Remiză de doi bani speranță sau punct care va conta la promovarea directă ori la calificarea la baraj? FC Petrolul a avut meciul în mână, câtă vreme UTA era de nerecunoscut, apoi însă a fost… invers!

Dragos Trestioreanu -

Remiză de doi bani speranță sau punct care va conta la promovarea directă ori la calificarea la baraj? FC Petrolul a avut meciul în mână, câtă vreme UTA era de nerecunoscut, apoi însă a fost… invers!

FC Petrolul a abordat restanța din prima etapă a play-off-ului – la Arad, cu UTA, lider al eșalonului secund – așa cum nu am mai văzut-o în acest sezon: defensivă destul atentă, cu un Sîrghi intervenind, de câteva ori, la sacrificiu, cu mult succes, și contraatacuri care au provocat panică, de fiecare dată, în apărarea adversă. Dar așa s-a întâmplat, din nefericire pentru ploieșteni, numai în prima repriză, ce-a și fost adjudecată de justețe, deși cu scorul de numai 1-0! Când zic „numai”, mă gândesc că, la faza din minutul 33, în care Deac, tot pe un contraatac, i-a pasat în centru lui Blănaru, atacantul „lupilor” fiind jenat la preluare, la 10 metri de buturi, de către Bustea, se putea acorda lovitură de la „11 metri”! Dar și arătat un cartonaș roșu arădeanului, petrolistul având mingea în posesie, în fața portarului Iacob! Pesemne, deoarece era 1-0 pentru oaspeți, s-o fi zis că-i destul! În a doua repriză însă, în minutul 47, „gaura” lăsată, imediat la reluare, de Răuță și Manolache – cel din urmă depășit ceva mai târziu la viteză de Buhăcianu fiind gata-gata să „faciliteze” de-un… 1-2 – a condus la un penalti făcut de către Avram și, implicit, la… stabilirea rezultatului final încă din minutul 47! UTA a părut mulțumită, paradoxal, de 1 punct din 6 posibile, în „dubla” consecutivă de acasă, iar Petrolul, cam la fel, să zic așa, în urma celor două remize de până în prezent. Asta chiar dacă se află la cinci lungimi de gazda sa de miercuri, 15 iulie 2020, de pe arena Motorul!

Dacă stăm strâmb și judecăm drept, o echipă care are la izolare sau pe tușă nu mai puțin de de șapte fotbaliști, iar pe bancă îl ține pe unul mai degrabă să fie la număr, a face X cu Fotbal Club Rapid și la UTA ar părea ceva grozav. Câtă vreme nici nu se pot face mai mult de trei schimbări, un senior și doi „U 20”, și acelea mai pe la urmă, așa ar fi! Ceea ce nu prea a fost totuși de înțeles este că prima repriză, o repet, a fost de-a dreptul excelentă pentru Petrolul, și pe fondul jocului modest al „Bătrânei Doamne”, mai slabă decât la… eșecul cu Turris, de pe același teren sintetic, iar în a doua, „rolurile” s-au schimbat. Cel puțin pentru o jumătate de oră, UTA a fost mai în vână!?! Măcar 60 de minute dacă s-ar fi păstrat strategia de la început, „lupii” nu ar fi scăpat victoria, deschisă de centrarea perfectă a lui Saim Tudor de pe stânga, din fuleu, și demarcarea inteligentă a lui Deac, în fața fundașului stânga albanez Roumpoulakou. „Capul”, din „6 metri”, al bistrițeanului a țintit colțul din stânga al buturilor unui Iacob rămas fără replică (23)! Scor favorabil însă numai pentru 24 de minute, adică până ce ploieșteanul Moise a transformat penaltiul corect acordat de centralul Horațiu Feșnic.

