România încearcă să recupereze decalajul față de celelalte țări ale Uniunii Europene în ceea ce privește competențele digitale, după ce studiile independente au plasat țara noastră pe ultimul loc la acest capitol.

România se află pe ultimul loc în UE la capitolul competenţe digitale, potrivit studiului Frames & Factory 4.0. Este vorba despre competenţele de bază şi avansate care nu ţin pasul cu dezvoltarea sectorului IT și a tehnologiei, în general. Deși țara noastră are printre cele mai bune conexiuni la internet din lume şi o industrie IT extrem de competitivă, nivelul de competențe digitale rămâne unul dintre cele mai scăzute.

În acest context, cursurile organizate în cadrul proiectului “DigiL@b – Laboratorul digital”, implementat de Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, sunt mai mult decât binevenite. Aproape 300 de angajați ai întreprinderilor mici și mijlocii din regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Centru, interesați să dobândească sau să-și perfecționeze competențele digitale, au absolvit cursurile dezvoltate ȋn colaborare cu Google Atelierul Digital.

Participanții la cursurile Digil@b au avut și au prilejul de a învăța elemente esențiale pentru prezența digitală, de la importanța paginii de contact ȋn arhitectura unui website de prezentare, până la noțiuni fundamentale de protecție a afacerii ȋmpotriva atacurilor cibernetice. Cei ce accesează aceste cursuri au la dispoziție o aplicație mobilă care constituie suportul procesului de formare, care are integrată și o parte practică, ce furnizează conținut multimedia.

Modul în care au fost gândite cursurile s-a bazat pe rezultatele studiilor care arată că majoritatea românilor pot stăpâni instrumentele Tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor (dispozitive şi aplicaţii software), dar nu au cunoştinţe ȋn ceea ce priveşte folosirea acestor  instrumente pentru a căuta informaţii, pentru a crea conţinut digital, pentru a comunica eficient şi, extrem de important, pentru a desfăşura toate aceste activităţi în siguranţă.

Participanţii la cursuri au putut învăţa şi din experiența și expertiza Ambasadorilor Digitalizării – dezvoltatori, profesioniști și pasionați de aplicații și gadget-uri inovatoare, furnizori de soluții de digitalizare, care au intrat ȋn legatură cu cursanții ȋn cadrul unor evenimente online. 

Proiectul DigiLab – Laboratorul Digital este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020.

Pentru informații suplimentare referitoare la proiect, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].