Remontadă spectaculoasă la Târgu Jiu și victorie a Petrolului în derbiul Grupei B, cu Viitorul Pandurii! Dacă „lupii” ar fi câștigat acasă măcar 50% din câte puncte au obținut în deplasări, acum se vorbea de… promovarea certă!

Dragos Trestioreanu -

Remontadă spectaculoasă la Târgu Jiu și victorie a Petrolului în derbiul Grupei B, cu Viitorul Pandurii! Dacă „lupii” ar fi câștigat acasă măcar 50% din câte puncte au obținut în deplasări, acum se vorbea de… promovarea certă!

Veștile de dinaintea plecării la Târgu Jiu a echipei Petrolul Ploiești, pentru derbiul cu Viitorul Pandurii, lider în ierarhia la zi a Grupei B, poziție de pe care a și început play-out-ul, de altfel, nu erau deloc îmbucurătoare. Absențele lui Kitanov, Huja, Moise, Mitrea și Balint, indisponibili, ca și a lui Lax, plecat deja acasă, în Israel, după ce și-a reziliat contractul cu găzarii, păreau a da impresia că meciul din Gorj era deja pierdut de către oaspeții renovatei arene locale. Chiar în condițiile în care lotul din acest sezon a fost unul bogat numeric, tot nu se putea visa la un succes, în situația de față. Cel puțin, așa se anticipa, poate că doar cei mai optimiști suporterii crezând în mai mult. Dar, bănuiesc că nu la mai mult de un punct!

Cum, nu o dată, socoteala de acasă, știți proverbul, nu se potrivește cu aceea din… Târg(u Jiu), ce părea a începe prost nu s-a terminat și mai prost, potrivit legilor lui Murphy! Deși căpitanul trupei lui Niculae Sarcină a deschis repede scorul (minutul 6), dintr-un penalti, mingea șutată de Țegle „mușcând” bara verticală din dreapta porții lui Avram, înainte de a intra în plasă, ploieștenii nu au cedat ulterior. Faultul din careul mare al lui Olaru asupra lui Gârbiță, în faza în care centralul bucureștean Vasile Buzea a pus mingea pe var, cum se zice în folclorul fotbalistic, mai mult i-a motivat pe „lupi”. Jucătorii lui Tavi Grigore au trecut astfel la cârma jocului, au dominat cvasi-total și au reușit, după o jumătate de oră, mult așteptata remontadă. Mai întâi, Mondragón – la un corner executat de pe dreapta de către Vajushi – l-a întrebuințat serios pe Moga, portarul gorjenilor respingând cu dificultate în față, însă Lică nu a mai putut înscrie din „6 metri”, fiind faultat de Bădăuță. Decis, fostul internațional albanez a luat balonul și a transformat perfect, tare, la colț, în stânga goal-keeper-ului advers, lovitura de pedeapsă, așa cum ar fi trebuit s-o facă și etapa trecută, acasă, cu Buzăul! Era minutul 34, iar după nici 120 de secunde, la o cursă pe centru a căpitanului Petrolului, Roigé Rodríguez, catalanul, ajuns în marcaj, i-a lăsat mingea în spate lui Constantinescu, juniorul marcând de la 18 metri, mingea trimisă de el atingând bara din dreapta lui Moga și deviind apoi „în ațe”! Se putea face și 3-1, ba chiar și 4-1, până la pauză, dar s-a plecat la vestiare numai cu un avantaj fragil, 2-1, dar un scor bifat după o repriză solidă a Petrolului.

La reluare, sensul jocului s-a mai schimbat, au devenit și gazdele mai periculoase, Avram alternând intervențiile oportune cu altele în care realmente a avut noroc, scăpând fără gol, Buia fiind gata-gata să îl surprindă cu un lob de la mare depărtare de buturi. Însă, e drept, bistrițeanul a salvat și mingi foarte grele, în partea a doua a jocului. Fără a face toate schimbările permise de regulament, precum procedase omologul de pe banca Viitorului Pandurii, revenitul Cristian Lupuț, ploieșteanului Grigore i-a ieșit iar introducerea pe teren a lui Saim Tudor, care a înscris din nou în final de meci, acum pentru un 3-1 bine meritat.Asta după ce adusese egalarea în disputa, din runda precedentă, cu SCM Gloria Buzău, scor: 1-1! În Gorj a fost un meci controlat de „lupi” în mare parte a acestuia. Ploieștenii au părut a nu avea emoții, nici un moment, chiar și după ce se văzuseră conduși pe tabelă de la… vestiare, potrivit tot folclorului fotbalistic! Ce înseamnă să ai un lot bogat și să reduci aproape de maximum… rata infectărilor cu virusul Covid-19! Dacă, anul trecut, în play-off, s-ar fi întâmplat la fel, acum nu se mai vorbea de Liga a II-a! Ca și, dacă Petrolul ar fi câștigat pe teren propriu măcar 50% dintre punctele obținute în deplasări, s-ar fi deschis deja… șampaniile pentru promovarea directă! Poate, la anul…

VIITORUL PANDURII: Moga 5 – Ciul 5 (64 – Buleică 5), Lixandru 5.5, Misarăș 5.5 (46 – Dragu 5), Copaci 5 – Țegle (cpt) 6, Cioiu 5.5 (46 – Prejmerean 6) – Buturcă 5.5 (56 – Vulpe 5), Paraschiv 6, Gîrbiță 6.5 – Bădăuță 5 (64 – Buia 7). Colectiv tehnic: Cristian Lupuț (antrenor principal), Alexandru Ciobanu (antrenor secund), Dorin Hîrșu (antrenor al portarilor), Cristian Gurău (preparator fizic).

PETROLUL: Avram 7 – Olaru 6, Lică 7, Meijers 7 (54 – Ekollo 6.5), Țicu 6.5 – Mondragón 7 – Constantinescu 7.5, Pană 6.5,  Roigé Rodríguez (cpt) 7 (87 – Saim Tudor 7.5), Vajushi 7.5 – Buhăescu 6.5 (67 – Arnăutu 6.5). Colectiv tehnic: Octavian Grigore (antrenor principal), Gheorghe Liliac și Ciprian Pura (antrenori secunzi), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor).

Au arbitrat: Vasile Buzea 7 (București) – Ovidiu Timar 7 (Oradea) și Călin Cimponeriu 7 (Lugoj).

Arbitru de rezervă: Alina Ionela Peșu (Craiova).

La meciul de la Târgu Jiu, jucătorii Petrolului au apărut pe teren cu panglici de culoare neagră, puse pe braț, în semn de omagiu pentru mama CEO partenerului finanțator, Mădălin Mihailovici! Aceasta a decedat recent, la scurtă vreme după ce suferise un accident vascular cerebral. Și siteul www.gazetaph.ro transmite sincere condoleanțe familie îndoliate! În altă ordine de idei, ocupanta primei poziții din clasamentul Grupei B, detașată după succesul de astăzi la trei lungimi față de învinsă, va juca duminică, 25 aprilie, de la ora 12.30, la Slobozia, contra Unirii, trecând astfel de la o formație din partea de sus a ierarhiei din play-out-ul ligii secunde la alta din cea de jos. Gazdele sunt în căutare de puncte pentru a ocupa, finalmente, locul de baraj, care să le permită să se salveze, ulterior, de la retrogradare. Reamintim că la trupa ialomițeană evoluează, din iarnă, si petrolistul Diarra, cel care nu va avea drept de joc în ultima zi a week-end-ului viitor, contra echipei de care aparține contractual.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Cristi STAVRI)