S-a dat iar drumul la furtul ca-n codru la Porumboiu în bătătură!

Redactia -

Istoria meciului din etapa a II-a – în fapt derbiul rundei – de la Vaslui, dintre echipa locală, FC, şi SC FC Petrolul Ploieşti, s-a scris în trei momente, decisive în economia jocului. În minutul 5, la o lovitură liberă de la 25 de metri, uşor lateral dreapta, oaspeţilor le-a ieşit o schemă, cum poate că vor mai reuşi peste vreo 20-30 de meciuri. Atunci, Adrian Cristea a mimat că loveşte balonul, Guilherme Haubert Sitya nu a tras la poartă, ci i-a pasat pe jos lui Laurenţiu Marinescu, a cărui deviere l-a găsit pe Gheorghe Grozav liber la 9 metri de buturile lui Dnai Coman. Dar, internaţionalul parcă s-a speriat, a stat numai cu ochii pe balon, pe care l-a preluat cam greu şi l-a trimis mult pe lângă colţul lung. Asta deşi Fernando Varela şi Adrian Sălăgeanu au venit mai târziu să-l blocheze. În minutul 31, după o fază în care Jean Sony Alcenat a respins din propriul careu mare, atacat cu piciorul sus de către Nicuşor Stanciu, fără ca arbitrul din Galaţi, Adrian Cojocaru, să intervină, Adrian Cristea a preluat mingea şi, încercând să scape de marcajul lui Liviu Antal, l-a atins uşor, cu cotul, în obraz. Simulant notoriu, bine cunoscut pentru amplificarea loviturilor încă de pe vremea când combătea pentru Oţelul, ex-gălăţeanul s-a trântit pe spate, dramatizând la maximum. Fostu-i concitadin, Cojocaru, s-a apropiat timid şi – se spune -, sesizat de către arbitrul de rezervă băcuan Emil Voicu, a scos cartonaşul roşu. Absolut nemeritat! Cel mult un „galben” era arhisuficient. Dar meciul se juca la Vaslui, urbe tot din Moldova, care a preluat ştafeta de la Piatra Neamţ de altădată, când era numită… Kosovo. Cu un om în minus pe teren, era clar că Petrolul putea rezista greu acolo, nemaifiind situaţia de anul trecut, când s-au „secat puţurile” şi s-a „ars iarba” peste tot, scoţânu-se o remiză albă, după eliminarea portarului Suad Zendeli. Acum, Petrolul are alt gen de echipă, una care joacă, ci nu se bagă cu fundul în poartă! În sfârşit, în minutul 41, bine găsit cu o pasă lungă, Gicu Grozav a pornit lansat pe stânga, iar când a virat-o spre centru, Varela – imprudent – l-a dat jos, aproape de linia lui „16 metri”. Fază de eliminare, ba chiar una de manual. Unul… necitit însă până la capăt de către acelaşi Cojocaru, care a scos doar „lămâia” din buzunar! Între timp, după o eroare a lui Sony Mustivar, care l-a faultat la 25 de metri, în poziţie centrală, pe Stanciu, abilul Lucian Sănmărtean a transformat, imparabil, aproape de vinclul stâng, lovitura liberă dictată în minutul 21. O echilibrare a numericului de pe teren putea conduce la cine ştie ce necazuri pentru echipa lui Adrian Porumboiu, cel care şi pusese mâna pe telefonul mobil la o acţiune pe dreapta, în careu, a lui Jivko Mianov, talonat de către debutantul Petrolului, Manasse Ruben Enza-Yamissi. Fuseseră atunci, în minutul 15, întrunite – e drept – unele circumstanţe de acordare a unui penalti pentru „galben-verzi”.

