Revenire în Top 6 din Liga a II-a pentru ACS Petrolul ’52 Ploiești, după două reprize diametral opuse bifate în compania echipei FK Csikszereda. Prima – cu demaraj pe „pistol” și distanțare rapidă la 2-0; a doua cu… „autobaza” în careul lui Avram, și din cauza eliminării juniorului Pîrvulescu!

Dragos Trestioreanu -

Revenire în Top 6 din Liga a II-a pentru ACS Petrolul ’52 Ploiești, după două reprize diametral opuse bifate în compania echipei FK Csikszereda. Prima – cu demaraj pe „pistol” și distanțare rapidă la 2-0; a doua cu… „autobaza” în careul lui Avram, și din cauza eliminării juniorului Pîrvulescu!

După prima etapă a actualei ediții de campionat a Ligii a II-a de fotbal, ca urmare a succesului de acasă, cu scorul de 2-0 (0-0), în dauna proaspetei retrogradate Politehnica Iași, ACS Petrolul ’52 Ploiești termina runda de start pe poziția a V-a, la golaveraj, dar în topul echipelor de play-off. Eșecul ulterior de la București, în fața Metaloglobusului, 0-1 (0-0), i-a scos pe „lupi” dintre primele cinci, însă înaintea partidei de miercuri seară, cea contra FK Csikszereda Miercurea Ciuc, ultima a etapei a III-a, știau că o victorie, la indiferent ce scor, urma să-i readucă în Top 6. Cu acest gând în minte, Țicu & Co. au apăsat până la fund accelerația și – până să se dumirească „rosso-neri” din mijlocul Ardealului – se și făcuse de 1-0 (minutul 5) și, apoi, de 2-0 (12)! Parcă de teamă să nu se întâmple aidoma campioanei CFR Cluj, cea care, după ce modifica repede tabela, pentru 1-0, o încasa rău de tot până la finalul meciurilor din preliminariile cupelor europene! La prima reușită a Petrolului ’52,  Măzărache și-a pus în valoare calitatea deja „marcă înregistrată” – viteza – și i-a dat și… handicap căpitanului adversarilor, Kelemen, depășindu-l apoi și trimițând un șut-centrare pe jos, fructificat din careul mic de către fabulosul Diarra, atacând din cădere mingea, înaintea junelui Vereguț, rămas mască în fața abilității și a iuțelii africanului.

Același Măzărache și-a dovedit, apoi, și altă calitate, să-i zic așa, viclenia, așezându-se în fața lui Bor, care preluase mingea puțin față, la marginea interioară a suprafeței de pedeapsă, în urma unei centrări pe jos a neobositului și rapidului Diarra. Fundașul stânga a fost păcălit și i-a dat, imprudent, peste picioare petrolistului. Cum încă centralul Sorin Costreie era obiectiv, a dictat pe loc lovitură de la „11 metri”, transformată de Vajushi, cu fentă și ochi ridicați, pentru a vedea ce intenționează să facă Gyenge, păcălit în cele din urmă. Nu trecuse nici măcar un sfert de oră și nimeni nu cred că visase la un așa rezultat pe tabelă, atât de repede și de clar. Și îmi închipui că nici că urma să fie chiar scorul final. De data aceasta, 2-0 (2-0), nu 2-0 (0-0)! Dar nu s-a ajuns atât de simplu la victoria cu același scor ca și la precedenta confruntare de acasă.

Nae Constantin – care nu a beneficiat de serviciile accidentaților Coman, Lică și Saim Tudor – a optat pentru un 1-4-4-2 ideal, mutându-l, pentru prima oară în acest sezon, pe Vajushi pe vechiul lui post, cel din banda stânga, acolo de unde l-a luat pe Măzărache și l-a plasat lângă Diarra, ca atacant central stânga. În spatele atacanților, în afara albanezului, au fost așezați și juniorul Constantinescu și veteranii Seto și Cebotaru. Iar defensiva a fost neschimbată, cu Avram între buturi și Pîrvulescu, Meijers, Huja și Țicu în fața lui. O alegere fericită, așa cum a dovedit-o deschiderea rapidă a scorului și majorarea diferenței la două lungimi, tot după puțin timp. Spre deosebire de celelalte partide precedente, defensiva nu a mai greșit pe axul central stâng, iar lateralii și-au făcut datoria, pendulând între apărare și atac. Dar, cel puțin în privința fundașului dreapta, Pîrvulescu, s-a întâmplat numai în primul mitan, în al doilea apărând erorile acestuia, culminând cu două cartonașe galbene primite într-un interval de numai 13 minute (ghinion?): 58-71! Eliminare a brașoveanului într-un moment în care, mai mult ca sigur și din cauza căldurii, mult mai mare la nivelul gazonului, băieții lui Constantin aleseseră să se apere și să mizeze numai pe contraatac.

Tactica era să prindă, dar Nițescu, introdus pe teren la reluare, după un an și jumătate de stat prin tribună, a ratat o ocazie imensă. Însă, nu-i mai puțin adevărat că primise balonul de la un coechipieri, Constantinescu, aflat într-un ofsaid clar, nesemnalizat de asistentul Stelian Slabu (nume predestinat?). Tușier care, apoi, l-a oprit pe același tiz al noului director marketing al Petrolului ’52 dintr-o fază în care nu prea părea a fi fost afară din joc! În rest, ploieștenii s-au apărat bine, iar din minutul 71, chiar au băgat „autobaza” în careul lui Avram, acolo unde Huja a fost suveran pe sus (cel dintâi meci în care nu face absolut nicio greșeală!), iar Seto a blocat pe jos tot ce se putea, niponul jucând la sacrificiu. Ce-a mai trecut de apărători, rar, Meijers nefiind totuși într-o zi prea grozavă, trebuie menționat, a scos Avram, echipamentul verde deschis purtându-i noroc.

În repriza secundă, Csikszereda a arătat de ce a pierdut trei meciuri, nu a marcat deloc și cu 0 puncte a infirmat și mai mult previziunea de dinainte de debut de sezon a antrenorului principal al găzarilor, Nicolae Constantin,cum că ar fi o contracandidată lacalificarea în play-off. Oaspeții au pasat frumos în câmp, dar numai până la marginea careului advers, acolo totul năruindu-se, trimiterea mingii în plasă, de către Kovacs, în minutul 90+5, cu o jumătate de minut mai târziu decât o arătase Costreie, ca prelungiri, a fost fără rost. Asta deoarece mijlocașul venit de la Sepsi a fost într-un ofsaid mare, fluierat pe loc de arbitrul ilfovean. Deși mai este mult până departe (16 etape), cred că le va fi greu totuși jucătorilor lui Vali Suciu să mai prindă play-off-ul, la fel ca în sezonul trecut.

Cam atât despre meciul cu o singură repriză în nocturnă, unul care a beneficiat de nu foarte mulți suporteri în tribune și peluze, dar cu siguranță de iubitori ai culorilor galben-albastre devotați echipei, pe care au încurajat-o frenetic! M-au emoționat două fetițe echipate cu tricoul  favoriților, cu galben și albastru pe obraji, copile care s-au manifestat fantastic după golul lui Diarra! Era atâta bucurie, încât mi-am zis că Petrolul (încă) are viitor! Căci, aproape îmi pierdusem această speranță, văzând și auzind ce scandaluri s-au iscat vara aceasta. Când s-a uitat – o să repet ceea ce am mai scris – că suporterii trebuie să dea echipei de suflet, ci nu să ia, dacă sunt bine înțeles!

Foto: www.fcpetrolul.ro