Remiză albă. Joc gri. După un déjà-vu, urmează iar perspective negre pentru Petrolul? Meciul cu Farul, al doilea consecutiv de acasă din 2020, fără sare și piper

Dragos Trestioreanu -

Remiză albă. Joc gri. După un déjà-vu, urmează iar perspective negre pentru Petrolul? Meciul cu Farul, al doilea consecutiv de acasă din 2020, fără sare și piper

Înainte de (re)startul campionatului Ligii a II-a de fotbal, fanii Petrolului – încântați de schimbările în bine observate în cele două cantonamente din Turcia – sperau că ambele meciuri consecutive de pe arena Ilie Oană vor fi câștigate de către favoriții lor. La cum se jucase – și ades se câștigase – la Belek și Side, nu părea o misie dificilă a se trece de Dunărea Călărași, ceea ce s-a și întâmplat, și apoi de Farul Constanța, ceea ce nu s-a mai întâmplat astăzi, 29 februarie. Chiar dacă, învinsă cu 2-0 în urmă o săptămână, trupa lui Cristi Pustai a oferit o replică bună, pe când cea a lui Ianis Zicu, un fost petrolist – repet – în trecere rapidă pe la Ploiești, s-a limitat la antijoc și trageri repetate de timp. În special cele ale – culmea – altui ex-„lup”, Alexandru Iulian Stoica. Constănțenilor, e drept, le-au lipsit trei titulari, și marcatori obișnuiți una peste alta, precum Paul Antoche, Antonio Cruceru și Alexandru Ionuț Stoica. Primii doi au fost și la FC Petrolul, cel dintâi chiar din Liga a III-a, iar al treilea a jucat mai mult pe la modesta CS Balotești și a mai dat ulterior o „fugă” la FC Voluntari, înainte de a ajunge, repede, la Farul. Fără ei la dispoziție, Zicu – fost creator de meserie, pe gazon – l-a copiat pe Sorin Cârțu cu a sa bine cunoscută „autobază”. Urât, de condamnat, dar eficient, câtă vreme echipa lui a „ciugulit” astfel un punct. Dacă ar fi să remarcăm pe cineva din tabăra grupării care a adus destui suporteri pe „Ilie Oană”, sâmbătă după prânz, m-aș putea opri doar la… outfit-ul „all black” al ex-internaționalilor Ianis Zicu și George Galamaz, și team-managerul cu amintiri… neplăcute de pe același stadion îmbrăcând, odată, echipamentul galben-albastru. Și, hai, pe portarul Vlad Muțiu, adus de la Dinamo, portar care a avut magnet în mănuși la șuturile lui Marinescu, Rodriguez sau Younes. În rest, joc ca la… L3. Păcat pentru un o echipă de tradiție!

După un meci clar mai bun, cu Dunărea, mai bun decât în tur mai exact, din nefericire pentru simpatizanții săi, veniți pe arenă în același număr, 5.000, ca și la meciul precedent, Petrolul a oferit un déjà-vu. Un meci fără sare și piper, adică, aducând aminte de cele din mandatul lui Flavius Stoican, cel care a și plătit cu postul! Descumpănit de prestațiile băieților lui, antrenorul principal Costel Enache – al cărui zbucium din spațiul tehnic, presărat cu proteste vehemente la adresa arbitrajului, a atras atenția asistenței, nu numai prin coloritul viu al treningului – a fost fără reacție cu privire la aspectele tehnico-tactice. Schimbările târzii și post pe post – deși era clar că trebuia venit cu jucători ofensivi mai mulți -, ca și nefolosirea nici a numărului maxim admis de regulament, au generat multe semne de întrebare. Pierderea controlului, din cauza prea multor discuții în contradictoriu, să fi condus și la pierderea lucidității analizei pe loc a pretsației jucătorilor? Ce a fost, de fapt, vom înțelege abia urmărind mai multe partide din mandatul domniei sale, adus la Petrolul pentru a produce cu totul altceva decât predecesorul. Deocamdată, și-a anulat bila albă din duelul cu Dunărea, ratarea posibilității de a fi egalat-o, ca număr de puncte, pe echipa de pe locul al doilea de dinaintea derbiului argeșean, CS Mioveni, provocând nemulțumire vădită și explicabilă în rândul suporterilor. Reticenți acum în privința obținerii a ceva bun pe terenul unei echipe care a pierdut ambele confruntări din acest an, Csikszereda Miercurea Ciuc.