Revenită în atac abia prin minutul 70, Petrolul ar fi putut totuși să încline din nou balanța, numai că lipsa de forță de după schimbări a condus la a doua remiză, de data aceasta cu gol marcat. A generat însă semne de întrebare faza din ultimul minut al prelungirilor, atunci când „galbenii” au avut de executat o lovitură liberă din lateral dreapta, în sensul de atac al lor. Aflat aproape de banca proprie, Bratu a întârziat mult momentul centrării, iar când a făcut-o, s-a „răzbunat” Feșnic, fluierând finalul, deși mingea era încă în aer, iar cronometrul mai arăta vreo 5 secunde din cele patru minute de „extra-time”!!! Poate că s-o fi apreciat că nu-i rea încă o remiză! Doar că mai sunt două meciuri în deplasare, unul la Turnu Măgurele, cu Turris, cea care dacă se va impune va fi ca și promovată direct, și altul la Mioveni, în ultima rundă, plus în penultima, un derbi de tradiție, acasă, cu un FC Argeș. Grupare care cine știe ce șanse va mai avea atunci! Din remiză în remiză, este dificil să prinzi și locul de baraj! Optimismul robust nu-i rău, însă trebuie să se țină cont și de șanse, căci tot sperând, sperând, sperând poți rămâne… fără așteptări sau vise pentru Petrolul, o echipă greu de învins în play-off, dar și greu să câștige!

UTA: Iacob 6 – Bustea 5.5, Melinte 6, Ilie 6, Roumpoulakou 5.5 – Isac 6 – Miculescu 5 (46 – Oroian 5), Moise 6.5, Ursu 6 (66 – Ciucur 5.5) – C. Rus 5.5 (cpt; 46 – Ioniță 6), Buhăcianu 7. Colectiv tehnic: Balint Laszlo (antrenor principal), Alin Pânzaru și Cezar Zanfir (antrenori secunzi), Gabriel Vasiliu (antrenor al portarilor), Alexandru Radu (preparator fizic).

FC PETROLUL: Avram 6 (cpt) – Sîrghi 7 (81 – Enache), Răuță 6, Manolache 5, Țicu 7 – Pierce 5.5 – Deac 7.5 (78 – Bratu), Meza Colli 5.5, Saim Tudor 7 – Arnăutu 5.5 (65 – Marinescu 5.5), Blănaru 5.5. Colectiv tehnic: Costel Enache (antrenor principal), Cătălin Munteanu (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Alessandro Tessaniga Cittadino (preparator fizic).

Au arbitrat: Horațiu Feșnic 5 (Cluj) – Ciprian Danșa 7 (Satu Mare) și Szabo Gero 5.5 (Cluj).

Arbitru de rezervă: George Rareș Vidican (Satu Mare).

Observatori: Viorel Lolea (Reșița), pentru joc, și Zaharia Ciev (Timișoara), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Arnăutu (33), Bustea (45+1), Avram (47), Moise (58), Oroian (68), Blănaru (78).

Joi, 16 iulie, de la ora 14.30, se va desfășura reprogramatul derbi de pe arena Nicolae Dobrin, dintre Campionii FC Argeș Pitești și CS Mioveni, singurele echipe rămase cu un meci disputat, în două etape. Pe locul 1 se menține UTA, cu 26 de puncte, pe al doilea se află Turris, cu 24, pe a treia poziție, Petrolul (21), pe 4-5, CS Mioveni* și Rapid, ambele tot câte 21 de puncte, iar pe ultimul loc, al șaselea, FC Argeș* (20). Marți, 21 iulie, de la ora 21.00, pe cocheta arenă din orașul teleormănean Turnu Măgurele, FC Petrolul va oferi replica formației de pe locul secund din ierarhia la zi a play-off-ului Ligii a II-a, Turris-Oltul. Va fi un meci din etapa a III-a, un duel despre care va fi total neproductiv a se mai susține că nu ar fi foarte important, în sensul de a se mai păstra șanse pentru a doua parte a play-off-ului! Cu două victorii și o remiză, trupa lui Erik Lincar ar scoate-o din cărți pe cea a lui Costel Enache, un succes al ploieștenilor ar conduce la egalarea punctelor combatantelor, iar o remiză le-ar mai folosi mai mult gazdelor, decât oaspeților!

Foto: www.fcpetrolul.ro și Ciprian PETCUȚ – www.sportpictures.eu