România a bifat „dubla”. După succesul cu Chile, de la Graz, a venit cel cu Finlanda, de la Ploiești!

Dragos Trestioreanu -

România a bifat „dubla”. După succesul cu Chile, de la Graz, a venit cel cu Finlanda, de la Ploiești!

După o perioadă în care căuta cu… lumânarea o victorie și nu o găsea mai deloc, odată cu instalarea lui Cosmin Contra echipa națională de fotbal a României și-a găsit cadența și adună victorie după victorie. E drept, deocamdată în meciuri amicale.

Săptămâna trecută, a bătut, la Graz, în Austria, o echipă națională a statului Chile, doar cu vedeta Gary Medel în primul „11”, iar marți, 5 iunie 2018, a învins-o și pe Finlanda, sosită la Ploiești, pe arena Ilie Oană, fără șase titulari, potrivit selecționerului Markku Kanerva. Contra chilienilor a fost 3-2, după 1-0 și 1-2, autorii golurilor tricolorilor fiind Nicolae Stanciu, Ciprian Deac și Constantin Budescu, ultimii doi fiind titulari pe „Ilie Oană”, iar primul – învoit pentru cununia civilă de la Alba Iulia, orașul natal.

Prima repriză a amicalului dintre România și Finlanda, la care au asistat, conform organizatorilor, 13.312 de fani pătimași ai tricolorilor lui Cosmin Contra, a fost una în care, pe teren, a existat un oarecare echilibru, ocaziile de a marca fiind puține, cea mai mare – a lui Alexandru Mitriță (35), căruia i s-a opus cu succes portarul cu nume… ceh al oaspeților, Lukas Hradecky. Însă, la vestiare s-a mers cu 1-0 pe tabelă pentru „galbeni”. Mai avusese înainte și fostul petrolist Budescu (30) un lob fantastic de la vreo 40 de metri, căzut pe plasă, moment în care Kanerva a răsuflat ușurat, dând din mână, ca… Zinedine Zidane după golul din foarfecă a lui Gareth Bale, din finala Ligii Campionilor, de la Kiev! Cu opt minute înainte de pauză, același Mitriță a cerut o minge pe stânga, Budescu i-a trimis-o imediat, olteanul a driblat doi adversari – unul dintre ei ciocnindu-se dur de Nicușor Bancu, cel care a avut nevoie de îngrijiri medicale ulterior încheierii fazei! – și apoi a șutat în cross, de la 15 metri, goal-keeper-ul advers a respins acrobatic puțin în lateral, Cristian Manea înscriind din cădere, din colțul careului mic! A fost primul gol la echipa națională al fotbalistului care se întoarce la Apollon Limassol, în Cipru, după detașarea la CFR Cluj! 1-0 a însemnat un scor numai bun pentru România, după primele 45 de minute de joc.

Repriza secundă avea să fie mai frumoasă, tot un echipier al campioanei CFR Cluj, Ciprian Deac, finalizând – tot cu un șut în diagonală – o combinație superbă, la care participase alături de Manea, Alexandru Băluță și activul Mitriță, a cărui ultimă pasă a ajuns norocos la autorul golului de 2-0, din minutul 61, după o deviere a unui fundaș finlandez. Astfel, Deac a fost golgheterul României la cele două meciuri amicale de la finele lui mai și începutul lui iunie. Însă, e corect să consemnăm că Mitriță se afla în ofsaid nesemnalizat de către ilarul asistent irlandez cu nume scoțian Wayne McDonnell, care îl enerva adesea pe Contra cu erorile sale stupide! A mai trimis un trasor senzațional, de la 35 de metri puțin lateral stânga, Bancu (83), mingea ștergând transversala, înainte de a se duce peste buturi. A mai avut un șut bun nou-intratul George Pușcaș (66), balon respins cu greu de Lukas Hradecky, cel care se mai opusese puțin mai înainte altui șut bun, din unghi, al aceluiași atacant de mare viitor. În tot acest timp, ocaziile oaspeților au cam lipsit, scorul de 2-0 permițându-i lui Cosmin Contra să pună în aplicare, din minutul 86, strategia stabilită înainte de meci cu Bogdan Lobonț. Dar despre asta, într-un text separat.

România: Tătărușanu (86 – Lobonț) – Cr. Manea, Săpunaru (cpt; 57 – Toșca), M. Bălașa, Bancu – P. Anton, Ad. Stoian – C. Deac (64 – Man), Mitriță (79 – Gh. Grozav), Budescu (57 – Chipciu) – Al. Băluță (62 – G. Pușcaș). Selecționer: Cosmin Contra.

Finlanda: Hradecky – Toivomaki, Toivio, Vaisanen, Pirinen (63 – Uronen) – Lod, Lam (57 – Kamara), Sparv (cpt), Taylor (76 – Vayrinen) – Sadik (63 – Karjalainen), Skrabb (57 – Soiri). Selecționer: Markku Kanerva.

Au arbitrat: Robert Harvey – Wayne McDonnell și Mark Gavin (toți din Irlanda).

Arbitru de rezervă: Marius Avram (România).

Cartonașe galbene: Anton (47), Tătărușanu (78), Bălașa (78).

Foto: www.gsp.ro