Și, acum, obișnuita analiză a petroliștilor, post după post: în poartă, ca și cu Dunărea, Raul Avram a scos to ceea ce era de scos, dar cu mult mai puține bătăi de cap decât contra lui Bogdan Rusu și a coechipierilor lui. Înlocuindu-l pe Ștefan Bărboianu, suspendat pentru o etapă, din cauza cumulului de cartonașe, Alberto Olaru, deși activ, a arătat că folosirea lui mai mult ca stoper dreapta în Turcia l-a făcut să mai piardă din „esența” jocului fundașului dreapta. Andrei Răuță și-a îndeplinit sarcinile uzuale ale fișei postului, cel de fundaș central dreapta, dar a arătat și o timiditate, sa-i zic numai așa, în privința folosirii înălțimii sale la fazele fixe din careul advers, atuul său putând fi important în fața unei defensive aglomerate. Partenerul de tandem central din apărare, Antoniu Manolache, l-a copiat din toate punctele de vedere, cu scuza că acesta din urmă nu beneficiază de „alonja” colegului. Ca fundaș și… extremă stângă, Valentin Țicu, al doilea „U 20” titular în afara lui Manolache, a fost unul dintr-un trio care putea fi remarcat – cu un anumit coeficient de bunăvoință, totuși – din echipa Petrolului, nenumăratele sale centrări creând aproape mereu pericol la buturile lui Muțiu. Nou-venit în iarnă și titularizat pe loc, Michael Pierce dovedește același joc care îmbină momentele bune cu acelea mai… dure, astăzi scăpând fără al doilea cartonaș galben, deoarece se plictisese pesemne și mezinul din familia de arbitri Kovacs de desele trageri de timp ale lui Alex Stoica, cel faultat, o dată, de… încă un avertisment de argentinian.

Surpriză mai puțin plăcută, Gabriel Deac a pierdut din turație și, drept urmare, din simțul porții, înlocuirea lui, cu Alexandru Saim Tudor, fiind făcută prea târziu, pentru ca acesta din urmă să mai „scoată din joben” vreuna dintre execuțiile sale de efect. Este adevărat că tot mai rare. David Meza Colli a evoluat liniar, așa cum o face mereu. Nu se complică, dar nici nu se… implică în a fi decisiv, deși are clar și calități de marcator. Laurențiu Marinescu, în schimb, deși mai în vârstă, se luptă, se zbate, se implică, pe șleau, însă azi nu i-a ieșit așa cum și-ar fi dorit și ar fi și meritat-o, fiind un alt remarcat al Petrolului. Iar al treilea tot așa a fost Pol Roigé Rodríguez, foarte activ pe stânga, fiind și beneficiarul aproape exclusiv al unor mingi lungi, de angajament, trimise peste fundașii dreapta, la început Marius Leca, apoi, Ștefan Cană. Dacă nu a prea trecut, în duel „unu la unu”, mai ales de al doilea, în schimb combinațiile cu Marinescu, urmate de centrări, au produs deranj, ca și încercările de șut, singura problemă a lui fiind aceea că încă nu poate fi și decisiv. Acum însă are și scuza pierderii recente a unui copil nenăscut, dar și apreciat că a rămas pe loc, la Ploiești. În față, aceeași problemă care deja devine cronică. Ștefan Blănaru, la fel ca și, după o oră de joc, Younes Hamza, nu a beneficiat de mingi. Nu a fost vorba de mingi utile, ci de… absența lor, de orice fel. Astfel încât, primul a trebuit să alerge de colo-colo și să facă presing în atac de și-a „scuipat plămânii”, iar al doilea să devină exclusiv creator, din același motiv. Despre al treilea jucător de schimb nu am ce să scriu, deoarece Costel Enache, după ce l-a trimis pe ofensivul Serge Ekollo cu Dunărea, în tribună, acum l-a încălzit până a „dat în foc”… degeaba. E greu de înțeles de ce se întâmplă astfel, câtă vreme anul trecut, la Călărași, mijlocașul de bandă impresionase nu o singură dată.

Aș vrea să scriu puțin și despre arbitraj. Călcându-i pe urme fratelui mai mare, Istvan, Kovacs Szabolcs a condus bine jocul, chiar dacă, nimic nou, a mai fost certat, uneori, din tribună. Însă, una peste alta, pentru Petrolul a fost arbitrajul care nu a incomodat-o precum la alte meciuri conduse de colegi ai sătmăreanului, ci dimpotrivă. Iar la contactul dintre Pierce și Stoica, aș repeta că ploieștenii i-au rămas… datori. În plus, același arbitru s-a implicat cu succes să detensioneze un mic incident de pe tunelul care duce la cele doua vestiare, ambele „tabere beligerante” liniștindu-se rapid. De subliniat că meciul de la Ploiești a fost urmărit și de un fost coechipier al lui Zicu, de la… Petrolul, actualul selecționer de la echipa națională „U 21″a României, Adrian Mutu. Altfel, deocamdată tot pe locul 5, Petrolul va trece de la lumina zile la cea a reflectoarelor, miercuri, 4 martie, ora 17.30, la meciul din sferturile Cupei României, cu Sepsi Sfântu Gheorghe, iar duminică, de Ziua Femeii, pe 8 martie, va reveni la cea a zilei, deoarece la Miercurea Ciuc va combate de la 13.00, într-un meci împotriva localnicilor de la Csikszereda. Este clar că „lupii” trebuie să facă eforturi mari pentru a merita, din nou, un… prime-time al televiziunilor, în campionatul Ligii 2!

Foto: Ionuț CĂRBUREANU și www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI și www.sportpictures.eu – Răzvan PĂSĂRICĂ)