Rezultatele foarte slabe ale echipelor de handbal, „economie” la banii pe februarie ai CSM-ului!

Dragos Trestioreanu -

Conducerea CSM Ploiești nu se joacă atunci când vine vorba despre imaginea clubului. Dacă, în ultimul timp, cele două echipe de handbal, feminin și masculin, singurele de prim eșalon ale CSM-ului, au dat rateuri în serie, chiar și pe propriul teren, reculul nu a fost înghițit în niciun fel de către conducătorii clubului sportiv al municipalității. Cei care – pierzându-și răbdarea așteptării unei reveniri din partea handbalistelor și handbaliștilor – au trecut la măsuri.

Astfel, luni și marți, în urma convocării comisiei de sport, s-a procedat la penalizări salariale pe luna februarie, în urma referatelor tehnicienilor de la cele două formații. Nu au scăpat nepdepsiți nici directorul tehnic de la băieți, Ion Nicolae, nici antrenorul acestora, Dragoș Dobrescu. Ei vor merge acasă, luna aceasta, cu 30% mai puțin bani. La fel cum o vor face și portarii Răzvan Szopka și Cristian Antonaru, ca și jucătorii din fața lor, frații gemeni Farcaș, Alexandru Și Răzvan, Emilian Turcu, Cosmin Capotă, Claudiu Dediu și Alexandru Tărâță. Adică, exact jumătate din efectivul actual, de după suspendarea lui Dorin Dragnea. Ceva mai ieftin, cu o diminuare de 10% a salariului pe februarie, au scăpat goal-keeper-ul Daniel Rotaru și coechipierii săi, Marius Mihoci, George Stăncioiu, Bogdan Năstase, Narcis Zamfir, Victor Hoinaru, Andrei Hodorogea și Bogdan Botezatu. La contracte diferite, pierderile din buzunare nu sunt la fel, desigur, dar tot sunt. Se speră că această măsură să aibă un caracter motivator pentru viitorul apropiat. Căci, a ajunge s-o egalezi abia în minutul 59 și 58 de secunde, la „Olimpia”, pe CSM Focșani – invitată să participe la Liga Națională -,  deja frizează chiar bătaia de joc!

Nici colegele din club, practicante ale aceluiași sport, ale lui Szopka și compania nu au scăpat de pedepse. Prestațiile – și rezultatele finale – din duelul de acasă pentru locul 3, cu echipa Corona Brașov, și cel din deplasare, pentru un loc de calificare în cupele europene, cu HCM Roman, fiind de-a dreptul dezastruoase. Iar asta deoarece s-a periclitat serios obiectivul asumat: accederea într-o competiție continentală. Cu atât mai grav, cu cât fetele au, unele dintre ele, salarii la care băieții nu prea pot visa. E drept, că și ținta celor din urmă, prezența în play-out, nici nu ar fi impus cine știe ce remunerații. Cert este că, dacă jucătorii au fost, vezi mai sus, amendați cu 30 și, respectiv, 10%, la fete, penalizările au fost date pe patru paliere. Astfel, Ștefania Florea, Adriana Vasilescu, Ștefania Boștină, Alexandra Carașol și Isabela Mitrescu, cele care stau mai mult pe bancă decât joacă, vor încasa cu 40% mai puțin bani, în această lună. Cu 35% va primi mai puțin a treia portăriță din lot, Alina Dumitru, folosită îndeosebi la… câte o aruncare de la „7 metri” a echipei adverse. Grupul așa-numitelor vedete – Marina Dmitrovic, Nicoleta Tudor și Mihaela Tivadar – s-a văzut lipsit de 30% din salarii. La fel ca și, un pic mai de neînțeles, Daciana Balaban și Andreea Chiricuță. În sfârșit, de cea mai mică pedeapsă, penalizare de 25%, au avut parte apărătoarele buturilor, Dragica Tatalovic și Elena Șerban, ca și Ramona Farcău, Iryna Burtea-Shutska, Ivana Bozovic și Alla Sheiko. Și cazul ultimeia există anumite semne de întrebare. Dar, să zicem că, dacă suporterii le văd doar la meciuri, tehnicienii le pot monitoriza și la antrenamente. Situație în care, ei pot face evaluări mai aproape de realitatea actuală.

Cel puțin pe luna februarie, în urma acestor decizii s-a făcut o… economie semnificativă la bugetul de salarii al CSM-ului. Cu siguranță că nu s-ar fi dorit deloc așa ceva, mult mai importantă fiind, desigur, performanța, imaginea clubului, implicit și a municipiului. Acum, rămâne de văzut dacă, umblându-se la bani, efectul va fi și cel dorit. Așa cum scris mai sus, ambiționarea jucătorilor și jucătoarelor de a dovedi că a fost vorba nu de lipsă de valoare, ori mai știu eu de ce altceva, ci doar de o scădere de formă pasageră. În eventualitatea, altfel nedorită, în care situația se va perpetua, vor urma cert alte și alte penalizări, dovedindu-se astfel că nu se pot lua toți banii din contractele semnate pentru un anumit obiectiv, atâta vreme cât prestațiile sunt clar sub nivelul acesteia. Clișeu deja tocit, banii publici nu pot fi consumați la „fie ce-o fi, ura și la… casierie”! Bine că, decoamdată cel puțin, nu și ura și la gară!

Foto: www.csmploiesti.ro