Remiză nedreaptă pentru „lupi”, în cel mai bun meci stagional al lor

Dragos Trestioreanu -

Remiză nedreaptă pentru „lupi”, în cel mai bun meci stagional al lor

Pe o arenă cu și mai puțini fani decât la eșecul din meciul de acum 10 zile, tot de acasă, deși cu două ore înainte de start a fost programat mitingul suporterilor pentru sensibilizarea ploieștenilor față de situația gravă de la clubul fanion, Petrolul a primit vizita unei echipe din a doua parte a ierarhiei la zi, Concordia Chiajna. Față de cei 300 de simpatizanți prezenți la miting, la stadion au mai ajuns încă o dată pe atâția, lăudabil fiind însă că au fost… puțini, dar buni! „Galben-albaștrii” au benrficiat de o susținere morală non-stop, cu precădere de la cele două peluze și de la tribuna a II-a. Așa cum se întâmplă, de altfel, aproape întotdeauna.

Startul meciului a fost un deja-vu, ce parcă devine… perpetuu: Serediuc a primit o minge pe dreapta, în minutul 13, a înaintat nestingherit, profitând de marcajul larg al adversarului direct, Faug-Porret, pe care l-a driblat ușor, a pătruns în careu, iar de la 15 metri, din unghi de 45 de grade, l-a imitat aproape pe ieșeanul Vasile Gheorghe, cu diferența că șutul în cross al ilfoveanuloui a izbit bara verticală, lângă vinclu, mingea deviind apoi în plasă. Minut cu ghinion, într-adevăr, dar execuția merită lăudată. Din acel moment, însă, s-a produs declicul Petrolului și, până la finalul partidei, Concordia a avut probleme chiar și să mai treacă de centrul terenului, jucătorii lui Cornel Țălnar tăvălindu-se într-atâta, încât nici ei nu mai știau de câte ori au făcut-o! Cu toate acestea, centralul bucureștean George Rădulescu a fost impresionat de această „tactică” doar în prima repriză, pe care a prelungit-o cu două minute, nu și în cea secundă, în care a dictat doar trei! Deși, poate că și cinci-șase nu ar fi fost destule.

Față de partida cu Iașiul, Petrolul a jucat 90 de minute, nu 60, precum atunci. Mihai Stoichiță a optat pentru cel mai bun „11” avut la dispoziție, nemiatrebuind să recurgă la vreo improvizație, doar banca de rezerve nefiindu-i, cu o singur[ excepție, folositoare. I-a pus banderola pe braț, neașteptat, lui Ropotan, deși pe teren au mai intrat, de la început, cel puțin doi jucători cu ștate ceva mai vechi la Petrolul, Pecanha și Benga, care au mai și purtat-o, de altfel, l-a reținut pe căpitanul obișnuit, Laurențiu Marinescu,  lângă el, în afara titularilor, a mizat din nou pe Varga, la al doilea meci consecutiv ca integralist, după ce fusese scos din lot de Eusebiu Tudor, a refăcut perechea de închizători, a scos… untul din Moussa, care a luptat ca la trupele de gherilă cu apărarea oaspeților, provocându-le cartonașe galbene fundașilor Concordiei, și a dictat un joc ofensiv, cu lansări multe pe benzi. Acolo unde, Nepomuceno a făcut poate cel mai bun meci al lui din acest sezon. Internaționalul din Curacao, vârful de atac tunisian și inepuizabilul Benga au fost cei mai buni oameni ai Petrolului, din prima repriză, în partea a doua, MVP-ul fiind, de departe, Zoubir, autorul egalării din minutul 45+2, prima sa reușită în echipamentul galben-albastru descătușându-l pe play-maker-ul găzarilor. În mitanul al doilea a amintit de alte meciuri ale sale în care le-a „înnodat” picioarele adversarilor. La ultima acțiune din cea dintâi repriză, Genev (foto, înconjurat de FlorinIacob, Ștefan Bărboianu și Cristian Sârghi; www.dolcesport.ro) a trimis, cu capul, de pe linia de la centrul terenului, spre Moussa, care a deviat, tot cu capul, spre Zoubir, francezul preluând elegant cu stângul și creându-și astfel culoar între doi oponenți, a pătruns printre ei și l-a executat, cu sânge rece, pe Florin Iacob, de la 12 metri, din poziție centrală. Un gol binevenit, bifat chiar înainte de a se merge la cabine, pentru pauză. De notat că raportul de ocazii fusese de 3-1, în favoarea gazdelor.

