atacant în loc”! Tot tehbnician ul a anunțat însă un nou transfer pentru Petrolul: “Gerson este un jucător pe care l-am vrut, l-am urmărit multă vreme. Nu este în probe la noi”. Gerson Guimaraes Ferreira Junior este un fundaș central în vârstă de 22 de ani și 1,86 metri, care a debutat în fotbal la Botafogo, în țara sa de baștină, Brazilia, de unde a fost împrumutat, în anul 2011, la PSV Eindhoven. Olandezii l-au trimis, după șase luni, la echipa a doua a lui Atletico Madrid, în Segunda B Division, acolo unde a bifat două meciuri, fiind achiziționat apoi de către clubul Kapfenberg. Austriecii l-au direcționat la Rapid Viena, în sezonul 2012-2013, iar în prima parte a a celui în curs, în prima ligă a Ungariei – la Ferencvaros Budapesta. Gerson a jucat 15 partide la clubul care îl are în proprietate, 26 – la cel din capitala Austriei – și 11, la „alb-verzi”, nereușind să înscrie vreodată. Brazilanul născut la Sao Paulo poate evolua și ca mijlocaș la închidere, postul său inițial, din care a fost retras în linia defenisivă, și îl are drept impresar pe cel care a negociat transferurile la SC FC Petrolul ale lui Renan da Silva, trecut în vară la o echipă din spațiul arab, și Romario Santos Pires.

În ceea ce privește primele evoluții în echipamentul „galben-albastru” ale noilor achiziții, Adrian Mutu și Ianis Zicu, se vede că mai au nevoie de acomodare, însă – în special primul – nu au dezamăgit. Rămâne de văzut progresul înregistrat de ei la viitoarele două teste, cel de duminică, 26 ianuarie, cu Anji Mahacikala, și de miercuri, 29 ianuarie, cu FK Jagodina, fiind posibil să fie văzut la lucru atunci și Gerson, dacă va ajunge la Belek în timp util.