Restartul competițiilor oficiale fotbalistice din România depinde de o întâlnire FRF-MTS. Continuarea mini-returului Ligii a II-a, mai aproape de varianta cu meciuri mai puține!

Dragos Trestioreanu -

Restartul competițiilor oficiale fotbalistice din România depinde de o întâlnire FRF-MTS. Continuarea mini-returului Ligii a II-a, mai aproape de varianta cu meciuri mai puține!

Marți, 5 mai 2020, președintele Federației Române de Fotbal de Fotbal, Răzvan Burleanu, a vorbit după declarațiile președintelui țării, Klaus Iohannis, și ale ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe (foto în text), cei care făcuseră public că echipele din sportul rege își pot relua antrenamentele începând cu data de 15 mai, prima de după încheierea celei de-a doua perioade a stării de urgență. Burleanu își dorește ca oamenii săi să aibă însă o întâlnire urgentă la MTS, pentru a solicita ca ziua de revenire la ședințele de pregătire ale fotbaliștilor din primele trei ligi să fie devansată, mai precis ca antrenamentele să și înceapă, deja.

Șeful de la Casa Fotbalului a declarat, pentru televiziunea Digi 24, că „am solicitat o întâlnire între reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului și specialiștii noștri. În acest moment, la cum arată documentația, nu știm dacă aceste mențiuni prevăzute în ordin (n.r. – cel comun al ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății) sunt recomandări sau reguli pe care toată lumea trebuie să le respecte. Ne dorim să începem antrenamentele. Asta e și propunerea pe care am lansat-o către MTS, adică antrenamente în grupuri de câte patru jucători, pe 15 mai, imediat după ce se va ieși din starea de urgență. Astfel încât, după 1 iunie, să ne putem desfășura antrenamentele comune pentru toate echipele”. În declarația de mai sus nu este deloc clar când să înceapă pregătirea, după FRF, ba acum, ba pe 15 mai! Una peste-alta, federația este grăbită de data impusă de UEFA, stabilită pe 25 mai, pentru comunicarea celei a restartului competiției interne, iar 15 mai ar fi una numai bună pentru revenirea la antrenamente.

„Acum, dacă nu avem un feedback pozitiv din partea staff-ului echipelor din prima și a doua ligă, nu vom putea reîncepe mai devreme de 13 iunie campionatele, iar în eventualitatea în care nu vom începe pe 13 iunie, atunci cu siguranță că nu vom finaliza play-off-ul ligii întâi, ca și Cupa României, în formatul actual de concurs” – a punctat Răzvan Burleanu. El s-a referit și la două variante în ceea ce privește modul în care întrecerile urmează a continua, în opinia domniei sale una depinzând de UEFA, iar cealaltă, de FRF. Astfel, „în primul caz, avem nevoie de o modificare a termenului de 20 iulie, dată la care trebuie să comunicăm către UEFA numele echipelor participante în cupele europene, iar în al doilea, va trebuie să găsim o variantă de finalizare a Ligii 1 sau a Cupei României, cu mai puține meciuri”. Prezidențiabilul a anunțat și că „al doilea scenariu (n.r. – cel al FRF, cu mai puține partide de bifat) are mari șanse de a fi aplicat la liga secundă, acolo unde mai sunt de jucat, acum, încă 14 meciuri”!

Dacă așa va fi, după cum crede Burleanu, atunci FC Petrolul ar putea juca, așa cum am scris recent, un fel de „Final Four”, cu semifinale și finală, la care să participe echipele clasate pe locurile 3-6, în ierarhia din momentul suspendării competiției din Liga a II-a, urmat de un baraj de promovare susținut cu formația care se va clasa pe antepenultima poziție a clasamentului final al play-out-ului Ligii 1. Reamintesc că, în prezent, Turris Oltul Turnu Măgurele este pe locul 3, Campionii FC Argeș Pitești, pe 4, FC Petrolul Ploiești – pe 5, iar Rapid București, pe 6. În ceea ce privește o posibilă viitoare adversară din L1 pentru divizionara secundă care va câștiga „patrulaterul”, aceasta este foarte greu de anticipat, putând fiind oricare dintre trupele de la poziția a IX-a la a XIV-a din ierarhia play-out-ului, diferențele de puncte fiind destul de mici. Pe de altă parte, într-un alt scenariu al FRF transmis cluburilor din Liga a III-a, echipele – printre care și CS Blejoi – ar fi obligate să joace „la foc continuu” în iunie și iulie, situație neobișnuită și cvasi-imposibilă pentru ele, ca și respectarea, de altfel, a condițiilor impuse lor pentru următorul sezon! Dar, încă nimic nu este chiar bătut în cuie, motiv pentru care trebuie să fim, deci, cu ochii ațintiți în fiecare zi asupra anunțurilor venite dinspre Casa Fotbalului, și nu numai.

Foto: www.gsp.ro și www.fcpetrolul.ro