REPORTAJ DE CONCEDIU / Ce aduce nou Vama Veche în acest an

Redactia -

REPORTAJ DE CONCEDIU / Ce aduce nou Vama Veche în acest an

Anul acesta, nevoia de atmosferă vamaiotă m-a purtat din nou în locul unde cultura hippie din România se duce în vacanţă. A fost frumos. A fost simplu. Ca de obicei, a fost nu doar un drum al distracţiei, ci şi o călătorie iniţiatică.

Vama arată la fel, şi totuşi altfel decât anii trecuţi. Pe locul vechiului club Comandante, lângă centrul de Scufundări al Vamei, se află acum un bar pe numele său Molotov, cu leagăne suspendate şi o combinaţie interesantă de muzică chillout, rock şi progressive punk. Pe strada principală a Vamei, a apărut o mare pizzerie, pe numele ei Antik, unde se poate mânca tot ceea ce gândeşti în termeni de foietaje şi derivate. Au apărut baruri de karaoke, mai numeroase şi bine dotate decât cele din anii trecuţi. Unele dintre ele oferă acum şi opţiunea „singalong” sau „band-up”, aşa că poţi participa la construcţia spontană a unei formaţii de amatori şi cânta pe scenă în faţa publicului, la voce sau instrumente… pe propria răspundere!

La Stuf, Ovidiu s-a întors, şi spune din nou poveşti de viaţă pe lângă cocktailuri şi doze de Ursus. Plaja este aceeaşi dintotdeauna, însă vamaioţii au început să migreze mai consistent dinspre cea din faţa Stufului înspre cele de la Molotov sau Expirat. Cum intri pe plajă, vezi simbolurile campaniei „Gunoaiele lăsate de tine pe plajă au făcut insolaţie”, efort al autorităţilor vamaiote de curăţire a staţiunii. Stânca este tot acolo, deşi numeroasele bretele nou construite, care dau direct înspre drumul principal şi pista de biciclete, par a o face mai puţin impunătoare.

Preţurile generale au crescut cu aproximativ 15% faţă de anii trecuţi, cu unele fluctuaţii în funcţie de gradul de ocupare al staţiunii. Răsăritul pare mai frumos ca niciodată, iar clasicul Bolero de la Stuf este acum dublat, cel mai adesea, de piesa Allegria a Francescei Gagnon de la Cirque du Soleil, creând o atmosferă paradisiacă. Pescăruşii sunt şi ei la locul lor, tropăind la răsărit de-a lungul plajei.

În concluzie, Vama rămâne acelaşi loc dintotdeauna : un loc unde te poţi relaxa, reinventa, sau petrece, în care sensibilitatea se îmbină cu nevoia de evadare şi cea de sinceritate faţă de sine. Fie că eşti singur sau cu prietenii, vei găsi aici ceva de făcut… precum spune, de altfel şi promoţia „100% Vama, mai multe tipuri de hai-hui”.