Remontada cu… „Lapte” dat în fiert! Până la urmă, Băneștiul prea mic pentru un Petrolul ’52 atât de mare

Dragos Trestioreanu -

Remontada cu… „Lapte” dat în fiert! Până la urmă, Băneștiul prea mic pentru un Petrolul ’52 atât de mare

În turul actualei ediții a campionatului Ligii A Prahova, AFC Bănești-Urleta a fost una dintre cele patru echipe care a reușit să nu piardă în fața Petrolului ’52. Ba mai mult, în afară de surprinzătoarea CSO Telejeanul Vălenii de Munte, a scos o remiză albă pe „Ilie Oană”. Iar asta la capătul unui meci dramatic, prelungit cu aproape 10 minute!!! Astfel încât, în retur, pentru găzari era o chestiune de orgoliu pentru a demonstra că poate învinge o astfel de echipă chiar pe terenul acesteia. Iar cum începuse partida de pe micuța arenă, înconjurată nu numai de vilele răsărite precum ciupercile după ploaie, ulterior anului 1989, ci și de dealurile aflate aproape de linia orizontului, nimic deosebit nu părea a li se întâmpla ploieștenilor în deplasarea din etapa a XXVI-a. Fără a avea ocazii foarte mari la poarta lui Vlăduț Iscru, o țintă în tur pentru ploieșteni pe când apăra buturile Tricolorului Breaza, „galben-albaștrii” le dovediseră celor aproape 1.000 de iubitori ai fotbalului prezenți de jur-împrejurul spațiului de joc, că se aflau în control. Însă, nimic ce-a părut să fie până atunci nu avea să și fie așa.

1Astfel, când trecuseră două minute după primul sfert de oră al jocului, rapidul stângaci Marian Petrescu, un specialist al fazelor fixe de pe partea opusă, a fost lăsat să centreze lejer – eroare care a costat! – și a fost destul și ca fundașii centrali să-l scape din vedere pe antrenorul-jucător Marius Vișan pentru ca scorul să fie deschis în mod neașteptat. Lăsat liber, Vișan se știe că nu iartă, fie că lovește mingea cu capul, situația de la golul de 1-0, fie cu piciorul – în faza de la reușita care a condus la senzația că gluma chiar se îngroasă. Ulterior golului din minutul 17, impetuosul vârf împins al băneștenilor a pătruns în careul mare, puțin lateral dreapta, a șutat pe jos, balonul a trecut pe sub Ionuț Marinică ieșit la blocaj, dar a fost respins de pe linia porții de Gabriel Frâncu. Dar, când băneștenii ridicaseră brațele acuzând un henț, Ionuț Crăciun a reluat direct în plasă, împiedicând astfel un eventual scandal dacă nu s-ar fi ajuns, atunci, la 2-0! Pentru prima oară, în acest campionat, Petrolul ’52 era condusă la mai mult de un gol! Asistența se întreba firește care urma să fie reacția băieților lui Octavian Grigore și Gheorghe Liliac. Nu au avut timp mult pentru acest gând, deoarece Georgian Păun, care a preluat de ceva timp ștafeta de la Claudiu Tudor în privința executării loviturilor libere și a cornerelor, a trimis mingea exact unde îi trebuia lui Dragoș Gheorghe pentru a o lovi din plonjon, cu capul, pe lângă un Iscru rămas fără replică. Trecuseră doar 180 de secunde de la golul lui Crăciun și ploieștenii reintrau întrr-un meci pe care se păruse a-l fi „părăsit” în numai șase minute.

Stăpână pe sine până în acel moment, înscriind de două ori și ratând și alte câteva ocazii mari, AFC Bănești – echipă clădită după chipul și asemănarea unui fost combatant în Afganistan – a dat semne de teamă. Astfel încât, adversarilor le-au mai trebuit doar 10 minute pentru a egala. După o fază fixă, Alexandru Popa – altfel un mijlocaș „box to box” interesant – l-a atacat imprudent, în marginea interioară a suprafeței de pedeapsă, pe Jean Prunescu, fiind suficient pentru căpitanul găzarilor să transforme, cu fentă, de la punctul cu var. Nu doar pentru că s-a revenit de la 0-2 la 2-2, ci și din alte motive, s-a putut spune că a fost cea mai frumoasă repriză dintr-un meci al Petrolului ’52 disputat în acest sezon!

