România candidează pentru organizarea Euro 2020

Redactia -

România candidează pentru organizarea Euro 2020

Comunicat de presă Guvernul României:

Vicepremierul pentru securitate națională, Gabriel Oprea, a convocat marți, 18 februarie 2014, la Palatul Victoria, Comitetul interministerial de coordonare pentru organizarea şi susţinerea candidaturii României pentru organizarea Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020. În cadrul întâlnirii s-au stabilit mecanismele de lucru și sarcinile fiecărei instituții implicate, astfel încât România să completeze formularele cu cerințele solicitate de UEFA în vederea admiterii candidaturii României ca țară organizatoare a unor evenimente din cadrul Campionatului European de Fotbal 2020.

Reuniunea a fost deschisă de primul-ministru Victor Ponta. „Eu cred că e un proiect extrem de fezabil și că avem o șansă extraordinară. Din partea mea aveți tot sprijinul, precum și al tuturor miniștrilor. E bine să se întâmple asemenea lucruri în România și cred că beneficiul este evident pentru toată lumea, beneficiul de imagine pentru țară, de infrastructură, de turism, de dezvoltare sportivă. Eu sunt convins că împreună o să reușim”, a declarat premierul Victor Ponta.

Gabriel Oprea, Președintele Comitetului, a subliniat importanța acestui proiect ambițios al Guvernului, care are rolul de a promova imaginea României.

„Acest eveniment reprezintă o imensă oportunitate pentru România din foarte multe perspective. Poate reprezenta un efort de modernizare major pentru România. Organizarea acestui eveniment va genera un efort public investițional pentru modernizarea infrastructurii și pentru stimularea turismului. Trebuie să învățăm din experiența altor țări care au folosit acest tip de evenimente pentru a-și atrage beneficii reale și cuantificabile, exemple în acest sens fiind Portugalia sau Africa de Sud. Euro 2020 înseamnă 13 țări, 13 orașe și 13 stadioane. Toate diferite. Este un concept deosebit de interesant care poate oferi României provocarea de a se individualiza drept una din țările care poate găzdui competiții sportive de talie mondială”, a arătat vicepremierul.

Gabriel Oprea a subliniat, de asemenea, însemnătatea organizării unui astfel de eveniment pentru economia națională. „Companiile private vor avea șansa de a beneficia din plin de pe urma acestui eveniment, iar investițiile pe care le presupune acest eveniment credem că vor avea un impact benefic asupra multor sectoare din economia românească. Este un proiect care ne impune să avem o strategie coerentă, multi-anuală, în sectoarele care vor relaționa cu organizarea acestui eveniment. Ne obligă să ne stabilim priorități, ne obligă să avem o strategie. Ne impune să ne unim forțele și să colaborăm – instituții de stat și companii private – într-un demers pentru România”, a precizat viceprim-ministrul.

Mircea Sandu, Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a vorbit despre etapele specifice organizării unui astfel de eveniment:”În acest moment, România se află în competiție cu 32 de țări care s-au înscris cu unul sau două stadioane. Național Arena din București este unul din cele 37 de stadioane înscrise în cursa pentru desfășurarea partidelor din această competiție de mare anvergură. 16 stadioane au o capacitate mai mare de 55.000 de locuri, capacitatea pe care o are în prezent Național Arena. Va trebui să demonstrăm de ce vrem să organizăm acest eveniment, iar beneficiile pentru România sunt imense. Avem o șansă foarte mare să reușim”.

La reuniune a fost prezent, în calitate de consultant din partea Federației Române de Fotbal, profesorul Vasile Dâncu, președintele Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, care a acceptat să se alăture eforturilor Comitetului, prin a oferi consultanță în pregătirea dosarului de candidatură, pe dimensiunile care vizează comunicarea, imaginea publică, responsabilitatea socială și implicarea, în acest proiect, a societății civile, a comunității de afaceri și a altor organisme care pot contribui la reușita obiectivului: desemnarea Bucureștiului printre orașele care vor găzdui partide în cadrul EURO 2020.

Vasile Dâncu a prezentat contextul de organizare și responsabilitățile strategice ale instituțiilor implicate în realizarea proiectului și tipurile de acțiuni necesare pentru promovarea organizării evenimentului.

„Pe lângă demersurile birocratice de completare a dosarului de candidatură, este necesar să gândim tot acest efort în termeni strategici, sub forma unui concept integrat care să ne permită să ne stabilim obiective clare, să ne asumăm responsabilități și termene precise. Este un prilej care poate permite Guvernului României să arate că România are viziune, că putem depăși standardele birocratice, că România este cu adevărat interesată și capabilă să organizeze acest eveniment”, le-a spus Vasile Dâncu celor prezenți.

Până la sfârșitul lunii martie, toate instituțiile cu responsabilități vor înainta datele și informațiile solicitate în vederea integrării lor, comitetului interministerial.

La reuniunea de astăzi au participat: Nicolae Bănicioiu – Ministrul Tineretului și Sportului, vicepreședintele Comitetului, Ramona Mănescu – Ministrul Transporturilor, Eugen Nicolăescu – Ministrul Sănătăţii, Dan Nica – Ministrul pentru Societatea Informaţională, Mariana Câmpeanu – Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Dan Coman Şova – Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură de Interes Național și Investiții Străine, Ion Moraru – Secretarul General al Guvernului, Maria Grapini – Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediu de Afaceri și Turism, Răzvan Filipescu – Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Mircea Sandu – Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Georgeta Gavrilă – Prefectul Municipiului Bucureşti, Dan Darabont – Viceprimar, Primăria Municipiului Bucureşti, Vasile Dâncu – Președinte IRES, Ilie Botoș – secretar de stat la cabinetul viceprim-ministrului pentru securitate națională, Raed Arafat – secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Chestor de poliţie Florea Oprea – Secretar de stat, Ministerul Afacerilor Interne, Iulian Matache – Secretar de stat, Ministerul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Anghel Iordănescu – Federația Română de Fotbal, Dumitru Mihalache – Federația Română de Fotbal.

Comitetul are ca obiectiv asigurarea condiţiilor necesare, obţinerea dreptului de organizare, precum şi pregătirea şi desfăşurarea efectivă la Bucureşti a unor meciuri din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020.