Restanța care trebuie s-o readucă pe Petrolul în „intervalul” de play-off. Să fie totuși nou-promovata CSM Slatina o victimă sigură, miercuri, pe arena Ilie Oană? Depinde la ce garnitură va apela Viorel Moldovan: cea din Cupa României sau din campionat!

Dragos Trestioreanu -

Restanța care trebuie s-o readucă pe Petrolul în „intervalul” de play-off. Să fie totuși nou-promovata CSM Slatina o victimă sigură, miercuri, pe arena Ilie Oană? Depinde la ce garnitură va apela Viorel Moldovan: cea din Cupa României sau din campionat!

Miercurea trecută, pe 21 octombrie, Petrolul Ploiești a jucat în faza a patra a Cupei României, la București, cu Metaloglobus, antrenorul principal Viorel Moldovan apelând, atunci, la așa-zisa a doua garnitură, în perspectiva derbiului de acum două zile cu FC U 1948 Craiova. Astăzi, miercuri, 28 octombrie, ora 17.00, la o săptămâna după calificarea merituoasă din competiția KO, vine rândul bifării unei restanțe a campionatului Ligii a II-a, cea contra unei nou-promovate, CSM Slatina. O partidă care se va disputa înainte de-al doilea week-end din luna următoare, în primul „lupii” stând. Teoretic, ploieștenii ar fi trebuit să joace patru meciuri la rând acasă. Mai precis, cel deja disputat contra Craioveni și, apoi, cele cu Slatina, Rapidul și Aerostarul. Dar organizarea pe arena Ilie Oană a unor partide internaționale în noiembrie, pe 11 și 17, opunând-o echipei naționale de seniori a României pe reprezentativa similară a Belarusului, într-un meci amical , respectiv celei „U 21” pe cea a Danemarcei „U 21”, într-un joc decisiv de calificare la turneul final EURO 2021, situația se va schimba, cu siguranță. Ca și la disputa oficială din Liga Națiunilor, împotriva Austriei, FRF ar putea impune, și acum, menajarea terenului și, implicit, decalarea confruntărilor în compania bucureștenilor, respectiv moldovenilor. Și-atunci, ordinea desfășurării duelurilor Petrolului cu trupele mai sus menționate s-ar putea intercala cu altele din deplasare. Cu atât mai mult, deci, duelul cu actuala formație a fostului junior petrolist din turul trecutului sezon, Ianis Stoica, trebuie tratată ca una de „totul sau nimic”! Chiar dacă un succes o va readuce pe echipa găzarilor numai pe locul 5, unul totuși de play-off, contează punctele – chiar dacă pedeapsa pecuniară va rămâne în vigoare -, ci nu revenirea (încă) pe podium! Îmbucurător, indisponibil de la meciul din deplasarea de la Târgu Jiu, cu Viitorul Pandurii, Armando Vajushi s-a antrenat luni și marți sub bagheta lui Viorel Moldovan și va face parte astfel din lotul lărgit pentru meciul cu Slatina. La fel se întâmplă și cu Amidu Salifu, accidentat mai de curând, dar și revenit mai repede la pregătire decât albanezul. Și africanul face parte din efectivul lărgit din cadrul căruia Moldovan îl va alege – se speră că inspirat! – pe cel de „20”, pentru miercuri seară. Rămâne de văzut dacă tehnicianul, rămas dator la derbiul cu oltenii, va opta pentru formula câștigătoare de la București, cu Metaloglobus, odihnind-o pe cea învinsă sâmbătă, sau, dimpotrivă, va miza tocmai pe aceasta din urmă, știut fiind că urmează o etapă în care, reamintesc, Petrolul va sta. Deci, va fi timp destul pentru recuperare. Ori, de ce nu?, dacă nu are cumva alte idei, „Masculul Alfa” va recurge la un mix, cu șanse mai mari de victorie!

CSM Slatina este o nou-promovată care a mizat îndeosebi pe tineri, nu degeaba antrenorul său, Mihai Ianovschi, este fiul creatorului vestitei pepiniere, așa se zicea pe-atunci, a primului Fotbal Club din sportul rege autohton, FC Argeș Pitești, regretatul Leonte Ianovschi. Ianovschi jr. a creat la Slatina un  ansamblu în care tinerii își au locul lor bine stabilit. Dar nu i-a neglijat nici pe jucătorii ca experiență, precum căpitanul Vasile Gheorghe, ex-FC Ploiești, în Liga a II-a, Astra Ploiești și altele, și Cătălin Doman, un fost copil-minune al Argeșului, un talent deosebit neexploatat însă la întreaga sa capacitate, din cauza boemiei, să-i zic așa. Din lot fac parte doi juniori care aspiră la lotul pentru turneul final EURO „U 19”, din România, de anul viitor, mai sus-amintitul ploieștean Ianis Stoica și deveanul Andrei Iana, dar și alți fotbaliști ca și ei. Debutul Slatinei în Liga a II-a nu a fost deloc unul grozav, echipa are numai două succese – ambele obținute pe arena pe care juca, odată, defuncta FC Olt – în dauna altor nou-promovate, Unirea Slobozia și Aerostar Bacău. În rest, în alte cinci meciuri, CSM-ul a pierdut, cu mențiunea că, la Drobeta-Turnu Severin, a fost nevoie de… ajutorul arbitrului pentru ca FC U 1948, lider la acea vreme, să câștige cu 2-1, iar în week-end-ul trecut, la Timișoara, ASU Poli s-a impus la limită, scor: 1-0, după un joc dominat de… oaspeți! Deci, slătinenii nu vor veni deloc la Ploiești ca mielul la tăiere. Ba dimpotrivă, își vor vinde scump pielea aici, căci nu au nimic de pierdut, apăsarea antepenultimei poziții din ierarhie, cu numai 6 puncte, apăsând mult de tot, în prezent.

Comisia Centrală de Arbitri a delegat la meciul de miercuri un trio format din doi arbitri aferenți primului lot, bucureștenii Horia Gabriel Mladinovici, la centru, și Bogdan Velicu, la tușa 1, alături de care se vor afla doi constănțeni, Alexandru Filip, la tușa a doua, respectiv rezerva Claudiu Marcu. Ei vor fi „observați” de către buzoianul Gheorghe Mihalache. La rândul lor, pe organizatorii partidei va sta cu ochii un alt bucureștean, Andrei Simion. După ce derbiul cu FC U 1948 Craiova s-a desfășurat, acum trei zile, la lumina zilei, meciul împotriva CSM Slatina va fi la cea a reflectoarelor de pe arena Ilie Oană. O situație posibilă odată cu trecerea la ora de iarnă. Deci, din nou nocturnă la Ploiești. Se speră că una cu farmec!

Foto: Ionuț CĂRBUREANU, www.fcpetrolul.ro și www.liga2.prosport.ro