Revenire în Banat a Petrolului, în căutare de alte 3 puncte. Duminică, în dauna „Bătrânei Doamne”, va fi bifat al cincilea meci victorios consecutiv?

Dragos Trestioreanu -

Revenire în Banat a Petrolului, în căutare de alte 3 puncte. Duminică, în dauna „Bătrânei Doamne”, va fi bifat al cincilea meci victorios consecutiv?

Anul trecut, pe 22 noiembrie, într-o nocturnă aproape de infarct, UTA Arad a făcut ceva deranj pe arena Ilie Oană, întorcând prin „dubla” lui Cristian Rus – culmea, un atacant despre care s-a spus că ar fi fost propus clubului găzarilor, dar tratat cu refuz! – scorul deschis de Petrolul, prin Ștefănescu, în urma unui șut superb. Și a fost cât pe-aici, dacă nu egala Arnăutu, din penalti, să plece cu trei puncte de la Ploiești, la capătul unui meci la finele căruia antrenorul de-atunci al arădenilor, Ionuț Popa, în prezent suferind, l-a… fugărit pe teren pe actualul jucător al „U” Cluj, Norbert Janos! Motivul? Ratarea golului de… 3-2 pentru UTA! Popa a fost temperat cu greu de către directorul de competiții, fostul fotbalist Claudiu Drăgan, însă nu l-a mai primit, apoi, pe jucător în vestiar! Duminică, 26 mai 2019, ora 14.00, în ziua alegerilor parlamentare și a unui referendum, cele două combatante de la finele toamnei trecute se vor întâlni în retur, bifând penultima partidă a lor din ediția în curs a Ligii a II-a.

Dacă UTA nu are niciun fel de probleme, nici în jos, nici în sus, fiind la mijlocul ierarhiei, pe poziția a noua, Petrolul încă mai visează la locul de baraj, asta însemnând un succes la Arad, pe terenul sintetic de la baza sportivă Motorul, al cincilea consecutiv, dar și – obligatoriu – un 1 sau un X la Balotești, sâmbătă, în disputa dintre o gruparea deja retrogradată, CS-ul local, și Universitatea Cluj. Asta deoarece ar fi mai slabe speranțele ca „șepcile roșii” să se încurce acasă, în ultima rundă, cu biata formație a Pandurilor, amenințată cu o penalizare de 9 puncte, ceea ce, implicit, i-ar semna retrogradarea!

Fără Ionuț Popa de câteva etape bune și cu secundul lui, Cristian Păcurar, la timonă, UTA a bifat și meciuri bune, dar și mai slabe. În fapt, fiind fără probleme, așa cum scriam mai sus, Păcurar și-a permis să joace cu mai mulți tineri, arădenii având convocați la lotul național „U 18” – antrenat de Laurențiu Roșu, fost secund de la Petrolul al lui Cosmin Contra, actual selecționer al României – nu mai puțin de trei fotbaliști, dintre care Miculescu deja atrage mult atenția cluburilor de prim eșalon! Tehnicianul arădean Cristi Păcurar beneficiază și de serviciile a trei străini, portarul Orlic, fundașul central El Hasni și mijlocașul Coulibaly, dar și de alți seniori cunoscuți, precum fundașii Șeroni și Manea, mijlocașii Neagu, fost campion cu Oțelul Galați, ex-petrolistul Melinte, Ciucur, Kanda și atacantul deja-amintit, căpitanul Rus. Aflat înaintea ultimelor două meciuri ca antrenor al echipei UTA, la mijlocul săptămânii fiind prezentat viitorul principal, Balint Laszlo, ex-Sportul Snagov și Metaloglobus, Păcurar a declarat, pentru www.aradon.ro, că „toată lumea trebuie să dea dovadă de profesionalism, dar nu numai la meciul cu Petrolul, ci și la cel de la Mioveni. Mai sunt două etape, iar dacă se pune altfel problema, înseamnă că nu suntem profesioniști, nu avem caracter, nu ne respectăm pe noi înșine. Din punctul meu de vedere, antrenamentele au fost aceleași, eu sunt prezent până după ultimul joc al campionatului, dar trebuie să fie și jucătorii la fel, deoarece – altfel – este o problemă. Din punct de vedere al lotului, vă pot spune că vor lipsi vechii accidentați, plus El Hasni, suspendat. Revine, așadar, și Kanda, dar care mai are mici probleme medicale”.