Repriza s-a încheiat cu un avantaj minim pentru gazde, dar cu unul mare după eliminarea lui Cristea, ploieştenii find obligaţi astfel să evolueze 63 de minute cu un om în minus şi cu sistemul tactic dat peste cap. Pe plan ofensiv, „lupii” aproape că nu au mai contat, iar în apărare au rezistat totuşi preţ de aproape o jumătate de oră, până când, copleşit, Guilherme – într-un moment în care nouă fundaşi din 10 ar fi deviat mingea în corner – a preferat un „cap” pe spate, direct în picioarele lui Stanciu, care l-a driblat scurt şi i-a pasat, la 3-4 metri, lui Sabrin Sburlea, autorul unui „călcâi” printre picioarele lui Mircea Bornescu. S-a făcut 2-0 şi soarta meciului era deja decisă. Aproape că nici nu a mai contat, decât poate pentru orgoliul lui Porumboiu, reuşita mereu băftosului Marius Niculae (82), cel care s-a trezit cu un balon, la 12 metri, lateral stângă, şi l-a executat pe portarul ploieştenilor, cu un şut în cross, printre „parantezele” lui Lukasz Szukala (foto, în stânga, î’ncercând să-l blocheze pe autorul golului al treilea, priviţi de Marinescu; www.gsp.ro). Eroarea i-a aparţinut însă lui Alcenat, care a încercat să respingă spectaculos o minge, cu capul, din plonjon, la 17 metri, oferindu-i, printr-o lovire greşită, un cadou de nerefuzat celui supranumit „Săgeată”. La final, Mircea Rednic, antrenorul „albaştrilor” din acest joc, a acuzat că, la faza premergătoare golului lui Sburlea, fusese faultat Marinescu, fapt care nu s-a sesizat totuşi clar. Tehnicianul a avut cuvinte critice, îndreptăţite, la adresa lui Adrian Cojocaru, dar nu şi-a menajat nici jucătorii, acuzându-i de lipsa presingului şi de agresivitate. Normal, la o înfrângere la un scor de forfait, 0-3, chiar şi în condiţiile obiective ale unui arbitraj deloc imparţial.

FC VASLUI: D. Coman 6.5 – Milanov 7, Varela 6.5, Charalambous 7, Sălăgeanu 6.5 – Antal 6.5 (65 – Caue 6.5), N’Doye 6.5, N. Stanciu 7, L. Sănmărtean 8 (74 – Zsiga 5.5) – M. Niculae 6.5 (86 – Buhăescu), Sburlea 7.5. Antrenor: Marius Şumudică.

SC FC PETROLUL: Bornescu 6 – Alcenat 5, Szukala 6, Yamissi 6, Guilherme 4 – Boudjemaa 5.5, Mustivar 5 (58 – M. Cristescu 6), L. Marinescu 6.5, Ad. Cristea 5.5 – Younes 5.5 (66 – Bokila 6), Grozav 5 (58 – Opriţa 5.5). Antrenor: Mircea Rednic.

Au arbitrat: Adrian Cojocaru 4 (Galaţi) – Valentin Avram 7 şi Vasile Marinescu 7 (ambii din Bucureşti).
Arbitru de rezervă: Emil Voicu (Bacău).
Observatori: Mircea Cezar Ionescu (Bucureşti), pentru joc, şi Cornel Sorescu (Piteşti), pentru arbitraj.

Cartonaşe galbene: Alcenat (26), Varela (41), Younes (48), Boudjemaa (85), Buhăescu (89).

Cartonaş roşu: Ad. Cristea (31).

În etapa a următoare, a III-a, căpitanul Sony Mustivar – cel care, la Vaslui, i-a pus, la înlocuirea sa, banderola pe braţ lui Younes, acesta din urmă, parrcă într-o „ştafetă”, transmiţându-i-o, când a părăsit terenul, lui Boudjemaa – şi colegii lui de echipă vor combate sâmbătă, 4 august 2012, pe „Ilie Oană”, de la ora 21.30, în compania fostei campioane naţionale, Oţelul Galaţi, prilej cu care fanii Petrolului aşteaptă din nou spectacol şi o victorie la scor, pentru a le trece supărarea după înfrângerea de la Vaslui.