FC Petrolul – înaintea unor meciuri cu grad accentuat de dificultate. Fără șase jucători în efectiv, scor mai strâns contra uneia dintre veritabilele deziluzii ale începutului de campionat din Liga 2

Dragos Trestioreanu -

FC Petrolul – înaintea unor meciuri cu grad accentuat de dificultate. Fără șase jucători în efectiv, scor mai strâns contra uneia dintre veritabilele deziluzii ale începutului de campionat din Liga 2

Cu opt zile înaintea unuia dintre cele mai dificile dueluri din turul campionatului SuperLigii de fotbal, FC Petrolul Ploiești a bifat, după cum se știe deja, un meci-test în compania – vorba vine! – fostei prim-divizionare Chindia Târgoviște. Nu a mai fost cea de-atunci, ci cu totul alta! Putea fi o bună repetiție în perspectiva partidei de la CFR Cluj, grupare – ca și adversara din jocul amical de pe arena Ilie Oană – restructurată masiv în vara acestui an, dar cu efecte diametral opuse asupra loturilor cele noi. Nu mai dezvolt, știindu-se deja că trupa lui Andrea Mandorlini a avut un start ca din tun, secondând-o pe FCSB, liderul la zi al Ligii 1, iar cea a lui Vasile Miriuță este plasată tocmai pe treapta a IX-a, la tot atâtea puncte de locul 1, CSC Șelimbăr (15 puncte, din cinci meciuri). Scriam că duelul amical cu formația fanion a Dâmboviței putea fi o repetiție bună pentru jocul din „Gruia”, dar nu a fost până la urmă, așa cum adăugam mai sus. De ce a fost așa, ci nu altfel, se va înțelege din rândurile care urmează.

Antrenorul principal al Petrolului, localnicul Florin Pârvu, nu a avut la dispoziție șase fotbaliști, dintre care însă, nu-i mai puțin adevărat, numai doi sunt titulari, Musi (convocat la România „U20”) și Petrović (menajat pentru o accidentare). În rest, prime rezerve, precum Rădulescu (România „U19”), back-up al tânărului jucător împrumutat de la FCSB, Abuashvili (Georgia „U21”), învingător cu echipa națională a țării sale, în dauna Gibraltarului „U21”, scor: 2-0, și combatant, astăzi, 12 septembrie, în deplasare, în meciul din Republica Moldova, contra reprezentativei similare a acesteia. Nu aș putea să-i menționez a fi cu același statut și pe brazilianul Jefferson și pe ivorianul Diomandé, deoarece cu absențele cvasi-perpetue ale acestora, coroborate cu reveniri de foarte scurtă durată, suporterii s-au obișnuit de ceva timp. Cei doi au lipsit și de la „amicalul” împotriva Chindiei, ceea ce, din nou, nu a fost de mirare, ambii fiind menajați pentru – se putea altfel? – accidentări. În schimb, a putut fi văzut stoperul Justiniano (foto mijloc, la balon, privit de coechipierul Purtić și de adversarul Golofca), fotbalistul din Guinea-Bissau, având și cetățenie portugheză, fiind faultat în careu la faza din care a rezultat penaltiul transformat de către căpitanul Țicu (foto sus, în text, dând mâna cu unul dintre arbitrii-asistenți), pentru 1-0 (minutul 15). A evoluat mai mult și „underul” Constantinescu (45 de minute) și se spera că se va întâmpla la fel și cu nou-venitul tânăr fundaș dreapta Radu, dar – mare ghinion! – acesta s-a accidentat repede, la umăr, și a trebuit să părăsească terenul. Mai norocoși au fost însă alți doi „underi”, Răducan și Mitrov, ambii evoluând toată repriza secundă.

Au mai fost pe gazon, mai mult sau mai puțin, titulari obișnuiți, ca portarul Zima, fundașii Doua, Meijers și Țicu, mijlocașii Seto, Hanca, Jair și Grozav, precum și prima rezervă, ca senior, utilizată aproape mereu de tehnicianul „lupilor”, mai exact mijlocașul improvizat fundaș dreapta Dumitriu. Dintre jucătorii aflați de regulă pe bancă, la confruntările din Liga 1, dar la care Florin Pârvu face rar apel, sau chiar deloc, au prins pe teren destule minute portarii Eșanu și Gavrilaș, apărătorul Garutti, mijlocașul central Purtić și atacantul Roman, cel din urmă venit însă mai de curând la Petrolul. Ca o noutate absolută, un tânăr mijlocaș de 21 de ani, David Vraciu (UD Almeria B; Tercera División, Spania, al treilea eșalon iberic), cel care a fost junior la Real Madrid și CF Valencia. Vraciu a făcut, în mitanul secund, tandem – la închidere – cu Purtić. În afara lui Justiniano, tot 90 de minute au mai bifat și Dumitriu și Roman. De subliniat că rezultatul final a fost stabilit de Hanca, în minutul 17, în urma unui șut, de la 20 de metri, într-un dintre colțurile buturilor fostului petrolist Iustin Popescu: 2-0. Un scor destul de strâns cu o actuală divizionară B ce-a ratat startul. Dar, repetiția a fost îngreunată, evident, și de absenți, fotbaliști dintre care, cu siguranță, vor intra în partida contra CFR-ului, de luni, 18 septembrie 2023, ora 21.30, din etapa cu numărul 9. Meci foarte-foarte dificil, repet, cum vor fi totuși și celelalte de până la finele turului sezonului regular. Șapte partide cu totul, incluzând-o aici și pe cea de peste șase zile, din Ardeal. După CFR, vine rândul incomodei pe orice teren, FC Hermannstadt Sibiu, una greu de învins chiar și la Ploiești, unde se va juca duminică, 24 septembrie, 18.15, iar apoi a deplasării la Iași, pe 2 octombrie, 18.00, la o CSM Poli în mare foame de puncte. În sfârșit, ultimul meci despre care se știe data, dar nu și ora de debut, care urmează a fi stabilită ulterior, se va desfășura pe arena Ilie Oană, în compania echipei UTA Arad (sâmbătă, 7 octombrie). Pare exclus să fie în prime-time, după cum arată programul partidelor acelei zile.

Până la final de tur, mai sunt, în ordine, duelurile de la CSU Craiova, cu FCSB București și de la Sepsi Sfântu Gheorghe. Nimic nu-i ușor în fotbal, se știe asta, însă și acest țintar parcă va fi al naibii de dificil. Asta în condițiile în care, cel puțin până la această oră, deși se află pe locul 5 în ierarhia la zi, Petrolul nu pare a avea chiar un efectiv de anduranță. Finalul de mercato de vară nu a adus, pentru suporterii „lupilor”, cine știe ce mari noutăți. Dacă echipa va rămâne în preajma zonei de play-off, în interiorul acesteia fiind mai dificil, după ce se bifează și restanțele, va fi meritul lui Pârvu și al staff-ului său tehnic. Ca și, de ce nu?, autodepășirea unui lot ambițios, valoric totuși inferior unor grupări clasate mai jos, în acest moment.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Ionuț CĂRBUREANU)