Delegația Petrolului, care va bifa ultima deplasare din acest sezon, din nou una lungă, după cea de la Timișoara, se va urca în avion sâmbătă la ora 18.00 și se va întoarce acasă la bordul autocarului clubului. Vineri, de la ora 11.00, s-a făcut un antrenament la Baza FRF de la Buftea, ca o ultima repetiție pe un teren cu iarbă sintetică. S-a decis, în linii mari, și lotul de 20 care va zbura spre Arad, acesta fiind posibil alcătuit din doi portari, Lungu și Bolboașă, și 18 jucători de câmp, fiind vorba despre cinci reveniri în efectiv. Gigi Mulțescu a optat, deocamdată, pentru fundașii Borța, Olaru, Ghinga, Cazan și Țicu, mijlocașii Chindriș (venit la Ploiești, în urmă cu aproape doi ani, de la UTA, foto jos, în dreapta, în echipament roșu), Pușcaș, Marinescu, Bucșa, Enache, Nini Popescu, Saim Tudor, Ștefănescu, Stoica, Moldoveanu, Arnăutu, Rusu și Bratu. Lipsesc cei trei străini din lot, Sarris, Kozoronis, Malakyan (toți trei accidentați), ca și Țigănașu, aflat în aceeași situație. De subliniat însă că, ulterior antrenamentului de sâmbătă dimineață, de la fostul „Conpet” (Strejnicu), colectivul tehnic poate opta, eventual, pentru al treilea portar, Brînză, situație în care ar sări din schemă un jucător de câmp. Este clar că, la Arad, Petrolul își joacă o șansă importantă, ce nu ar trebui să fie influențată chiar și de un succes al clujenilor la Balotești, în ziua deplasării „lupilor” în Banat. Asta ar însemna respect față de competiție și, mai ales, față de suporterii care vor bate cale lungă până în urbea din vecinătatea Mureșului, dar și față de cei care le vor ține pumnii în fața micilor ecrane!

Componența brigăzii de arbitri nu a fost postată pe siteul de profil al FRF, la ora redactării avancronicii, dar se zvonește că la centru va oficia un cavaler al fluierului din lotul Ligii1, mai precis craioveanul George Găman, fratele fostului astrist Valerică Găman, echipier al saudiților de la Al-Shabab, fost elev și acolo al lui Marius Șumudică. Rămâne de văzut care vor fi asistenții lui Găman, plus, rezerva sa, știindu-se doar numele supervizorului acestora, Cristian Petropulos, din Alba Iulia, ci nu și cel al observatorului de joc. Reamintesc că ultimul meci al Petrolului din acest campionat se va desfășura, pe „Ilie Oană”, contra echipei Academica Clinceni, cea care, vineri seara, a obținut promovarea matematică în Liga 1 – având și licența pentru primul eșalon aprobată de FRF – după victoria cu 2-1 în dauna piteștenilor de la FC Argeș. Astfel, ilfovenilor li s-ar putea alătura cei de la Chindia Târgoviște, care mai au nevoie de 1 punct, acasă, la capătul partidei cu Luceafărul Oradea, pentru a promova matematic, și ei. La finalul sezonului, se va decide și numele trupei calificate la baraj, dintre „U” Cluj și Petrolul, asta dacă nu cumva „misterul” va fi elucidat la finele penultimei runde, din acest week-end!

Foto: www.fcpetrolul.ro, www.looksport.ro, www.digisport.ro și www.uta-arad.ro