S-a aflat sarcina EXCLUSIVĂ a consultantului Vivi Răchită la Primăria Ploiești: proiectul „Școala și Sportul”

Dragos Trestioreanu -

S-a aflat sarcina EXCLUSIVĂ a consultantului Vivi Răchită la Primăria Ploiești: proiectul „Școala și Sportul”

Contract pag 1Odată cu postarea jurnalistului de investigații ploieștean Cătălin Stavri, pe pagina sa de pe o rețea de socializare bine cunoscută, a facsmilelor contractului civil de prestări servicii dintre „Municipiul Ploiești” și Valeriu Răchită (foto; www.ziarulincomod.ro), ca să citez ad-litteram din actul oficial, s-a lămurit o chestiune arzătoare a ultimelor zile: ce sarcină are „Executantul”, cum este denumit în acest document. Da, este o singură sarcină, potrivit  Capitolul II, Art.1: Realizarea proiectului „Școala și Sportul” în colaborare cu unitățile de învățământ de pe raza municipiului Ploiești. Iar asta timp de șase luni, perioadă de timp pentru care a fost parafat contractul civil de prestări servicii. Cu atât și cu nimic mai mult îi este dator Vivi Răchită „Beneficiarului”, așa cum este denumit în document „Municipiul Ploiești”.

Cu acest prilej, în afara aflării obiectului contractului civil de prestări servicii, ar mai fi de scos în evidență încă un aspect. Astfel, până acum, din motive totuși independente de reprezentanții mass-media locală, numele lui Valeriu Răchită fusese însoțit de titulatura de consilier pe probleme de sport al primarului Ploieștiului, Adrian Dobre. După cum se observă din actul oficial, formularea a fost greșită. Răchită nu-i consilier, ci consultant. Iar fiindcă se ocupă exclusiv de proiectul intitulat „Școala și Sportul”, după cum scrie negru pe alb în docmunetul oficial, se mai poate numi, e drept, și consultant sportiv. Asta ca să fie delimitat de alte domenii de activitate din primărie.

Contract pag 2Automat, făcându-se public contractul civil de prestări servicii, se pune, justificat, întrebarea în ce calitate oficială s-a implicat Vivi Răchită în proiectul renașterii Petrolului, dar mai ales în activitatea Clubului Sportiv Municipal Ploiești. În primul caz, se poate vorbi că ar fi făcut-o ca fostă glorie. Deși nu s-a afișat deloc, în faza inițială, ca fiind alături de membrii fondatori ai Petrolului 52 și ai Pro Petrolul. Ba chiar, s-a prezentat pe poziții divergente, ca proiect, față de fostele glorii, exprimându-se ca un reprezentant al muncipalității! În a doilea caz, nu are absolut nicio acoperire oficială. În actul semnat de către domnia sa și Municipiul Ploiești nu există nicio clauză cu referire la vreo atribuție de control asupra CSM-ului. Și-atunci, cum de și-a permis să-și depășească mandatul acordat? Unii, având cunoștințe juridice, ar fi zis că ar fi vorba despre un abuz. Nu știu dacă așa și este, neavând această specializare. Dar așa, ca profan, să zic, nu ar fi totuși pe lângă adevăr. O astfel de afirmație nu trebuie însă percepută drept vreun atac la persoana lui Vivi Răchită, dimpotrivă. Este doar ca o constatare în urma studierii contractului său. Dacă s-ar fi scris că are dreptul de a controla CSM Ploiești, nu era nicio problemă. Unde există un act oficial scris și parafat, totul este absolut legal și necontestabil. Atâta vreme, desigur, cât totul se înscrie în aria legii. Dar nu-i cazul deloc, după cum se observă. Însă, lucrurile pot fi repuse pe făgașul normal, prin intervenția „Beneficiarului”, care să-i amintească „Executantului” că și-a depășit atribuțiile. E foarte simplu!

Chiar dacă este vacanță școlară, nu ar strica pregătirea din timp a proiectului – obiect al contractului civil de prestării servicii – și asta deoarece nu-i bine să intre timpul în sac. Și să vină vremea raportului lunar către „Beneficiar”, așa cum prevede actul oficial. Care mai prevede și o remunerație lunară, plătibilă – bănuiesc – în urma unor acțiuni concrete referitoare la sarcina asumată prin apostila de pe document. Iar cum acesta a fost semnat pe 27 iunie 2016, se observă că „Beneeficiarul” nu a ținut cont de vacanța școlară, contractul fiind acum în plină derulare. De aceea, ar fi păcat să se piardă timpul cu alte probleme, decât cele prevăzute în actul oficial încheiat între Municipiul Ploiești și Valeriu Răchită. De renașterea Petrolului este presupus că o face în timpul liber, în calitate de – repet – fostă glorie. Una foarte activă, este adevărat, în baza experienței manageriale de acum câțiva ani.