Retrogradata Dunărea = 0 puncte versus aspiranta, din nou, la promovare FC Petrolul = 3 puncte. Ce meci de „care pe care” va fi astăzi la Călărași!

Dragos Trestioreanu -

Retrogradata Dunărea = 0 puncte versus aspiranta, din nou, la promovare FC Petrolul = 3 puncte. Ce meci de „care pe care” va fi astăzi la Călărași!

Sub conducerea unui trio de prim eșalon, Florin Andrei (Târgu Mureș), Marius Cristian Marchidanu (Brăila) și Stelian Slabu (Brașov), rezerva centralului, bucureșteanul Bogdan Dumitrache, fiind din lotul din care fac parte cele două combatante, Dunărea Călărași și FC Petrolul Ploiești, cel secund mai precis, pe arena Ion Comșa, acolo unde arbitrii vor fi observați de fostul asistent Laurențiu Vărgatu, din Brăila, iar organizatorii – de Bogdan Gheorghiță (Vaslui), se va asista, fără doar și poate, la un meci de „care pe care”. Retrogradată vara aceasta din Liga 1, dar cu speranțe de revenire acolo, până în… ceasul al 12-lea (a se citi neomologarea promovării Academicăi Clinceni!), Dunărea Călărași, deși cu obiectiv revenirea pe cea dintâi scenă, a debutat cu stângul: două partide = două eșecuri. E drept, ambele disputate în deplasare, la echipe grele ale campionatului: UTA Arad (scor: 0-3), respectiv Farul Constanța (0-1). Drept urmare, derbiul cu o fostă prim-divizionară destul de recentă (ultima oară în sezonul 2015-2016), FC Petrolul, capătă o importanță deosebită. Nu că, în alte condiții, ar fi fost altfel! Nota bene, nici ploieștenii nu stau chiar pe roze (locul 15, dupa două etape), deși plecarea lor în campionat a fost „pe pistol”, cu succes în deplasare, la Metaloglobus București, „dușul rece” de pe „Ilie Oană”, nedrept ca scor 0-3, cu mai sus-amintita UTA, un duel în care Marinescu & Co. au fost totuși superiori ca joc, i-a readus, practic, la… zero! Deci, o confruntare de 1 X 2, din care perdanta va avea de tras serios să mai ajungă în obiectiv, deși – marotă – campionatul e lung.

Petrolul a plecat, sâmbătă, spre Călărași, acolo unde a ajuns din două bucăți, aseară oprindu-se la un hotel din București, plecând spre „Ion Comșa”, astăzi, 18 august, în ziua meciului care va debuta la 15.30 și va fi transmis live de DigiSport 1, Look Sport/Plus și Telekomsport. Flavius Stoican și colectivul tehnic al său au optat în această deplasare pentru un lot format din 19  fotbaliști, luând toții portarii, Avram, Lungu și Apostolachi, urmând ca unul dintre ei să urce în tribună înainte de primul fluier al mureșeanului Florin Andrei. Au mai urcat în autocarul echipei ploieștene fundașii Bărboianu, Walace, Sîrghi, Racu, Țicu și Manolache, mijlocașii Cioinac, Meza Colli, Mihăescu, deja-amintitul Marinescu, Stoica, Tudor, Bratu, Ștefănescu, Zaharia și atacantul Arnăutu. Dintre ei, Stoican va alege primul „11” din partea căruia se speră o primă repriză mai bună decât în… „Colentina” și chiar de pe „Ilie Oană”, fiindcă ambele secunde de până acum au fost superioare celor de debut. Nu au fost luați la Călărași mijlocașul de bandă Alexandru Munteanu, accidentat, și cel central, Robert Enache (decizie tehnică). Nelegitimați încă, Bogdan Gavrilă și francezul de culoare Guy Gnabouyou au rămas și ei la Ploiești.

