Remontadă de final, pe un teren pe care până la… UTA parcă fusese „interzis” să câștigi! Arnăutu și un autogol provocat de Younes au adus 3 puncte mari pentru Petrolul, la Ciuc, dar „omul meciului” a fost Saim Tudor!

Dragos Trestioreanu -

Remontadă de final, pe un teren pe care până la… UTA parcă fusese „interzis” să câștigi! Arnăutu și un autogol provocat de Younes au adus 3 puncte mari pentru Petrolul, la Ciuc, dar „omul meciului” a fost Saim Tudor!

După două cantonamente de iarnă, ambele în Turcia, la Belek și, respectiv, la Side, în care FC Petrolul a făcut meciuri amicale foarte bune – fără a suferi vreun eșec – și un start pe măsură în mini-returul campionatului Ligii a II-a, 2-0 cu Dunărea Călărași, „lupii” și-au readus fanii, după o săptămână, cu picioarele pe pământ. Iar asta în urma remizei albe, tot de acasă, cu Farul, după un meci care fusese dominat totuși, da capo al fine, de mai noii elevi ai lui Costel Enache. A fost, bineînțeles, un moment delicat, deoarece, după revenirea în cărțile promovării, a venit rândul unei alte… îndepărtări. Dacă eliminarea din Cupa României a avut un anume impact moral asupra suporterilor, mereu simpatizanți ai acestei competiții, adjudecată de trei ori în istoria favoriților, partida de la Miercurea Ciuc, contra Csikszeredei, din etapa cu numărul 24, a fost cu mult mai importantă. Încă un pas greșit, eșec sau semieșec chiar, ar fi condus la pierderea încă a unui tempo, care ar fi lăsat urmări destul de serioase. Era clar astfel că, în Harghita, victoria devenea un… totul sau nimic!

La cum începuse meciul, cu Petrolul având posesia și amenințând buturile unuia dintre portarii echipei naționale „U 18” a României, Gyenge, revenit în poartă după ce încasase șase goluri de la UTA, la precedentul duel de acasă, se părea că misiunea era facilă. Însă, petroliștii și-au complicat iar soarta, Meza Colli (minutul 9), la centrarea de manual a lui Bărboianu, și Roigé Rodríguez (16), după o combinație frumoasă în trei, pe jos, la un corner, au irosit șanse mari de a deschide scorul. Și cum, știți clișeul, ocaziile ratate se răzbună, la numai 180 de secunde de oportunitatea de a marca a spaniolului, tehnicul argentinian Bauza a centrat de pe stânga, fiind mai rapid atunci decât Răuță, pe care îl atrăsese după el în bandă, balonul fiind parcă așezata, apoi, pe fruntea celui de-al doilea internațional „U 18” de la Csikszereda, Casiadi, ajuns singur-singurel la vreo 11 metri de buturile lui Avram, reluarea în vinclul drept părând, atunci, cel mai simplu fapt de pe pământ, pentru un 1-0 contrar cursului jocului! Cum-necum, în pofida insistenței lui Saim Tudor, cel care a legat în sfârșit două meciuri foarte bune, după prestația cu Sepsi, la vestiare s-a mers cu scorul de 1-0 pentru… outsider, deși acesta nu mai beneficiase de galeria mai numeroasă de dinainte de decizia lui Raed Arafat de a limita numărul de spectatori la maximum 999. Evident, din cauza virusului Covid-19! Însă, pe stadion, mai era și grupul ploieștean de ultrași, admis în incintă, care nu a încetat să spere într-o remontadă. Una care a și venit. A venit târziu, e drept, în ultimul sfert de oră, dar a fost pe deplin meritată, câtă vreme, minute întregi, Majzik și coechipierii lui nici nu au trecut de centrul terenului!

