Românizarea de ultimă oră a Petrolului: succes sau eșec?

Dragos Trestioreanu -

Românizarea de ultimă oră a Petrolului: succes sau eșec?

După trei sezoane în care, în lotul Petrolului, fotbaliștii străini erau în număr mai mare decât cei autohtoni, în vara aceasta s-a schimbat orientarea, aducându-se mai mulți români. E drept, înainte de stagiul de pregătire de la Zlatibor, noul manager sportiv, Mihai Joița, a mizat mai mult pe jucători aduși din alte țări. Însă mulți au venit, dar mai puțini au și rămas. Au plecat destui între timp. Ba chiar, și dintre cei despre care s-a spus – și scris oficial – că semnaseră contracte cu clubul găzarilor. Dintr-o dată însă, mai exact de când antrenorul principal Selymes Tibor a început – destul de repede după startul Ligii I – să se plângă de subțirimea – numerică și valorică – a efectivului avut la dispoziție, au apărut achiziții de data aceasta exclusiv din țara noastră: Dan Bucșa, Alexandru Tudose și, după propriile declarații, Valentin  Lemnaru. Ei s-au adăugat lui Vlad Rusu, Alexandru Benga, Petrișor Voinea, Adrian Ropotan și Dacian Varga, în ordinea cronologică a sosirii lor la Petrolul. Cum, pe lângă toți cei de mai sus, în lotul trimis la LPF mai figurează și alți români rămași pe loc din sezonul trecut, precum Alberto Cobrea, Mirel Bolboașă, Marian Dean Beța, Andrei Peteleu, Roberto Alecsandru, Laurențiu Marinescu și Alexandru Chiriță, rezultă că – în acest moment – ar exista 15 fotbaliști autohtoni echipați în galben și albastru. Iar restul sunt străini: Peterson dos Santos Pecanha, Jeremy Faug-Porret, Guillaume Rippert, Sanaa Altama, Gevaro Nepomuceno, Nicolas Farina, Ismail Ahmed Kadir Hassan, Abdellah Zoubir, Toto Tamuz, Sofien Moussa și Nicolae Milinceanu. Deci, 11 străini, cu patru mai puțin decât numărul actual al românilor.

Potrivit noilor reglementări ale LPF, fiecare grupare din primul eșalon are obligația de a avea maximum 25 de jucători în efectiv, nici unul în plus. Ei sunt trecuți în rapoartele de la fiecare meci din Liga I. Orice folosire a unui fotbalist neinclus în acea listă, anexată raportului de joc, conduce la pierderea partidei, la „masa verde”. Dacă, într-adevăr, l-a legitimat și pe Lemnaru, Petrolul ar avea acum 26 de echipieri. Deci, cu unul mai mult. Posibil ca întârzierea cu care se face anunțul oficial al achiziționării și a fostului căpitan și golgheter de la „U” Cluj să fie cauzată tocmai de această problemă. Pentru a-l include în lista oficială pe atacantul născut la Călărași, oficialii ploieșteni trebuie să renunțe la un jucător aflat acum în acte. Se specula, recent, că Vlad Rusu și Alexandru Chiriță ar putea face obiectul unui împrumut. La fel cum s-a întâmplat și cu George Mareș, lăsat să joace mai mult la retrogradata în eșalonul secund FC Brașov. Pe Rusu și pe fiul lui Daniel Chiriță se zice că i-ar dori tot o retrogradată în Liga a II-a, Oțelul Galați. Dacă ei ar pleca, ar rămâne descoperit un loc. Ba, în condițiile în care nu prea decisul de a pleca Tamuz ar accepta, până la urmă, un contract din afară, ar putea fi vorba curând chiar despre două poziții libere. Bine, nu aceasta ar fi problema, mai existând nevoie oricum de… plusvaloare în lot. Aceea de care tot vorbea Selymes. Și nu se știe încă dacă ar fi fost rezolvată problema cu pricina exclusiv prin venirea lui Bucșa, Tudose sau Lemnaru.

Tendința de românizare a efectivelor din cel dintâi eșalon este clară în noua ediție de campionat, cu excepția campioanei en-titre FCSB, mare surpriză, și a secondantei din ierarhia campionatului trecut a acesteia, ASA Târgu Mureș, restul mizează în special pe autohtoni. Indiferent dacă sunt în procesul de insolvență sau nu. Că-i bine sau nu vom înțelege probabil de-abia în partea a doua a sezonului regular, atunci când se va decide care echipe se vor califica în play-off, respectiv care în play-out. Amânarea cât mai mult timp a unui răspuns la dilema „cu mai mulți români ori cu mai mulți străini?” este rezultatul scorurilor înregistrate în primele patru etape ale actualului sezon. Când s-au consemnat foarte multe de egalitate, fiind vorba și despre destule scoruri neașteptate.

Pentru formația ploieșteană, schimbarea de optică nu a produs, cel puțin până acum, efectele dorite. Pornită cu un „balast” de -6 puncte, din cauza unei decizii a Comisiei de licențiere din cadrul FRF, Petrolul nu a recuperat decât trei până în prezent, ulterior a tot atâtea remize, un joc fiind pierdut la Iași, în fața CSMS-ului. Dacă, în edițiile predecente, primul „11”ajunsese să fie, nu doar o singură dată, compus din 8-9 străini – ba chiar, uneori, 10 și chiar 11 -, la ultimul meci, cel de la Chiajna, contra Concordiei, pe teren, înainte de primul fluier, au intrat șase autohtoni echipați în galben și albastru. Odată cu venirea ultimilor doi români, incluzându-l aici și pe Valentin Lemnaru, este posibil ca numărul străinilor să scadă și mai mult. De exemplu, la disputa de sâmbătă, de acasă, cu Pandurii, dar și de la cea din deplasarea de la Cluj, împotriva CFR-ului, din schemă va sări Faug-Porret, eliminat pe arena din județul Ilfov și absent cel puțin două etape pentru cartonașul roșu direct primit acolo. Cum, în locul său, Selymes Tibor l-ar putea utiliza pe fostul său fotbalist de la Săgeata Năvodari, Tudose, raportul ar deveni astfel 7-4 pentru autohtoni. În condițiile în care nivelul valoric fotbalistic din România a scăzut dramatic de câtva timp, mai degrabă previziunile nu sunt prea roz (și) pentru Petrolul. Însă, cine știe? Vom trăi și vom vedea dacă prezentul din tabăra găzarilor va putea măcar să se apropie de trecut…