2Pe val, vizitatorii Băneștiului nu au pierdut deloc timpul la reluare, oferind, în minutul 49, un… deja-vu, adică o centrare de pe dreapta a lui Păun, evident că tot din lovitură liberă, și o reluare în plasă a lui Dragoș Gheorghe tot printr-un procedeu mult gustat, de data aceasta cel poreclit „Lapte” punctând, din aer, cu piciorul. Și chiar dacă gazdele au mai provocat ceva emoții la buturile lui Marinică, petroliștii au lămurit soarta partidei cu trei minute înainte de a se sfârși o oră din meci. După ce a rezolvat fazele din care echipa sa a redus scorul și, apoi, l-a răsturnat pe tabelă, Păun a luat o acțiune pe cont propriu, în stilu-i personal bine cunoscut, a pătruns în dribling până aproape de buturile adverse și a șutat puternic de la 8 metri, din unghi de aproape 45 de grade, îndoindu-i pur și simplu palmele lui Iscru, a cărui reacție ulterioară a fost tardivă, balonul trecând de linia porții.

3Intrat pe teren în minutul 72, unuia dintre sărbătoriții de a doua zi după meci, Adrian Vintilă (23 de ani), i-au trebuit doar 300 de secunde pentru a-și face cadou un gol, cel care a închis tabela la 5-2, după o cursă frumoasă și o centrare perfectă a lui Mihai Velisar. Însă, a existat și o explicație – în afara ambiției petroliștilor de a învinge la Bănești – în ceea ce privește revenirea de la 0-2 și victoria obținută după marcarea a nu mai puțin de cinci goluri: accidentarea vânjosului căpitan al gazdelor, Octavian Gânju, obligându-l pe Vișan la permutări în defensivă și chiar la o altă așezare pe teren, mișcări care au lăsat urme adânci. Totuși, indiferent de rezultatul final nefavorabil, AFC Bănești-Urleta a dovedit că este una dintre formațiile realmente competitive ale Ligii A Prahova și-și merită cu prisosință prezența pe treapta a treia a podiumului.

AFC BĂNEȘTI-URLETA: Iscru 5.5 – G. Radu 5.5, Al. Neagu 5, Gânju 6 (cpt; 38 – A. Roșu 6), I. Crăciun 7 – Al. Popa 6.5 – Soreanu 5.5, R. Alexe 6 (52 – H. Nicolae 6), Cl. Dumitrescu 7, M. Petrescu 7.5 (84 – Albină) – Marius Vișan 8.5 (79 – Socet). Antrenori: Marius Vișan (principal), Gheorghe Șerban (secund).

PETROLUL ’52: Marinică 6.5 – R. Catană 7, Prunescu 6.5, Frâncu 6 (81 – Vl. Butufei), Velisar 7.5 – Cl. Tudor (cpt) 7.5, D. Chiriță 7 – N. Popescu 6.5 (72 – I. Dumitrescu 6.5), G. Păun 9 (78 – Alecsandru), Dr. Gheorghe 9 – Stănescu 7 (72 – Ad. Vintilă 7.5). Antrenori: Octavian Grigore (principal), Gheorghe Liliac (secund).

Au arbitrat: Alin Gheorghe 6 – Gabriel Răduță 7 și Florin Bureață 7 (toți din Ploiești).

Observator AJF: Constantin Ciocoiu (Băicoi).

Cartonașe galbene: Prunescu (9), Marius Vișan (10), G. Păun (19), Al. Neagu (61).

4Chiar dacă a avut de condus un meci destul de dificil, centralul Alin Gheorghe – un arbitru cu fizic bun, prestanță și deplasări aproape de fază – a păcătuit dovedindu-se când prea drastic, când prea îngăduitor, cele câteva erori, chiar dacă finalmente nu au împietat asupra rezultatului de la finele celor 90 de minute de joc, au condus la scăderea cu un punct a notei. Pe viitor, nu i-ar strica mai mult echilbru în ceea ce privește deciziile, totul fiind însă perfectibil. În afara lui Adrian Vintilă, și un alt petrolist, Răzvan Catană, și-a făcut cadou victoria, cu 24 de ore înaintea aniversării a 27 de ani.

5Altfel, dacă meciul dintre AFC Bănești-Urleta și ACS Petrolul ’52 Ploiești a fost cotat ca unul de risc maxim, implicând o desfășurare de forțe a organelor de ordine, oragnizarea absolută perfectă, din toate punctele de vedere, a gazdelor – meritând felicitări președintele Aurel Covrig! – a transformat partida într-o veritabilă sărbătoare. Una la care au concurat și cele două frenetice galerii. Deci, se poate și în… zona Câmpina, după Cornu, și Băneștiul dovedind că există fair play față de liderul meritat al Ligii A Prahova!

Foto: www.sportonlineph.ro (Ionuț PANĂ)