Nici de data aceasta, Enache nu a făcut schimbare/schimbări imediat după pauză, parcă rușinându-se să nu fie asemuit cu… Gigi Becali, un „expert” al acestui gen de schimbări, una sau chiar două, adesea, consemnându-se în minutul 46 la meciurile FCSB-ului. Bine însă că principalul responsabil tehnic al Petrolului s-a mai grăbit și, cum tabela era neschimbată de la reușita lui Casiadi, i-a trimis pe teren pe Younes și pe Marinescu, ambii la 10 minute de la reluare. Decizie absolut corectă și cred că și impusă a fi fost făcută chiar și un pic mai devreme. Dar, bine că s-a făcut și atunci! Pericolul la poarta junelui Gyenge s-a accentuat, iar în aceeași perioadă de timp, Avram șoma! Cu atacuri desfășurate în benzi, de către Deac, pe dreapta, și de catalan, pe stânga, cu un suport ofensiv adus de Bărboianu, cu – ce paradox! – loviturile de cap ale micuțului de înălțime Meza Colli cadrate în sfârșit, devenise limpede că măcar egalarea plutea în aer. Așa cum suna limba de lemn. Însă, a fost nevoie de încă un atacant, mai precis de mereu speculativul Arnăutu, să se pună bazele remontadei. În minutul 77, Roigé Rodríguez a centrat perfect, de pe stânga pe dreapta, cel mai bun fotbalist de pe teren, Saim Tudor, a reluat superb, cu capul, spre colțul lung, crudul goal-keeper advers a scăpat mingea, iar Arnăutu și Palmeș s-au „dus sanie”, primul atingând-o vălenarul și… 1-1!

Bucurie și speranțe de mai bine pe teren, pe bancă și în spațiul suporterilor ploieșteni de nota 10! S-a creat emulație și, după numai 300 de secunde, la o centrare în forță, de pe dreapta, a lui Younes, fundașul central advers Palmeș s-a opus la 16 metri, ușor dezechilibrat, ieșind astfel un autogol de toată frumusețea, lobul, cu piciorul, survolându-l pe Gyenge, aflat pe la marginea careului mic! S-a făcut de 2-1 pentru Petrolul și mai erau 11 minute de menținut un scor favorabil sau – de ce nu? – de mărit ecartul. A rămas, până la urmă, cum s-a stabilit în minutul 82, dar am și și reținut… supărarea ploieștenilor că arbitrul – foarte corect tot meciul! – l-a oprit pe Hamza dintr-un contraatac de 3-1, pe motiv că trecuseră de puțin cele 3 minute de prelungire! Vine la rând o serie de… 9 puncte, de data aceasta se speră că fără vreo „sincopă”: acasă împotriva Ripensiei Timișoara, 3-0 cu Sportul Snagov, cea dată afară din întreceri după două neprezentări, și iar pe arena Ilie Oană, pentru reeditarea derbiului de anul trecut, cu Universitatea Cluj. Trei puncte sunt gata acontate, deci. Dacă se mai iau șase, atunci chiar putem vorbi cu mult mai multe speranțe despre promovare!

FK CSIKSZEREDA: Gyenge 4 – Majzik (cpt) 6, Palmeș 4, Intzidis 5.5, Marrone 5.5 – Vereș 5.5 – Pinter 5 (43 – Erdei 5), Casiadi 7.5 (75 – Csűrös 5), Pal 5, Schieb 5.5 (78 – Magyari) – Bauza 7. Colectiv tehnic: Valentin Suciu (antrenor principal), Lucian Nicolau (antrenor secund), Tiberiu Lung (antrenor al portarilor), Michele Bon (preparator fizic).

FC PETROLUL: Avram (fără notă) – Bărboianu (cpt) 7, Răuță 6, Manolache 6, Țicu 6.5 – Pierce 6.5 (72 – Arnăutu 7.5) – Deac 6.5 (56 – Marinescu 7), Meza Colli 6.5, Saim Tudor 8, Roigé Rodríguez 7 – Blănaru 6 (56 – Younes 7.5). Colectiv tehnic: Constantin Enache (antrenor principal), Cătălin Munteanu (antrenor secund), Mihai Ștețca (antrenor al portarilor), Alessandro Cittadino (preparator fizic).

Au arbitrat: Viorel Nicușor Flueran 7.5 – Cristian Daniel Ilinca 7 (ambii din Craiova) și Andrei Alexandru Roman 7 (Târgu Neamț).

Arbitru de rezervă: Dragoș Nicolae Lunca (Cluj).

Observatori: Bogdan Gheorghiță (Vaslui), pentru joc, și Dan Monea (Aiud), pentru arbitraj.

De remarcat că, deși miza a fost mare, Flueran a ținut bine jocul în mână, cum se zice, știind să dezamorseze rapid și un „pui” de conflict din prima repriză, dar și combatanții au dat dovadă de fair play. Din acest motiv olteanul nu a trebuit să arate vreun cartonaș galben, fotbaliștii gazdelor – fără a avea cine știe ce valoare – au dat dovadă totuși de sportivitate, cerându-și scuze după faulturi și ridicându-i de pe gazon pe adversari! Mai rar așa ceva, parcă observându-se și respect față de anumiți echipieri ai Petrolului!

Foto: www.fcpetrolul.ro (Bogdan Balas)