Partea a doua a confruntării le-a aparținut 100% petroliștilor, care au stat bine fizic, au atacat fără oprire, au avut oportunități de gol (7), dintre care câteva chiar foarte mari, oaspeții replicând doar prin capul fostului găzar Marian Cristescu, de-abia în minutul 84. Finalul a fost dramatic, după nervii întinși la maximum de decizia lui Rădulescu de a prelungi repriza cu doar trei minute, fiind consemnat un corner al Petrolului, când mai erau 15 secunde de joc. S-a executat lovitura de la colțul terenului și cei de la Chiajna au trimis mingea din nou în corner. Dar centralul nu a mai avut răbdare de încă unul și a fluierat sfârșitul întâlnirii, fiind… fluierat de întreaga asistență de pe arenă! Arbitrul acestui meci, fără să fi viciat rezultatul final, a avut momente în care a luat decizii ilare, dezavantajând-o cu precădere pe Petrolul. Însă, așa se întâmplă când ești pe ultimul loc, pe care se va rămâne în continuare, după al optulea rezultat de egalitate din ediția 2015-2016. Ulterior unei „dublă” consecutive pe teren propriu, jucătorii lui Stoichiță s-au ales cu doar un singur punct, în dispute cu viitoare adversare din play-out – CSMS Iași și Concordia Chiajna! Doar un verdict favorabil la TAS o poate ajuta pe trupa găzarilor să părăsească ultima poziție din ierarhie și să se așeze mai bine în lupta de salvare de la retrogradare. Rămâne de văzut ce va mai fi…

PETROLUL: Pecanha 6 – Peteleu 6.5, Benga 7, Genev 6, Faug-Porret 5.5 – Ropotan (cpt) 6.5, Bucșa 6 – Nepomuceno 7 (80 – L. Marinescu), Zoubir 7.5, Varga 6 – Moussa 7. Antrenor: Mihai Stoichiță.

CONCORDIA: Fl. Iacob 6 – Bărboianu 6, Sârghi 6.5, Mamele 6, Bucurică 6 – G. Giurgiu 6, Bruno Madeira 6 – Serediuc 7.5, Purece (cpt) 6 (62 – M. Cristescu 6.5), Răsdan 5.5 (46 – V. Lazăr 6) – M. Constantinescu 6 (79 Pena). Antrenor: Cornel Țălnar.

Au arbitrat: George Rădulescu 6 (București) – Daniel Mitruți 7 (Craiova) și Alexandru Cerei 7 (Cluj).

Arbitru de rezervă: Horia Gabriel Mladinovici (București).

Observatori: Marian Ivan (Brașov), pentru joc, și Aron Huzu (Sibiu), pentru arbitraj.

Cartonașe galbene: Genev (34), Bărboianu (44), Bucurică (55), Sârghi (69), Mamele (74), Varga (88).

La final, tehnicianul Petrolului a declarat: “Sunt foarte mulțumit că am schimbat totuși ceva, într-o săptămînă. Am fost mai buni fizic și am jucat mai bine. Jucătorii m-au ascultat și au demonstrat, într-o săptămână, că pot juca. Mă dezavantajează terenul și faptul că nu pot face schimbări. Dar, nu ne pierdem speranța, mai ales că putem primi punctele la TAS. Jucătorii mei au fost dezinvolți, însă, din păcate, nu au fost preciși la finalizare. Astfel încât, nu am putut câștiga. Am controlat jocul și am fost mai buni ca adversarii. Meritam să învingem. Concordia a profitat de o gafă a apărării noastre. Am avut multe ocazii, dar nu am putut marca mai mult de un gol. A fost un meci frumos, cu spectacol și dramatism. Eu am mari promisiuni, dar mai e mult până se realizează ceva. Trebuie să dublăm posturile, pentru că improvizez la fiecare meci. Aștept mult mai multe de la jucători. Le-am dat două zile libere băieților și, în ultima zi a săptămânii, îmi doresc să facem un meci amical, pentru a vedea, la probe, câțiva jucători noi. Sper să avem și cu cine să jucăm, eventual cu o echipă de eșalon secund, dacă are liber”. La rândul său, omologul lui Mihai Stoichiță de pe banca trupei vizaitatoare a spus că „rezultatul a fost determinat și de starea terenului. Nu poți să construiești, nu poți pasa și nu poți ține de minge. Am fost nevoiți s-o aruncăm și să luptăm. Scorul final a fost unul echitabil. În repriza a doua, Petrolul a avut mai mult inițiativa. Ambele echipe s-au dăruit. Orice punct este binevenit. Războiul se va da în play-out, pentru că nu vor fi mai mult de șase puncte diferență între echipe”.

Campionatul se va întrerupe pentru a face loc meciului amical al echipei naționale a României, cu Italia, programat la Bologna, iar viitorul joc al Petrolului, din returul Ligii I, este programat luni, 23 noiembrie, de la ora 20.30, la Drobeta-Turnu Severin, acolo unde „lupii” vor oferi replica, de data aceasta, unei formații aflate pe un loc de play-off, Pandurii Târgu Jiu.