Retrogradată din Liga 1, după un sezon absolut modest, Politehnica Iași s-a „adunat” cu chiu, cu vai, dar acum visează la punct(e) de la Ploiești! Cu patru jucători din sezonul trecut, cu noi transferuri și câteva împrumuturi, s-a încropit de un adversar care poate pune însă probleme Petrolului ’52!

Dragos Trestioreanu -

Retrogradată din Liga 1, după un sezon absolut modest, Politehnica Iași s-a „adunat” cu chiu, cu vai, dar acum visează la punct(e) de la Ploiești! Cu patru jucători din sezonul trecut, cu noi transferuri și câteva împrumuturi, s-a încropit de un adversar care poate pune însă probleme Petrolului ’52!

În urma unei retrogradări intuită de multă vreme, în ediția precedentă de campionat, Politehnica Iași a trecut, vara aceasta, printr-o restructurare masivă de lot, dar și la nivel de staff executiv, numărul unu, acum, din acest punct de vedere, fiind managerul general Florin Briaur (foto sus, în mijloc), cel care l-a ales ca antrenor principal pe un fost tehnician al Petrolului Ploiești din partea a doua sezonului 2019-2020, Constantin Enache (foto sus, în stânga), cunoscut mai mult drept Costel Enache. Antrenor cu un discurs care-l amintește pe omologul său prahovean Valentin Sinescu, ajuns acum la Unirea Alba Iulia, în Liga a III-a, să-l ajute pe fostul elev de la Astra Ploiești, actual președinte al ardelenilor, Mihai Dăscălescu, Enache a trebuit să-și facă lotul pe „repede înainte”, iar vedeta acestuia este un alt fost petrolist, numit acum căpitan, Florin Plămadă, adus de la FC Botoșani. Plămadă a făcut parte din efectivul „lupilor” în prima parte a celui dintâi campionat bifat în eșalonul secund. Cu lotul actual, Costel Enache își face speranțe, chiar dacă spuse cu o jumătate de gură, să ia punct(e) la Ploiești, sâmbătă de dimineață spre prânz, partida dintre actuala și fosta lui formație fiind programată la ceas de matineu, 11.00, pe arena Ilie Oană.

Ieșenii au rămas sub contract, post-retrogradare, cu numai trei jucători din efectivul sezonului trecut, tinerii Răzvan Onea, Francisc Cristea și Alexandru Zaharia, cărora li s-a adăugat, mai de ultim moment, un fotbalist care a evoluat mult la Ploiești, mai întâi pe vechiul stadion Ilie Oană, la CSM FC și FC Ploiești, iar apoi în „9 Mai”, la fosta arenă Columbia, în calitate de component al Astrei. Este vorba despre un ieșean venit în Muntenia și care a revenit acasă, apoi, la CSM Poli, Ovidiu Mihalache (foto mijloc). El a semnat, de curând, un nou contract, precedentul expirându-i pe 30 iunie 2021. Dar, s-ar părea că nu va face parte din delegația ce va pleca vineri spre „locul faptei”, explicația fiind că ar fi nepregătit fizic 100%, deocamdată. În rest, au apărut nume noi, prin transfer definitiv, precum mai sus-amintitul fundaș central Florin Plămadă, mijlocașul central Marian Târșa (indisponibil în prezent), tot de la FC Botoșani, fundașul stânga Alexandru Stan (ex- Astra și FCSB), Tiberiu Serediuc, mijlocaș de bandă revenit din străinătate, de la AS Rodos (eșalonul secund din Grecia), Cristian Pușcaș (tot un fost găzar și tot mijlocaș, ajuns acum la Politehnica de la insolventa Dunărea Călărași), Marian Stoenac (mijlocaș ofensiv de la FC U 1948 Craiova) și Ionuț Pelivan, un tânăr mijlocaș de bandă adus de la Farul Constanța. În plus, sunt împrumutații români Laurențiu Popescu (CSU Craiova; portar), Ștefan Cană (fundaș central și lateral) și Andrei Istrate (atacant), ambii de la FCSB.

Din lotul „alb-albaștrilor”, mai fac parte și trei străini, toți având în CV partide în Liga I din țara noastră: fundașul central grec fost jucător al lui Răzvan Lucescu la Xanthi FC, Okan Chatziterzoglou (foto jos), în aceeași perioadă cu ex-petroliștii Younes Hamza și Pablo de Lucas Torres și mijlocașul de creație brazilian Jean Deretti (cei doi trecând pe la Academica Clinceni). A fost detașat de la aceeași FC Botoșani și vârful de atac Sekou Camara, din Guinea, un foarte bun om de gol. Rămâne de văzut însă cum va fi cu tactica și, mai ales, cu omogenizarea, însă trebuie luată în seamă cu maximă seriozitate noua trupă a lui Enache, deși cel din urmă a decretat-o deja drept favorită pe fosta lui grupare. Tehnicianul nu îl va mai avea alături, de data aceasta, pe principalul lui asistent de până în prezent, Cătălin Munteanu, și nici, ca și la „U ” Cluj, de altfel, pe antrenorul de portari Mihai Ștețca, înlocuiți de Cristian Ungureanu, respectiv Constantin Bădan. În schimb, preparatorul fizic italian Alessandro Cittadino l-a urmat pe antrenorul originar din Piatra Neamț și la Iași, așa cum o făcuse și la Ploiești, la FC Petrolul, și la Cluj, la Universitatea, dar nu numai.

Foto: www.liga2.prosport.ro