Viitorul fotbalistic al Ucrainei trăiește în pofida războiului din țară! Echipa Dinamo Kiev „U 19” a condus rezervele Petrolului aproape un sfert de oră, la Ploiești, până ce-a fost învinsă la limită, cu 20 de minute înainte de finalul meciului amical!

Dragos Trestioreanu -

Viitorul fotbalistic al Ucrainei trăiește în pofida războiului din țară! Echipa Dinamo Kiev „U 19” a condus rezervele Petrolului aproape un sfert de oră, la Ploiești, până ce-a fost învinsă la limită, cu 20 de minute înainte de finalul meciului amical!

La inițiativa președintelui executiv al FC Petrolul, Costel Lazăr, cel care invitase, inițial, la Ploiești două echipe de juniori din cadrul celebrului ucrainean Dinamo Kiev, pentru a se antrena, a fost organizat miercuri, 13 aprilie 2022, un meci amical cu trupa „U 19” a tinerilor fotbaliști din capitala țării care se află în suferință încă din 24 februarie. Asta din cauza tragediei rezultate în urma invaziei trupelor din Federația Rusă. Din nefericire, la partidă au asistat cel mult… 50 de iubitori ai fotbalului, cu tot cu fotbaliștii Petrolului care nu au evoluat! Și ora de debut, 16.00, poate că a fost greșit aleasă, dar și apetența suporterilor, în ultima vreme, exclusiv pentru confruntările oficiale ale „lupilor”, în speranța reușitei promovării în Liga 1, a purtat, hai să zic, vina sa.

Vremea superbă pentru fotbal, un gazon buin și două echipe dispuse să ofere un joc apreciat au fost însă tot atâtea motive pentru o asistență superioară numeric, încasările urmând să meargă la oaspeții cu mari probleme de ordin psihic, dar nu numai, în aceste zile. Acesta a fost, de fapt, scopul amicalului, pe lângă oferirea, ca la fiecare mijloc de săptămână, a unui joc pentru cei care au evoluat mai puțin sau deloc în duelul precedent din campionatul Ligii 2. Ce s-a reținut post-factum? O primă repriză echilibrată, dovedind că viitorul fotbalistic al Ucrainei trăiește, în pofida dramei din țara vecină, doi dintre titulari, portarul Ilarion Tugay și mijlocașul dreapta Nazar Voloșin (foto sus, în text, în fața lui Mihai Velisar), având loc, oricând, chiar și în primul „11” al lui Nicolae Constantin.

Totuși, dacă Ilarion și Nazar nu cred că vor ajunge vreodată să mai joace pe „Ilie Oană”, cota fotbaliștilor din Ucraina fiind mult mai mare decât cea alor noștri, iar visul cupelor europene, din nou, este încă departe pentru găzari, sunt convins că tehnicianul a remarcat în echipa lui câțiva jucători. Cel mai bun mi s-a părut a fi fost mijlocașul central Vlad Prejmerean (foto, cu parul blond tuns scurt), urmat de către fostul său coleg de la Viitorul Pandurii Târgu Jiu, Marius Cioiu (cel din dreapta, în aceeași poză), portarii Andrei Jercălău și Sebastian Moroz, fundașul dreapta Georgi Pashov, fundașul stânga Mihai Velisar, mijlocașul dreapta Mihai Constantinescu și atacantul Senad Jarovic. Cei doi din urmă au impresionat plăcut nu numai pentru reușita remontadei, fiindcă tinerii din Kiev au condus cu 1-0 din minutul 35 – când Nazar Voloșin a șutat în diagonală din lateral dreapta, de la 14 metri, iar Vedran Vrhovac a deviat mingea în propria-i poartă – și până în 48. Adică, momentul în care o pasă filtrată a tehnicului Cioiu a fost finalizată, din careul mare, de către un Constantinescu intrat cu mare poftă de joc, imediat la reluare.

Succesul „lupilor” a fost adus de Jarovic, cel care a marcat, în minutul 71, dintr-o poziție cvasi-imposibilă, aproape de pe linia de fund a terenului, de la 8-9 metri, printr-un șut cu dreptul atât de tare încât cred că Tugay nici nu a văzut balonul! Rezultatul final, 2-1, a fost stabilit, atunci, în aplauzele asistenței nedrept de reduse, așa cum scriam mai sus. Se putea mai mult din acest punct de vedere, al numărului celor prezenți, mai exact. Sunt convins că duminică, de la ora 12.30, cinci-șase mii de suporteri vor veni  să sărbătorească, printr-o victorie în dauna Unirii Sloboziei, turul de play-off încheiat pe primul loc. Joi, a doua zi după meciul amical cu Dinamo Kiev „U 19”, petroliștii vor fi oaspeți, de la 13.00, ai elevilor de la Liceul Toma Socolescu, din municipiu, cărora le vor oferi autografe și invitații la partida din ultima zi a săptămânii, dar îi vor și „provoca” la un joc demonstrativ.

FC PETROLUL: Moroz (62 – Jercălău) – Pashov, Vrhovac (46 – Lică), Horj (46 – Sabău), Velisar (62 – Duță) – Olaru (62 – S. Pană), Prejmerean – Tolea (46 – Constantinescu), Cioiu (62 – Boțogan), Saim Tudor (46 – Măzărache) – Coman (46 – Jarovic). Colectiv tehnic: Nicolae Constantin (antrenor principal), Valentin Bădoi (antrenor secund), Cătălin Grigore (antrenor al portarilor), Carmel Bărbulescu (preparator tehnic).

DINAMO KIEV „U 19”: Ilarion Tugay – Navin Malish, Evgeniy Opanasenko, Maksim Dyachuk, Vasiliy Tanchak –  Vikentiy Voloshin, Iliya Gadzuk, Dmitro Melnichenko – Nazar Voloshin, Kiril Popov, Viktor Bliznichenko. Au mai jucat: Artem Beneduk, Vlad Eremenko, Maksim Teterya, Igor Gorbach, Artem Slesar, Anton Tsurenko, Iliya Skripnik. Colectiv tehnic: Igor Kostyuk (antrenor principal), Sergi Fedorov (antrenor secund), Alexandr Moroz (antrenor al portarilor), Oleg Veglinskiy (preparator fizic).

Cartonașe galbene: Horj (29), Popov (44), Lică (84).

Foto: www.fcpetrolul.ro