Dunărea, gazda de azi, a renunțat după retrogradare la foarte mulți dintre jucătorii aduși la Călărași, sezonul trecut, de către agenta de fotbaliști Anamaria Prodan Reghecampf, puțini dintre cei de-atunci, mai fără legături de reprezentare cu ea, regăsindu-se acum în lot. Motiv pentru care noul președinte executiv, sibianul ex-asistent Eugen Pârvulescu (foto, în stânga), tatăl prim-divizionarului Paul Pârvulescu, de la Academica Clinceni, seniorul trecând o „fugă” pe la clubul ilfovean până ce-a fost chemat la Călărăși de către prietenul antrenor Cristian Pustai (foto, în dreapta), profesorul de matematică renunțând la Gaz Metan Mediaș, să aducă „fără număr” înlocuitori. Iată lista: Tha’er Bawab (Iordania și Spania; Concordia Chiajna – 1 sezon), Cristian Raiciu (Pandurii Târgu Jiu – 1 sezon + prelungire încă unul), Alin Mutu (Aerostar Bacău – 1 sezon), Ekrem Oltay (Dinamo Bucureşti – 1 sezon împrumut), Andrei Zete (CSU Craiova – 3 sezoane), Alexandru Săbăngeanu (Farul Constanța – 1 sezon împrumut de la Viitorul Constanța), Ştefan Pacionel (FCSB – 1 sezon împrumut), Stefan Krell (Austria; SV Horn – 1 sezon + prelungire încă unul), Ariel Lopez (Uruguay și Spania; Internacional de Madrid / 1 sezon + prelungire încă două), Cătălin Măgureanu (Dinamo Bucureşti – 1 sezon împrumut), Bogdan Rusu (Hermannstadt Sibiu – 1 sezon + prelungire încă două), Matheus Dias Ceschin (1 sezon + prelungire încă două), Ciprian Gliga (Academica Clinceni – 1 sezon împrumut), Salvatore Marrone (România și Italia; Academica Clinceni – 1 sezon împrumut de la FCSB), Nicolai Calancea (Academica Clinceni – 1 sezon + prelungire încă unul), Robert Boboc (CS Mioveni – 1 sezon împrumut de la Astra Giurgiu), Serge Yvan Ekollo Mololo (Dragon de Yaounde, Camerun – 1 sezon împrumut de la Astra Giurgiu) și Andrei Moise (CSM Oltenița – 1 sezon + prelungire încă unul). Înainte de meci, Cristi Pustai a declarat: În primul meci, Petrolul a avut probleme destul de mari la Metaloglobus, dar s-a văzut experienţa unei echipe cu mulţi jucători de liga întâi, pentru că au crezut în ei, au revenit de la 1-0 și au câştigat în ultimele secunde. Asta înseamnă că e o echipă cu mare încredere în ea. În etapa a doua, dacă v-aţi uitat la meci, eu zic că rezultatul e destul de…<>! UTA a fost pragmatică, marcând golurile doi şi trei în minutele 90 şi 90+4. Practic, în opinia mea, înfrângerea e înfrângere. Dacă e cu 3-0, în loc de 1-0, e cam acelaşi lucru. Chiar dacă în liga secundă nu se înjumătăţesc punctele şi nu se şterge golaverajul. Înfrângerea rămâne şi este la fel de dureroasă. Dacă aţi văzut meciul, repet, cred că Petrolul a controlat jocul, a avut destul de multe ocazii. Va fi un meci dificil cu această echipă. Să sperăm că va fi şi unul frumos, pentru că şi noi beneficiem de jucători de prima ligă, de la care avem pretenţii mai mari”.

Pentru cei care vor urmări partida de pe arena călărășeană sau pe micile ecrane, mai jos aveți lotul Dunării, cu numerele de pe tricouri și anul nașterii: Portari 12. Gabriel Popa (27.08.1985); 1. Stefan Krell (12.06.1992); 33. Nicolai Calancea (1986); Fundaşi 3. Ionuţ Eugen Ţenea (21.03.1996); 22. Ekrem Levent Oltay (03.04.2000); 96. Alin Mutu (24.02.1995); 2. Alexandru Paul Săbăngeanu (12.10.2000); 27. Gaston Mendy (22.11.1985; Senegal); 14. Ariel Ignacio Lopez Varela (26.05.1995); Mijlocaşi 5. Matheus Dias Ceschin (16.07.1997); 4. Cristian Ştefan Raiciu (03.07.1996); 28. Andrei Alexandru Zete (29.01.2000); 8. Gabriel Vasile Preoteasa (22.07.1996); 11. Ştefan Cristinel Pacionel (16.02.1999); 10. Georgian Honciu (20.09.1989); 17. Ciprian Gheorghe Gliga (17.04.1997); 7. Salvatore Marrone (05.05.2001); 15. Laurențiu Manole (1997); 99. Andrei Moise (1999); 18. Robert Boboc (1995); 9. Serge Yvan Ekollo Mololo (1998); Atacanţi 11. Tha’er Fayed Bawab (01.03.1985), 29. Mediop Ndiaye (02.06.1991; Senegal); 21. Cătălin Măgureanu (05.06.2000); 90. Bogdan Gheorghe Rusu (09.04.1990). Mediop, remarcatul golgheter din sezonul trecut, continuă recuperarea după o accidentare serioasă la ligamentele unui genunchi, urmând a reveni la pregătiri abia în luna octombrie.

De subliniat că din lotul actual al Petrolului fac parte nu mai puțin de șase fotbaliști care au îmbrăcat, sezonul trecut de L1, echipamentul… galben-albastru al Dunării Călărași: Cezar Lungu, Walace da Silva Alves, Cristian Sîrghi, Laurențiu Marinescu, Ianis Stoica și absentul de azi, Alexandru Munteanu! Cu mențiunea că Lungu a apărat buturile Dunării și în eșalonul secund.

Foto: www.fcpetrolul.ro (Ionuț CĂRBUREANU), www.afcdunareacalarasi.ro și www.ziuadeconstanta.ro